Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam dziwną sprawę. Używam starej stacjonarki jako SmartTV. Podłączonej do TV przez HDMI. Głównie oglądam streamy sportowe. Ostatnio zauważyłem, że jak jest w okienku zwykłym, to działa płynnie, powiedzmy 30FPS, a jak przełączę na fullScreen to widać spadek FPS, powiedzmy gdzieś do 22FPS. Co widać, głównie jak się piłkę ogląda, po samej piłce, że płynnie się nie przemieszcza. Ktoś ma jakiś pomysł od czego to może być? Wydajność procka przy odtwarzaniu streama nie przekracza 15%.

Xeon 3450

10GB Ram

Radeon hd 6670 2GB

Win 10

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2025 o 14:15, Send1N napisał(a):

Spróbuj wyłączyć akcelerację sprzętową w przeglądarce, następnie wyłącz i włącz przeglądarkę jeszcze raz i porównaj wydajność w oknie vs fullscreen.

No niestety nic nie pomogło. Dodatkowo zauważyłem, że przy powiększaniu procentowym wyświetlanego obrazu i trybie przeglądarki pełnoekranowym, w końcu następuję takie powiększenie, że zaczyna się spadek FPS.

W dniu 19.09.2025 o 15:36, janek25 napisał(a):

od biosu.Do przepisania

Tu pewnie żarty kolega robi, ale wymieniałem i3 na xeona i musiałem wgrać inny bios. Na starymi jak i nowy biosie to samo.

Jeszcze dodam, że na playerze canal plusa online, jest git w mały oknie i na full screenie. A ostatnio oglądałem jakąś gale, na ich playerze, na oficjalnej stronce i właśnie tam miałem, że jak okno małe to płynnie, jak fullscreen to spadek FPS a jak skalowałem okno powiększając, to do pewnego momentu ok, a później spadek FPS. Na innych kompach działa dobrze. 

Edytowane przez smolus7
Opublikowano (edytowane)

A co ma gpu do tego jak autor sprawdzał bez akceleracji i jest to samo ;) na tego typu akcje pomagało wyłączenie akceleracji w niektórych przeglądarkach gdy wydajność w oknie była normalna a na fullscreenie był spadek, skoro to nie pomogło to aż sam jestem ciekaw gdzie leży problem :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Od lat istnieje taki problem na niektórych konfiguracjach że po wyłączeniu akceleracji tego typu problemy które ma autor potrafiły ustąpić jak sam procesor zajmował się liczeniem bez wsparcia gpu, skoro wyłączył akcelerację i jest to samo to nie jest za to odpowiedzialna zbyt słaba integra ;) a jakby sam cpu bez wsparcia gpu nie dawał rady to w oknie też by był problem. Podobnych tematów jest sporo w internetach.

Edytowane przez Send1N