Skocz do zawartości

monitor na długie sesje conajmniej 27" budżet do 1500 lub do 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuję monitora do długich sesji, głównie wieczorami, płaski (bez zakrzywień, ponieważ od czasu do czasu musze coś porobić w corelu lub photoshopie)

aktualnie mam della 2713hm ale smużenie mnie denerwuje, dla syna w zeszłym roku kupiłem Lenovo Legion R27q-30, płynność sporo lepsza, kolorki także, ale czegoś w nim brakuje... więc prosiłbym o propozycje, raczej nastawiam się na lepszą jakość obrazu przy 120hz niż słabszą przy 240+ Hz, więc jak najlepsza responsywność już od samego dołu.

aktualnie rozważam dwa modele ASUS TUF VG27AQML1A oraz MSI MAG 271QPX QD-OLED, doradźcie coś w  budżecie do ok 1500zł oraz 2500zł oraz info czy na ten rok zapowiadają się jakieś perełki, na które warto by było poczekać.

Opublikowano (edytowane)

Cześć @Tafari, przy niższym budżecie polecam Ci też spojrzeć na 280 Hz Dell Alienware AW2723DF, ma lepsze odwzorowanie barw, o 200 nitów wyższą jasność, lepszą technologię synchronizacji FreeSync™ Premium Pro (chyba, że masz kartę od zielonych to taki sam kompatybilny g-sync) + aktualnie jest w fajnej promocji za 1 379 zł. 

Natomiast jeśli idziemy w wyższy budżet to polecam wybrać 240 Hz monitor LG UltraGear 27GS95QE-B OLED. Ze względu na matrycę OLED (+ dwa lata gwarancji na wypalenie od LG), mamy tutaj znacznie lepszy czas reakcji oraz odpada zmartwienie o IPS Glow (rogi ekranu oraz górna i dolna krawędź mogą być rozjaśnione/żółtawe) szczególnie wieczorem w ciemnym pokoju co mogłoby być uciążliwe tak samo jak słaba (w porównaniu do oledów) czerń.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano

ok, dzięki za propozycje, 

patrząc na ASUS TUF VG27AQML1A oraz Dell Alienware AW2723DF to chyba skłaniałbym się ku temu drugiemu

oled który zaproponowałeś  LG UltraGear 27GS95QE-B OLED, też bardzo fajna propozycja - ale mam pytanie jak wygląda praca z tekstem na takich monitorach? krawędzie są nieostre? ktoś może się wypowiedzieć?

jest jeden monitorek o którym sobie przypomniałem AOC Q27G3XMN/BK, ktoś może się na jego temat wypowiedzieć? chyba z większych minusów co patrzyłem to kąty