Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Mam problem z lag spike, dropami fps na pół sekundy. Wyczuwalne szczególnie w bf2042 ale wydaje mi się że w takim cs2 też są od czasu do czasu. 

Konfig : Ryzen 5800x3d, 9070XT , 32 gb ram

Sprawdzałem w process explorer jak to wygląda i CPU jak i GPU maksymalnie dobijają momentami do 90 % ale zazwyczaj jest do 80%. 

Podczas laga patrzyłem czy CPU bądź GPU dobiło 100% .... nic z tego. Dropy są nawet do 1 fps a potem wracają ładnie do 120 fps. 

Ktoś wie jak jeszcze inaczej podejść do tematu żeby wyszukać winowajcę ?

Opublikowano
27 minut temu, janek25 napisał(a):

Na początek temperatury sprawdź wszystkiego co je wytwarza 

Właśnie miałem wklejać :P 

Co do modyfikacji to

w Biosie mam ustawione -30 PBO 

karta graficzna ciut podkręcona .

Powyższe ustawienia testowane w 3dmarkach i zero błędów.

CPU.jpg

GPU.jpg

Opublikowano
11 minut temu, caleb59 napisał(a):

Włącz "Synchronizację pionową" w opcjach gry.

Włączona. 
Monitor ustawiony na 120 Hz, w grze ustawione 120 fps, dodatkowo dla pewności mam riva tuner ustawiony na 121 klatek. 

Opublikowano

Jak masz monitor 120hz to limit ustaw na 117 a nie na jeden więcej niż odświeżanie ekranu... co do csa to każda synchronizacja jaka jest na świecie działa tam zle i to samo było w cs go, kolejna sprawa że im więcej klatek w tej grze tym działa płynniej nie zależnie ile masz hz

• Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak masz monitor 120hz to limit ustaw na 117 a nie na jeden więcej niż odświeżanie ekranu... co do csa to każda synchronizacja jaka jest na świecie działa tam zle i to samo było w cs go, kolejna sprawa że im więcej klatek w tej grze tym działa płynniej nie zależnie ile masz hz

Spróbuję. Jeszcze mam pytanie odnośnie samego monitora ... Podczas kupowania nie zwróciłem uwagę na Hz. 

Monitor ogarnia 120Hz , 188 (albo 180) Hz ale nie 144 Hz. Czy da się wymusić to 144 Hz ? Jak wskoczę na 180Hz to już coś czuję że dostanę bottlenecki :( 
W najgorszym wypadku zostaje zmniejszenie rozdzielczości albo fsr :( 

Opublikowano
4 minuty temu, beniek napisał(a):

Monitor ogarnia 120Hz , 188 (albo 180) Hz ale nie 144 Hz. Czy da się wymusić to 144 Hz ? Jak wskoczę na 180Hz to już coś czuję że dostanę bottlenecki :( 

Monitor ustawiasz zawsze aby działał z maksymalną możliwą częstotliwością na jaką go stać. Limitowanie FPSów ustawiasz właśnie przez opcje "limitowania FPS" do tego musi byś włączone jakieś VRR (w amd FS w nvidi GS).

Jak osiągasz więcej FPSów niż maks Hz monitora to i tak ustawiasz ograniczenie na np. 3 klatki poniżej. Robi się to z tego powodu aby monitor nie wykraczał poza zakres GS/FS. 

Dodatkowo zalecają włączenie w sterownikach V-Sync (teoretycznie nie powinno się to nigdy włączyć ponieważ jest włączony GS/FS i te -3 klatki) a w grze V-Sync wyłączone.

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Kabor napisał(a):

Monitor ustawiasz zawsze aby działał z maksymalną możliwą częstotliwością na jaką go stać. Limitowanie FPSów ustawiasz właśnie przez opcje "limitowania FPS" do tego musi byś włączone jakieś VRR (w amd FS w nvidi GS).

Jak osiągasz więcej FPSów niż maks Hz monitora to i tak ustawiasz ograniczenie na np. 3 klatki poniżej. Robi się to z tego powodu aby monitor nie wykraczał poza zakres GS/FS. 

Dodatkowo zalecają włączenie w sterownikach V-Sync (teoretycznie nie powinno się to nigdy włączyć ponieważ jest włączony GS/FS i te -3 klatki) a w grze V-Sync wyłączone.

No dobrze tylko że jak ustawię monitor na maksymalną częstotliwość a limituje go na 120 bo nie wyrabia to jest jakaś różnica jak w moim wypadku ? 

Czyli : 180 hz monitor, limit w rivatuner na 120 kontra 120 hz monitor, limit w rivatuner na 120 ? 

FreeSync mam zawcze włączony. V-sync również staram się zawsze wszędzie włączyć. 

Dzisiaj spróbuję na max ustawić hz monitora, w grze to samo. Jeżeli będzie lipa (100% wskoczy mi na cpu albo gpu) to obniżę rozdzielczość. 

Jeżeli to nie pomoże to pozostaje tylko FSR zapewne ? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, beniek napisał(a):

Czyli : 180 hz monitor, limit w rivatuner na 120

Możesz zrobić limit na 120 (np. jak masz średnią 140 aby uniknąć wahań).

kontra 120 hz monitor, limit w rivatuner na 120

Limit ma być mniejszy o min. 3 niż częstotliwość z jaką ustawiasz działanie monitora czyli 117.

FreeSync mam zawcze włączony. V-sync również staram się zawsze wszędzie włączyć. 

V-Synch w sterownikach globalnie go włączasz. Natomiast w samych grach jak jest ustawienie V-synch to dajesz na off.

Dzisiaj spróbuję na max ustawić hz monitora, w grze to samo. Jeżeli będzie lipa (100% wskoczy mi na cpu albo gpu) to obniżę rozdzielczość. 

Jeżeli to nie pomoże to pozostaje tylko FSR zapewne ? 

Zmiany rozdzielczości unikaj - używaj do tego FSR (daje to lepsze efekty).

21 minut temu, beniek napisał(a):

No dobrze tylko że jak ustawię monitor na maksymalną częstotliwość a limituje go na 120 bo nie wyrabia to jest jakaś różnica jak w moim wypadku ? 

Przy FS nie ma czegoś takiego że nie wyrabia. Po to masz FS/VRR czyli zmienną częstotliwość odświeżania aby nie miało to znaczenia. Oczywiście jak wyżej napisane możesz ograniczyć maksymalną ilość FPSów aby uniknąć wahań.

Edytowane przez Kabor
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie musisz ustawiać niższego odświeżania niż twój monitor może maksymalnie osiągnąć... od tego masz freesync czyli odświeżanie zsynchronizuje się z liczbą klatek na ekranie w danym momencie, jak masz ekran 180hz zrób limit na 177, z synchronizacji zostaw tylko freesync bez innej dodatkowej synchro bo to najlepiej działa, dodatkowa synchronizacja łączona z FS podbija tylko input laga.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To co powyżej proponowaliście zrobiłem :) 

Jest zdecydowanie lepiej :) 

Możecie mi tylko wyjaśnić: 

image.thumb.png.6e8dfb419ff382d4b07ad8f9f4e302ec.png

Co oznaczają te czerwone spadki ? Bo tego mam nadal od groma. 

Edytowane przez beniek
Opublikowano

Zielona linia  to średni fps a czerwone najniższy do którego miałeś spadki podczas rozgrywki, jak krzywa jest tak niestabilna jak na tym wykresie a 1% low wynosi zaledwie 26 + z tego co widać dropiło tak dość często a nie np tylko raz podczas ładowania mapy przez sekundę itp to coś jest grubo nie halo, masz przycięcia obrazu razem z przycięciem dźwięku? 

Opublikowano

Właśnie ja mam praktycznie tak samo. Wydaje mi się że z dźwiękiem wszystko ok. Nie zacina go podczas tego szarpania. Te dropy też nie są aż tak odczuwalne w stosunku jak to widać na wykresie. Gdzie szukać przyczyny ? :/

Opublikowano

w csie tego nigdy nie zauważyłem ale w BFie owszem, już nawet w BF5 lata temu po każdej zmianie sterów do karty czy reinstalacji gry szarpało i gra nie była w pełni płynna przez pierwsze kilkanaście minut, obecnie od 2 lat mam to samo w hunt showdown - identyczna sytuacja ale tylko na radeonie bo na nvidii tego nie było jeżeli chodzi o ten tytuł ;) 

Opublikowano

Weź pod uwagę to o czym Phoenix pisał wyżej, jak jakaś gra musi załadować shadery do pamięci to nawet przez pierwsze pół godziny możesz mieć takie ścinki po każdej reinstalacji sterów od karty, gry czy całego systemu.

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Weź pod uwagę to o czym Phoenix pisał wyżej, jak jakaś gra musi załadować shadery do pamięci to nawet przez pierwsze pół godziny możesz mieć takie ścinki po każdej reinstalacji sterów od karty, gry czy całego systemu.

Biorę :) ale 3h ładowania shaderów ?

Opublikowano

Widzialem takiego buga,ze w cs co odpalenie gry komus kompilowalo. Zreszta to nie da sie nie zauwazyc po uzyciu procka.

14 godzin temu, Send1N napisał(a):

Tak,  jak to jest już po wystąpieniu sttuteru/ dropów w grze to wygląda że wszystko jest ok

U mnie wyglada tak po godzinie :D

Beznazwy.thumb.jpeg.9acd16f145aacfc7b2ec9d2d63adeb4a.jpeg

Tam juz wchodzi w czerwone ale nie musi to oznaczac czegos zlego. 

• Upvote 1