Roney101 0 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia (edytowane) Hej! Tak jak w temacie. Za niedługo kończy mi się umowa z Orange, które uważam za bardzo niestabilną opcję do szybkich gier typu FPS. Tam kwestię kluczową odgrywają niskie opóźnienia oraz dobre trasy routingu sieciowego, aby rozgrywka sprawiała przyjemność, a nie była katorgą - wiem co mówię, bo z Orange jestem od dawna i routing woła o pomstę do nieba, a niestety na oczy przejrzałem dopiero jakiś czas temu po zagłębieniu się w temat. Jestem z Małopolski i w moim mieście mam opcję związania się z T-Mobile lub Plus/Netia (ta ostatnia przez wielu uważana za odpowiednią do szybkich gier, które operują głównie na szybkich protokołach UDP). Wiem, że lokalizacja użytkownika ma również ogromny wpływ na działanie sieci, dlatego pytanie do was: czy ktoś z Małopolski gra profesjonalnie/półprofesjonalnie w gry FPS i używa Netii/Plusa i chciałby podzielić się swoimi doświadczeniami na ten temat? Jak rzeczywiście wygląda tam sytuacja z tymi opóźnieniami/utratą pakietów sieciowych? Nie wyobrażam sobie, aby w tej kwestii było gorzej jak u pomarańczowych. Dzięki za każdą pomocną odpowiedź w temacie. Edytowane 19 Sierpnia przez Roney101
sino 77 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 7 godzin temu, Roney101 napisał(a): Plus/Netia (ta ostatnia przez wielu uważana za odpowiednią do szybkich gier Wielu? Przypomnę: 1. oszuści z Netii nie dają zewnętrznego IP i nawet o tym nie informują (że sprzedają dostęp do fiu-bździu zamiast do internetu) 2. Orange ma forum, a ci nie. Gdyby oszuści z Netii mieli forum to temat o IP miałby z 1000 stron bluzgów, a to mała firma, Orange jeśli to zrobi to będzie mieć 10 tys stron. 3. Więc gdy widzisz kłopot Orange a Netii nie to nie znaczy że go nie ma, ale że nie ma miejsca gdzie ludzie się żalą więc nawet przewaga skarg 100:1 nie oznacza że ta druga ma mniej. Ponadto to jest loteria, miałem kiedyś Netię i Neostradę w tym samym czasie (takie same opcje): -raz jedna a raz druga kompromitowała się na pewnym streamie -gdy jedna leciała full to druga miała problem z 1 Mb/s -testy wielokrotne, z przełączaniem łącz, nie ma mowy o pomyłce. Więc gdy weźmiesz konkurencję i będzie lepsza to nie znaczy że za 5 godzin też, a już szczególnie za pół roku. No jednak skoro jest tak źle to możesz ryzykować zmianę, opinie z Małopolski są bez znaczenia, nawet twój sąsiad może mieć inną trasę pakietów (a za kilka godzin na odwrót).
Roney101 0 Opublikowano 19 Sierpnia Autor Opublikowano 19 Sierpnia Godzinę temu, sino napisał(a): Przypomnę: 1. oszuści z Netii nie dają zewnętrznego IP i nawet o tym nie informują (że sprzedają dostęp do fiu-bździu zamiast do internetu) Przy okazji zapytam: czy wykupienie usługi stałego adresu IP przed zawarciem umowy gwarantuje mi to, że podczas jej trwania nie postawi mnie za CGNAT, bo z tego co wiem to Netia wprowadziła go od marca?
narmiak 123 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 2 godziny temu, Roney101 napisał(a): Przy okazji zapytam: czy wykupienie usługi stałego adresu IP przed zawarciem umowy gwarantuje mi to, że podczas jej trwania nie postawi mnie za CGNAT, bo z tego co wiem to Netia wprowadziła go od marca? Wiesz. Problem polega na tym, że włączyli to wszystkim, a nie tylko nowym klientom. I to nawet bez wysłania chociażby powiadomienia przez portal klienta, maila, czy SMSa. Za to nie mają problemu z wysłaniem SMSa informującego mnie, że odblokowali nowe kanały dla dzieci na czas świąt. Dlaczego nagle muszę płacić za zewnętrzny STAŁY adres IP, skoro do tej pory było to za darmo? Ja rozumiem, że w starej umowie nie było wzmianki pewnie o zewnętrznym IP, ale jak coś zabierają, to mogliby chociaż o tym wspomnieć.
Rekomendowane odpowiedzi