Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam w komputerze rx 6700 xt i mianowicie jest taki problem, że normalnie monitor wyświetla bios oraz rozruch systemu ale po bootowaniu systemu to już logowanie oraz pulpit nie chce się wyświetlać. Dzieje się tylko po instalacji sterowników GPU, przed instalacją bez problemu wyświetla , nawet tryb awaryjny działa po zainstalowaniu driverów , ten problem się pojawia w Windowsie jak i zarówno na linuxie

Nieraz wyświetli, lecz po nieokreślonym czasie nadal powyższy problem się nawraca i muszę zawsze reinstalować sterowniki( nie zawsze zadziała), może to być wada karty ? Dać może do serwisu?

dodam, że nawet zdalne sterowanie nie działa żeby cokolwiek zrobić bez trybu awaryjnego 

Edytowane przez kvcpr370
Opublikowano
14 minut temu, Karro napisał(a):

a oplaca ci sie?

Masz plyte z pci3.0 to jeszcze tam sprawdz jak sie zachowuje

Sprawdziłem i jak narazie to wyświetla, rozumiem że ta karta może mieć problem z nowszą wersją pci ?

Opublikowano (edytowane)

Niestety tak samo sie dzieje, wczesniej mialem rtx 3060 i nigdy takiego problemu nie bylo

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-powercolor-reaper-radeon-rx-9060-xt-16gb-gddr6-128bit-17606956723 Najwyżej taką wezme, lub rtx 5060 ti 16 gb

14 minut temu, Karro napisał(a):

mogla być taka mozliwosc wiec kazalem ci sprawdzić

a czy z karta to byś musial jeszcze potwierdzić bo teoretycznie też cpu a nawet mobo

Sam palcem nie zrobisz a gpu duzej wartosci nie ma

Poza tym jak dziala na 3.0 to olej.

Mocniejsze grafy prawidlowo działaja np u mnie 4070ti

Raczej z cpu i mobo problemu nie ma

Edytowane przez kvcpr370
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/obudowa-be-quiet-usb-3-0-CID99-ID16keKO.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0 czy ta obudowa będzie dobra pod tą kartę i aio od ALF III 360 ?

Pytam dlatego, że musiałbym obudowę zmienić

Edytowane przez kvcpr370
Opublikowano

@kvcpr370 Kilka rzeczy:

Taki objaw, jak opisujesz z kartami niekoniecznie jest problemem z kartą. Ja dość często spotykam się z takim problem, z uwagi na monitor. Ma 3 wyjścia: DP + 2x HDMI. Zdarza się często, że jak mam podpięty swój komputer (DP), a podepnę inny, korzystając z HDMI w monitorze, to objaw czasami jest taki sam jak u Ciebie - tj. wszystko działa, do BIOSu wejdziesz, ale jak puścisz odpalanie systemu dalej - to (nie wiedzieć dlaczego) monitor domyślnie przyjmuje sygnał z DP, a nie HDMI. Po wypięciu DP wszystko działa (nawet, jak komp na DP jest wyłączony, ale podpięty). Oczywiście ręcznie mam ustawione takie wejście na monitorze, jakie ma w danej chwili działać. Takie same objawy są na windzie i linuxie. Czasem wystarczy przepiąć kabel HDMI z jednego gniazda do drugiego i wszystko działa. Zakładam też, że sama karta może tak domyślnie działać i włączać nie to wyjście, co trzeba.

Dwa: Warto zrobić upgrade BIOSu płyty głównej z uwagi na wrzucane czasami fixy dziwnych problemów. Na starszych płytach (np. B450/X470) trzeba czasem to zrobić, zanim wepnie się kartę z PCIE4.0/5.0, bo ta zwyczajnie może nie wstać (miałem już kilka takich przypadków).

Trzy: kwestię kabla też warto sprawdzić, na pewno nie zaszkodzi (w sensie użyć innego).

Jak obie karty dają ten sam problem, to nie jest to wina karty.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam zawsze pecha do radeonów miałem :p

widocznie zawsze trafiam na wadliwe

O dziwo jak biore od zielonych to nigdy problemów nie miałem, nie sądze że są niezawodne ale może w tym przypadku jakiegoś farta mam 🤣

ja tam nie wiem

Tak sie zastanawiam za ile sprzedać tego rx 6700 xt jako uszkodzonego?