Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Zamontowlalismy u kumpla Aio,Deapcool Ls720s nowe.Buda Arx700 Air.

O ile samej pompy i wentylatorów nie słychać to z pompy wydobywa się taki dziwny dźwięk...jakby zapowietrzoną czy coś.A może tak ma być?Pytam bo Nigdy nie miałem i nie notowaliśmy aio.Dzwiek na filmiku.

I drugie pytanie...jakie temp powinny +-byc na tym Aio z procem 7800x3d w wyżej wymienionej budzie,na topie?

Bo cos dziwne te tem...przy ładowaniu gry do 80*c dobijało,a podczas gry kolo 70*c... trochę sporo,bo na Gelidzie Phantom byly mniejsze.Cos może być nie tak?

Edytowane przez duzyNosal11
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Nic tam ciekawego nie ma ;) klasyczny przypadek bloku który wpada w rezonans od wysokich obrotów pompy, lub powietrze w układzie (bąble) które powodują że pompa pracuje głośniej.

Raczej wibrację odrzucam,bo to takie typowe przelewanie wody, właśnie bąble powietrza.Czyli rozumiem ze nie powinno tego być?

Opublikowano

Jak słyszysz przelewającą wodę w układzie to cieczy może być zbyt mało (ja tak miałem) dolałem trochę i dźwięk przelewania wody nie pojawił się do dzisiaj a minęło już prawie 2 lata od dolewki, powietrze też może być więc możesz wziąć obudowę w ręce i "potańczyć" z nią :E najlepiej przy włączonym pc tak aby pompa chodziła. Czy nie powinno tego być w przypadku tego deepcoola? tego nie wiem, pisze ogólnie czego to mogą być objawy w przypadku chłodzenia wodnego ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak słyszysz przelewającą wodę w układzie to cieczy może być zbyt mało (ja tak miałem) dolałem trochę i dźwięk przelewania wody nie pojawił się do dzisiaj a minęło już prawie 2 lata od dolewki, powietrze też może być więc możesz wziąć obudowę w ręce i "potańczyć" z nią :E najlepiej przy włączonym pc tak aby pompa chodziła. Czy nie powinno tego być w przypadku tego deepcoola? tego nie wiem, pisze ogólnie czego to mogą być objawy w przypadku chłodzenia wodnego ;) 

Tańczyłem juz, machałem itp itd dalej to samo.A czy przez malo cieczy,albo to powietrze może spaść wydajność?Bardziej martwią mnie temp...bo nawet ma starym 5800x3d i chłodzeniu powietrznym nie miałem tego.A tu przy ładowaniu gry i czasem w grze dochodzić do prawie 80*c a w spoczynku kolo 40*c nie za dużo??

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli będzie brakować nawet 1/3 pojemności to wydajność nie spadnie, temperatury masz normalne jak na ten cpu ;) Natomiast jak brakuje nawet kapkę i układ nie jest zalany pod korek to może występować właśnie ten dźwięk przelewającej się wody ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jeżeli będzie brakować nawet 1/3 pojemności to wydajność nie spadnie, temperatury masz normalne jak na ten cpu ;) Natomiast jak brakuje nawet kapkę i układ nie jest zalany pod korek to może występować właśnie ten dźwięk przelewającej się wody ;) 

Serio takie temp to norma??Na 5800x3d były niższe niz na tym.

Opublikowano (edytowane)

Skąd pomysł że obecny cpu ma być chłodniejszy od 5800x3d? ;) sporo też zależy od sztuki jaką trafiłeś, na jakich napięciach pracuje, 80c przy sporym obciążeniu to nie jest wcale dużo, jeżeli nie bawiłeś się curve optimizer to polecam, kumpel miał 7800x3d na stock też na aio 360 i miał wyższe temp od ciebie dopóki nie pogrzebał przy CO :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
36 minut temu, Send1N napisał(a):

Skąd pomysł że obecny cpu ma być chłodniejszy od 5800x3d? ;) sporo też zależy od sztuki jaką trafiłeś, na jakich napięciach pracuje, 80c przy sporym obciążeniu to nie jest wcale dużo, jeżeli nie bawiłeś się curve optimizer to polecam, kumpel miał 7800x3d na stock też na aio 360 i miał wyższe temp od ciebie dopóki nie pogrzebał przy CO :thumbup:

Nowsza architekturą itp, to Chyba powinno być lepiej 😅😅 Wszystko jest stok, nic nie zmieniałem.Jak coś mogę czymś sprawdzić i Ci pokazać, rzucisz bardziej doświadczonym okiem😃

Opublikowano

Znajdź w biosie curve optimizer i daj negative - 20 all core, zapisz zmiany i testuj stabilność, powinno być chłodniej, jak będzie stabilnie możesz obniżać dalej, mój 5800x3d przykładowo na stock przy full load bez ujemnego offsetu podbija pod 90 stopni na aio 280 a przy -30 jest ponad 10 stopni mniej np podczas renderowania obrazka w cinebenchu, nowsza architektura nie oznacza niższych temperatur, przecież taki zen2 już osiągał wyższe temperatury niż zen/zen+ na niższym napięciu, wyższe zegary i chipletowe konstrukcje sprawiły że transfer cieplny uległ pogorszeniu ;) 

• Upvote 1