Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na czerwone jak wejdzie ale jest to 1000 czy 2000 us to w niczym nie przeszkadza, sporo razy miałem tak że np od sterownika graficznego mi przekraczało lekko 1000us pod obciążeniem, "wiedz że coś się dzieje" :P dopiero jak tam kosmiczne wartości pokaże typu 10K us i wyżej lub czerwona linia jest gdzieś po prostu do końca okna w prawo ;) 

Opublikowano

Chyba to 160 fps jest nie do osiągnięcia bez FSR ;) 3440x1440 swoje musi zjeść :/ Kombinowałem z ustawianiami, poradnikami z neta i nic. Chyba czas wywiesić białą flagę :D 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.09.2025 o 22:09, Send1N napisał(a):

klatki klatkami ale te dropy do 25fps bardziej martwią :/ 

Zrobiłem też

Update Bios do najnowszej wersji :) 

Zresetowałem ustawienia. 

Zmieniłem tylko XMP oraz Bar Size. 

Ustawienia w biosie CPU (-30) zresetowałem do zera.

Lekki OC karty graficznej zmieniony na domyślny .... 

I nic się nie zmieniło :D 

Zastanawia mnie mega tylko jedno .... Ja te przycięcia ledwo odczuwam (ale są, szczególnie je odczuwam jak mam 1vs1 :P ) ... tyle że ich na wynikach fps nie odnotowałem jeszcze.

Jak fps'y spadną mi np. ze 120 do 110 to widzę na tym HUD steama że ta zielona linia się lekko obniżyła i zaraz wróciła. Czerwona natomiast na 100% jest też od fpsów ? Bo tylko tam widzę takie szpikulce. 

W necie ciężko doszukać się konkretnych informacji odnośnie tego HUD'a od steama. 

Ps. Właśnie pograłem w cyberpunka. Te nagłe spadki są ale 10x mniej. Raz na 30 sekund średnio. 

Edytowane przez beniek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.09.2025 o 22:03, beniek napisał(a):

To co powyżej proponowaliście zrobiłem :) 

Jest zdecydowanie lepiej :) 

Możecie mi tylko wyjaśnić: 

image.thumb.png.6e8dfb419ff382d4b07ad8f9f4e302ec.png

Co oznaczają te czerwone spadki ? Bo tego mam nadal od groma. 

Skąd masz taki HUD ? pffu przeczytałem temat do końca i już wiem. Nie ma tematu.

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Przyszło jeszcze mi do głowy że możesz mieć włączony "game bar" ustawienia > granie > gamebar, jeśli masz włączony to wyłącz testowo.

image.png.14065f36f3ea483fc9ab208fdf2b4fdf.png

GameBar miałem wyłączony 

image.thumb.png.e95fda1006779469079cdb7d47b74123.png

Edytowane przez beniek
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

W Zentimings wygląda wszystko ok chociaż ram lipny to przy procku x3d aż takiej straty na wydajności nie będzie ;) 

Może jest jakiś program który pokazuje co się dzieje w tych spadkach fps? Bo to chyba micro shuttering ? Zaczynam mocniej rozważać am5 :/ tylko z tego powodu. Możliwe że stara linia PCI express gryzie się trochę z 9070xt ? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.09.2025 o 11:10, Phoenix. napisał(a):

Widzialem takiego buga,ze w cs co odpalenie gry komus kompilowalo. Zreszta to nie da sie nie zauwazyc po uzyciu procka.

U mnie wyglada tak po godzinie :D

Tam juz wchodzi w czerwone ale nie musi to oznaczac czegos zlego. 

U mnie niby coś zgłasza, ale zero problemów,  suttera czy zwiech i tak to wygląda po 2 godzinach grania w cs'a i bf5:

LT.png

Edytowane przez dawidoxx
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, beniek napisał(a):

Możliwe że stara linia PCI express gryzie się trochę z 9070xt ? 

Nie.

Coś mi świta że chłopaki jeszcze na pclabie korzystali z jakiegoś programu  może @SebastianFM coś podpowie bo zapomniałem co to było ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N, na pewno chodzi ci o NVIDIA Nsight Systems. Tak, tym programem można przechwycić w określonym przedziale czasowym dane dotyczące m. in. pracy karty graficznej, obciążenia procesora, uruchomionych programów, czasów renderowania kolejnych klatek obrazu i na tej podstawie określić, co spowodowało przycięcie, czy to GPU renderowało dłużej daną klatkę obrazu czy CPU było obciążone przez inny program i przez to wystąpiło przycięcia w grze, podczas którego GPU nie było obciążone. Tylko jak coś, to ja od razu piszę, że nie podejmuję się analizowania żadnych przechwyconych plików. 😉

• Thanks 1