Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Szukam nowej obudowy typu Big Tower dla zestawu

RTX TUF 5090

I5 14600KF

32 gb 7200 CL32

2x nvme 2TB

Corsair RMe 1000W

Gigabyte Z790 Gaming X AX

Creative AE-5 plus

Chłodzenie Thermalright PA 140

W tej obudowie co teraz mam (Corsair 4000D) robi mi się piekarnik, bo za gęsto już są podzespoły. W takim Days Gone przy ustawieniach ultra, skalowaniu 200% i rozdzielczości 3440x1770 (lock na 117fps) miałem ostatnio 100 stopni na procesorze i ponad 90 na karcie, aż się gra wyłączyła. Szukam większej obudowy wraz z wentylatorami 140mm. W oko wpadła mi Meshify 2 XL

Z góry dzięki.

Opublikowano
3 minuty temu, Dirian napisał(a):

Ile masz wentylatorów na froncie w tym Korsarzu?

Mam 2 sztuki. Jeden 140mm i jeden 120mm. Jeden z tyłu 120mm. 

Nie robiłem w zasadzie nigdy undervoltingu. Przeczytałem kilka poradników, ale mi czasu brakło, by to wszystko ogarnąć, bo dużo teraz pracuję i przeprowadzam się. Chyba, że możesz polecić jakiś sprawdzony poradnik/instrukcję?

Opublikowano (edytowane)

Trochę mało, pewnie przydałoby się dołożyć jeszcze jeden 140mm na przód i ewentualnie coś na górę wyciągającego.

Myślę, że te dwa dodatkowe wentyle + undervolting znacząco by pomogły ogarnąć temperatury. Z drugiej strony większa buda na pewno też nie zaszkodzi, ale nie spodziewałbym się super rezultatów bez UV. Meshify jest bardzo ok.

UV w przypadku tak gorącego sprzętu jest jednak mocno wskazane. Poradników jest dużo w sieci, chociażby na YT czy reddit. I tak musisz usiąść i poczytać / obejrzeć kilka materiałów zanim się za to zabierzesz. Generalnie wpisz coś w stylu "UV RTX 5090 / UV i5 14600K" i wyskoczy sporo materiałów. 

Sprawdziłbym jeszcze czy chłodzenie jest prawidłowo założone bo 100 stopni na CPU nawet bez UV to sporo przy takim chłodzeniu.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dirian napisał(a):

Sprawdziłbym jeszcze czy chłodzenie jest prawidłowo założone bo 100 stopni na CPU nawet bez UV to sporo przy takim chłodzeniu.

Obadam wszystko, dzięki. Dam znać jak rezultaty. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.07.2025 o 21:57, Dirian napisał(a):

Trochę mało, pewnie przydałoby się dołożyć jeszcze jeden 140mm na przód i ewentualnie coś na górę wyciągającego.

Czyli wtedy musiałbym zdemontować ten 120mm i dać zamiast niego 140, tak? Na górze jeden 140mm by wystarczył? Czy lepiej dwa 120mm? Dodam, że zależy mi na ciszy, więc może polecisz jakąś markę wentylatorów? Znalazłem takie, a nie są odjechane cenowo - ARCTIC P14 Max. Co do UV będę się z tym bawił w weekend, to się wtedy odezwę jak porobię testy.

W dniu 23.07.2025 o 21:57, Dirian napisał(a):

Zrobię fotę w weekend, ale wydaje mi się, że chłodzenie zakładałem poprawnie, a pastę tacką rozniosłem po całym procesorze. 

Edytowane przez King Arthas
Opublikowano

A czekaj źle zrozumiałem, czyli masz dwa wentyle na froncie i jeden tył. No to jest ok, ewentualnie można dokupić coś na górę jeszcze, bo może ten jeden wyciągający przy takich gorących podzespołach to trochę mało.

Zacząłbym od tego UV, jak to nie pomoże za mocno (choć na pewno będzie poprawa) to wtedy myślał o zmianie budy lub dokupieniu dodatkowych wentyli na górę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2025 o 09:57, Dirian napisał(a):

Zacząłbym od tego UV, jak to nie pomoże za mocno (choć na pewno będzie poprawa) to wtedy myślał o zmianie budy lub dokupieniu dodatkowych wentyli na górę.

Wczoraj jeszcze jak grałem to było ponad 90 stopni na procesorze i 95 na karcie. Tak jak mówiłeś, zrobiłem UV na karcie i procesorze i z przodu wyczyściłem siatkę z kurzu (był taki meszek). Dziś trochę pogralem, gra się w ogóle nie wyłączała, a komputer nie wył. Na procesorze max 82 stopnie, natomiast na karcie max 92 na pamięci i 70 na rdzeniu. Jest mega poprawa według mnie. Dodam, że wcześniej na RTX 5080 nie miałem żadnych problemów i dopiero zmiana na 5090 podniosła max temperatury. 

Do UV procesora wykorzystałem ten poradnik

Natomiast do karty ten

Mógłbym wziąć 1 sztukę 140 na przód, a tą 120 dać do góry. Wtedy chyba miałoby to sens. Teraz mam 120 i 140 z przodu i z tyłu 120. Ewentualnie obrócić i dać z przodu 3 x 120 i tą 140 dać do góry i tyle, czyli wyjdzie dokupić 2 x 120mm. Wentylator np ARCTIC P12 Pro.

Opublikowano

Tak jak myślałem, UV było tutaj niezbędne ;)

5090 wydziela sporo więcej ciepła na stock ustawieniach, więc pewnie w budzie się gotowało faktycznie.

Przy tej budzie raczej więcej sensu będą miały dwa wentyle 140 mm z przodu, bo ten trzeci 120 dolny by i tak dmuchał głównie do piwnicy.

image.thumb.png.09fbf90063c5245e3d621792dbf7cb31.png

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 18:37, Dirian napisał(a):

Tak wrzuciłbym go na górę na sam tył.

Wentyle już zamówione, a czy jeśli chodzi o zmianę obudowy, to czy jest sens pakować się w NZXT H9 Flow (2025) za 543zł nowa? Czy lepiej szukać jeszcze czegoś lepszego w przyszłości w promocji np Torrent Design?

Opublikowano

H9 Flow to spoko buda, jak podoba ci się takie akwarium to w tej cenie dobra opcja.

Torrent też bardzo dobra buda, pewnie nawet lepsza pod względem wentylacji w przypadku gdy masz cooler powietrzny pod które jest ona zaprojektowana. Pamiętaj tylko, że jakby cię naszła wymiana na AIO to tam za bardzo nie ma jak go sensownie zamontować.

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Dirian napisał(a):

H9 Flow to spoko buda, jak podoba ci się takie akwarium to w tej cenie dobra opcja.

Torrent też bardzo dobra buda, pewnie nawet lepsza pod względem wentylacji w przypadku gdy masz cooler powietrzny pod które jest ona zaprojektowana. Pamiętaj tylko, że jakby cię naszła wymiana na AIO to tam za bardzo nie ma jak go sensownie zamontować.

Dzięki. Dojdą wentyle, zamontuję i potem zobaczymy czy zmieniać czy nie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.07.2025 o 20:30, Dirian napisał(a):

Nowa obudowa to był strzał w 10tkę. Teraz miałem długą sesję w Days Gone i max temepratura na rdzeniu - 69 stopni, a na pamięciach - 86 stopni. Na procesorze najwięcej 82 stopnie (P cores max). No i co najważniejsze, gra się w ogóle nie wyłączała. Dzięki serdecznie.

Wcześniej miałem taką podpórkę pod kartę od producenta (Asus), a teraz jest ona po prostu za krótka, bo z dołu obudowy jest miejsce na wentylatory. Nie chcę by karta wisiała. Rozumiem, że teraz jedynie co wchodzi w grę to np wydrukować jakąś podpórkę na drukarce 3D, tak? Ewentualnie jakiś bloczek z drewna.  

Jeszcze jedna sprawa. Rozumiem, że te kable nie mogą tak leżeć na backplate z karty? Muszę je podnieść i jakoś zabezpieczyć?

dsadadsadas.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mozna kupic inna podporke, jest troche tego np na Allegro, dopasuj cos "na oko" do obudowy. Np. https://allegro.pl/oferta/magnetyczna-podporka-uchwyt-pod-karte-graficzna-gpu-ihtp-gpu-uphere-190-mm-15229080788

Co do kabli, sproboj je jakos wciagnac a jak nie da rady to mozna kupic trytke (opaska zaciskowa) i jakos je ze sobą spiąć żeby nie leżały bezpośrednio na karcie. 

Tam na spód obudowy można by w sumie wrzucić ze dwa wentyle to GPU miałoby jeszcze lepszą wentylacje.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 10.08.2025 o 21:04, Dirian napisał(a):

Tam na spód obudowy można by w sumie wrzucić ze dwa wentyle to GPU miałoby jeszcze lepszą wentylacje.

Dorzucę, dzięki. 

Podpórkę kupiłem na Ali, w sumie 2 różne. Zobaczymy która będzie lepiej pasować. 

Kiedyś był tryb, tzw "silent", a teraz rozumiem, że muszę ręcznie ustawić krzywe wentylatorów w BIOS? Chodzi mi głównie o te z obudowy. 

Nie ma filtrów przeciwkurczowych. Mogę dodać ze swojej strony fizelinę z przodu i od spodu, by nie zaciągało tak kurzu? Czy się znowu zestaw "zapoci"?

Opublikowano

Tak tam są wentyle bez PWM a buda nie ma kontrolera, więc trzeba ustawić w BIOS (sterowanie napięciem).

Co do filtrów to ta buda ma filtry z tego co pamiętam i z tego co pokazuje recka na Techpowerup - od spodu wysuwany a z boku i na górze mesh pod oczkami. Raczej nie powinna się jakoś ultra mocno kurzyc

• Upvote 1