req_21 1 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Cześć Od pewnego czasu mam dylemat z wymianą Xiaomi 13 Ultra. Na początku może napisze, czemu chce wymienić : Brak wsparcia do B20, B7 i B3 - słaby internet w niektórych miejscach, bateria zjeżdza szybciej niż powinna (byłem za granicą gdzie zasięg był bardzo dobry i dosłownie 2x dłużej wytrzymywał przy wyższych temperaturach niż w Polsce) Brak eSIM Bardzo w nim lubię aparat/y. Zoom się często przydaje, zdjęcia portferowe są super.. Ale.. W sztucznym świetle ten smartfon czasami nie wyrabia, zwłaszcza kiedy musimy zrobić zdjęcie człowieka. Tym jestem trochę rozczarowany, zdjęcia są zbyt miękkie i mają za mało detali. Z moich informacji Xiaomi w tym modelu tak chciało, żeby zdjęcia wyglądały. Pomysł Leici, w 14 się z tego wycofali i robi zauważalnie ostrzejsze zdjęcia. Zmienna przesłona? Świetnie, tylko tryb automatyczny nie działa lub często po prostu wyłącza i trzeba o tym pamiętać za każdym razem jak się włączy smartfon.. Wideo jest bardzo dobre (mam doświadczenie z innymi Xiaomi i tutaj szapoba na tle innych smartfonów), ale brak przełączania soczewek na 4k/60fps.. W nowym chciałbym to mieć. Lubię ich AI - rozszerzanie zdjęcia, tłumacz na żywo, transkrypcja tekstu. Teleprompter w aparacie jest super i nie chciałbym go stracić Do innych rzeczy szczerze mówiąc nie przyzwyczajam się. Moje must have : - flagowiec, nie gorszy niż Xiaomi 13 Ultra. Nie zależy mi na najnowszym smartfonie - tylko takim, który nie będzie gorszy/mniej kompletny od Xiaomi. Wsparcie do androida 17 w górę. - wsparcie do wszystkich anten w Polsce - USB 3.0+ - 5g - jak najlepsza bateria - ekran nie gorszy niż w Xiaomi, dobrze widoczny w słońcu - szybkie ładowanie - około 30minut do pełna - dobre zdjęcia portretowe i nocne, przyzwoity szeroki kąt, zoom 5x+ optyczny - jak najlepszy dźwięk po bluetooth Smartfon może być z zagranicznych dystrybucji. Nie ma znaczenia jego waga, wygląd, rozmiar. Szperam za promocjami na Honor Magic6/7 Pro, Vivo X200 Pro/Ultra. Jeszcze Asus Zenfone 11 Ultra mi wpadł w oko. Brak zooma przeboleję, ale czy sama fotografia będzie na podobnym poziomie co Xiaomi? Iphone odpadają z racji na dużą ilość posiadanych akcesoriów pod androida. Nie przeszkadza mi angielski soft. Umiem w rooty, modyfikacje softu itd więc poradzę sobie z ewentualnymi rozterkami z usługami google - jeśli się da przerobić na w pełni działające.
req_21 1 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): Realme GT 7 Pro. Niestety ale fotograficzne w stostunku do Xiaomi - ten smartfon to padaka. Rozważałem go, robiłem pare porównań 1:1.
req_21 1 Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia Odin, Huawei odpada z oczywistych względów. Brak 5g, brak wsparcia dla nowszych androidów, GMS tylko poprzez emulację. Od nich tylko Honor w Europie jakoś działa.
req_21 1 Opublikowano 10 Sierpnia Autor Opublikowano 10 Sierpnia Też rozważam, ale jednocześnie czekam na <2500zł. W moich odczuciach ten smartfon nie jest warty więcej
req_21 1 Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia Zakupiłem używanego pixela 9 pro 16/512, można zamknąć
Rafik7 30 Opublikowano 29 Września Opublikowano 29 Września W dniu 9.08.2025 o 12:23, req_21 napisał(a): Brak wsparcia do B20, B7 i B3 - słaby internet w niektórych miejscach, bateria zjeżdza szybciej niż powinna (byłem za granicą gdzie zasięg był bardzo dobry i dosłownie 2x dłużej wytrzymywał przy wyższych temperaturach niż w Polsce) 1. Mógłbyś to rozwinąć? To co piszesz nie pasuje do info z GSM Arena i strony Xiaomi. Coś mi umknęło? 2. Jak oceniasz Pixela na tle Xiaomi?
req_21 1 Opublikowano 30 Września Autor Opublikowano 30 Września (edytowane) Miałem chińską wersję, ona tych nadajników nie obsługuje. Ciężko o europejską wersje w normalnej cenie Pixel na tle Xiaomi: minusy : Wolniej się ładuje Ma o wiele gorszą jakość zooma Obrabia wolniej zdjęcia, czasami trzeba poczekać parę sekund aż pojawi się w galerii Lampa błyskowa się gubi, nie jest tak "sprytny" i skuteczny zdarzają się sytuacje, gdzie aparat nie reaguje i trzeba zresetować telefon ogólnie biedne możliwości aparatu na tle Xiaomi, zwłaszcza zdjęć portretowych Nie ma pokrywy antyrefleksyjnej na aparatach - bardzo łatwo o odblaski, plamy od słońca Nie obsługuje aptx adaptive umiejscowienie przycisku power nad głośnością jest trochę irytujące (ale kwestia przyzwyczajenia) ramka cholernie się ładuje ogółem gorszy zasięg, problemy z jakością rozmów - czasami przerywają z niewiadomych przyczyn o wiele mniej przydatnych funkcji personalizacji - chociażby kolorów ekranu. Mamy do wyboru AŻ adaptacyjne i naturalne, gdzie xiaomi miało chyba 8 predefiniowanych profilów i zmiany praktycznie każdego nasycenia koloru z osobna + różnice w specyfikacji - mniej anten, nie ma irdy, ma wolniejszą pamięć, nie ma aparatu portretowego itd plusy : Zdjęcia ogółem są o wiele lepsze, żywsze, więcej detali szybszy czytnik linii papilarnych możliwość potwierdzania bezpieczeństwa poprzez twarz Miażdżąco lepsza jakość selfie 2 tb chmury na rok za free interfejs jest bardziej "snappy", ogólny feeling androida na plus pomimo braku możliwości personalizacji ekranu - w trybie adaptacyjnym jest świetny, ostry i kolory są nasycone ale nie cukierkowe Jeśli miałbym teraz wybierać wolałbym zrobić Upgrade na 14 lub 15 ultra od Xiaomi. Te smartfony po prostu są tak naćkane technologią i możliwościami, że ciężko o bardziej kompletny smartfon. Nie mogę narzekać, bo pixel jest naprawdę OK. Spełnia swoje założenia flagowca, ale brakuje mu czegoś, co go wyróżnia. Wcześniej miałem 7 pro i nadal utrzymuje opinie, że pixele są overhypowane. Dużo się nie zmieniło, nadal są braki, bugi w sofcie.. Nic w nich szczególnego Edytowane 30 Września przez req_21 1
Rafik7 30 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) 20 godzin temu, req_21 napisał(a): ogółem gorszy zasięg, problemy z jakością rozmów - czasami przerywają z niewiadomych przyczyn Dla mnie to dyskwalifikuje telefon. Wkurza mnie bardzo w recenzjach, że takich podstawowych rzeczy nikt nie testuje. Pierdzielą farmazony o zdjęciach mimo że poziom fotografii w smartfonach od dawna jest na wystarczającym poziomie, a tak podstawowej funkcji nikt nie testuje. 20 godzin temu, req_21 napisał(a): szybszy czytnik linii papilarnych Jestem zaskoczony. Chińczycy zawsze mieli lepsze czytniki. Z utęsknieniem wspominam czytnik na pleckach Huawei P9. To był najlepszy czytnik z jakiego kiedykolwiek korzystałem. 20 godzin temu, req_21 napisał(a): 2 tb chmury na rok za free To jest pułapka, na którą mnie nigdy nie nabiorą. Za rok zabulisz za pakiet bo nie będziesz miał czasu/chęci/możliwości, żeby przenieść się offline. Jak oceniłbyś ilość bugów ? Który soft jest bardziej dopracowany ? Edytowane 1 Października przez Rafik7
req_21 1 Opublikowano 1 Listopada Autor Opublikowano 1 Listopada Mam 2tb dysk na backup jak chmura się skończy Kupiłem dodatkową simkę z playa, bo myślałem że może być wina Plusa - ale w obydwóch przypadkach internet i zasięg jest tragiczny i go często urywa w trasie... Automatyczna zmiana transmisji danych w zależności od zasięgu przyśpieszyła proces "powrotu", ale nadal to nie jest akceptowalne. Dopracowanie softu? W pixelu jest cholernie mało rzeczy w stosunku do Xiaomi. Niby telefon flagowy, a głupiego pliku kontaku nie idzie nawet zaimportować i musiałem zewnętrzną apkę ściągnąć. Obydwa smartfony działają dobrze. Pixel jest trochę szybszy. W pixelu jest też faceID, czego nie było w Xiaomi.
Rekomendowane odpowiedzi