Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w gotowcu mamy przyszła pora na wymianę procesora, gdyż chciała zaktualizować system do Windows 11, jednak komputer nie spełniał wymagań, konieczna była wymiana procesora. Siedzi w nim płyta główna  ASUS PRIME A320M-A  i procesor AMD Ryzen 3 2200G. Procesor, jako został zamontowany to Ryzen 5 5500GT. Wcześniej został zaktualizowany BIOS do najnowszego. Komputer uruchamia się, ale nie daje obrazu, myśląc, że coś uszkodziłem, zamontowałem z powrotem poprzedni procesor i wszystko działa, po ponownym montażu nowego dalej cisza. Próbowałem podłączyć inny monitor i nic, zamontowałem kartę graficzną z innego komputera i nadal brak obrazu (tak, podpiąłem kabel tam, gdzie trzeba)  spotkał się ktoś z takim problemem? Bo nie mam pomysłu, a zanim zawiozę kompa do serwisu wolę zapytać tutaj, może ktoś wie, co w aktualnej sytuacji zrobić. Wyjąłem też baterię z płyty głównej na 30 minut, ale to też nic nie dało.

Opublikowano

A komputer dziala to wydaje jakies dzwieki? podepnij speaker i zdiagnozuj blad na podstawie kodow plyty glownej. 

Mozesz sprobowaz zaaktaulizowac jeszcze raz bios pod wersje ktora zaleca producent dla tej serii procesorow - wszystko powinno byc na stronie producenta mobo

also daj temu czas bo moze testuje pamieci czy cos i obraz sie wyswietli za chwile?

Opublikowano

Słychać rozruch cd-romu, poza tym chodzi nieco ciszej, jak był wcześniej włączony, gdy działał, jak powinien. Speakera zapasowego nie mam, w tym gotowcu go nie wpięli, płyta też nie posiada wyświetlacza pokazującego błędy. Komputer pozostawiłem na jakieś 10-15 minut, i nic się nie zmieniło. Również pomyślałem, aby cofnąć bios do wersji, gdy dodano do niego 5 serię ryzenów, ale tym już zajmę się jutro. Przy okazji wypnę speaker ze swojego komputera i podepnę pod tamten, jutro dam znać, co z tego wszystkiego wyszło.

Opublikowano (edytowane)

A więc po zmianie biosu nadal brak obrazu. Pamięć CMOS czyszczona, jeśli chodzi o speaker, to na poprzednim procesorze daje jeden sygnał, natomiast na nowym procesorze brak sygnału ze speakera. Czyli chyba z procesorem coś nie tak, bo szczerze mówiąc to jedyne, co mi na myśl przychodzi. 

Chyba że wyjęcie pamięci ram i przełożenie do innego slotu coś da, jest taka możliwość? Aktualnie jest w dedykowanym slocie A2 (są 4 sloty).

Zanim napisałem posta, poczekałem jeszcze 15 minut, ale nic się nie działo.

Pełna specyfikacja komputera :

procesor ryzen 3 2200g - wymieniony na ryzen 5 5500gt
płyta główna asus a320m-a
zasilacz 300w
pamięć ram 8 GB (DIMM DDR4, 2666 MHz)
Dysk SSD M.2
120 GB
Dysk HDD SATA 5400 obr.
1000 GB

Czy jest możliwość, że zasilacz jest za słaby po wymianie procesora? 

Edytowane przez x0Rysiu0x
Opublikowano
W dniu 22.09.2025 o 19:47, x0Rysiu0x napisał(a):

Czy jest możliwość, że zasilacz jest za słaby po wymianie procesora? 

Nie, jak podłączyłeś eps do zasilania cpu to nawet gdyby zasilacz był za słaby do twojego zestawu wyszło by to pod obciążeniem a nie w formie braku obrazu na starcie ;) Nie masz pogiętych pinów w tym 5500gt? sprawdź czy wszystkie są idealnie proste. Swoją drogą to windowsa możesz zainstalować na 2200g bez konieczności jego wymiany, są na to sposoby od dawna. 

Opublikowano
Cytat
W dniu 25.09.2025 o 20:53, Send1N napisał(a):

Nie, jak podłączyłeś eps do zasilania cpu to nawet gdyby zasilacz był za słaby do twojego zestawu wyszło by to pod obciążeniem a nie w formie braku obrazu na starcie ;) Nie masz pogiętych pinów w tym 5500gt? sprawdź czy wszystkie są idealnie proste. Swoją drogą to windowsa możesz zainstalować na 2200g bez konieczności jego wymiany, są na to sposoby od dawna. 

Wszystkie piny są proste i w komplecie.

Dałem komputer do serwisu, ale praktycznie zrobili to samo, co sam zrobiłem w warunkach domowych, jedyne, co nie byłem w stanie sprawdzić, to czy zakupiony procesor jest sprawny. w serwisie sprawdzili, i procesor jest sprawny.

Zwróciłem się więc z problemem do producenta płyty głównej, którym jest Asus.

Jedną z sugestii było zweryfikować listy QVL pamięci dla procesorów na tej płycie głównej. Pamięć ram, która była fabrycznie zamontowana, nie była na liście, a mimo to działała ze starszym procesorem. Sprawdziłem też w internecie, jak wygląda uruchomienie komputera bez pamięci RAM, i objawy w 100% się pokrywały z tym, jak zachowywał się mój komputer.

Dziś z serwisu, gdzie dałem komputer do sprawdzenia, udało mi się otrzymać do testu inną pamięć ram (4gb), aby sprawdzić, czy to pomoże. I pomogło, komputer dał obraz, wszystko działa, jak powinno. 

Więc w moim przypadku problem był spowodowany niekompatybilną pamięcią RAM.

Była zamontowana Goodram gx2400-2666d464s/8g-sbs2 8GB, a do testu otrzymałem Samsung M378A5143EB1-CPB 4GB.

Więc problem rozwiązany, a jutro idę zwrócić pamięć, którą otrzymałem i zakupić odpowiednią o większej pojemności.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wrobel_krk napisał(a):

Kość też mógłbyc walnięta zawsze 

Na starym procku wszystko śmigało bez zarzutu, problem wystąpił po zmianie procesora.

4 minuty temu, Send1N napisał(a):

No zdarza się, w w 99% przypadków to liste QVL można o kant :dupa: rozbić ale jak widać nie w twoim :E 

Cóż, lista jak lista, ważne, że sprawdziłem ten trop i okazał się właściwy i problem rozwiązany. Sam w życiu bym nie zgadł, że to pamięć RAM była problemem :E.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Kość też mógłbyc walnięta zawsze 

Ktoś tu czyta temat po łebkach :P 

t_gusl19mwm7v6thoqtdwnanw9fgptxvdc_212.j

Wracając do tematu to nie dziwie ci się że o tym nie pomyślałeś bo mi też przez myśl to nie przeszło ten sam ram działał na tej samej płycie ale z innym cpu a po wpakowaniu nowego cpu taka sytuacja :E wszystkie znaki na niebie wskazywały na sam procek :woot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1