Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję laptopa w budżecie ~5000 zł (+/- 500 zł).

Nie potrzebuję bardzo mocnego sprzętu, od tego mam w domu PC. Laptop będzie używany prawie wyłącznie poza domem i będzie codziennie noszony w plecaku, więc liczy się bateria i mobilność. Zastosowania to głównie aplikacje biurowe i przeglądarkowe, okazjonalnie też programowanie.

Ogólne oczekiwania:

- bateria gotowa do użytkowania 6+ godzin dziennie (i najlepiej by w trybie uśpienia traciła jak najmniej), i z szybkim ładowaniem
- łatwy do przenoszenia, ale nie za mały, bo nie będę używać zewnętrznego monitora (13-16 cali chyba w porządku), w miarę cienki, a także lekki, bo jak wspomniałem będzie sporo noszony

- klawiatura z podświetleniem do użytku w nocy

Moją uwagę zwróciły MacBooki, konkretnie modele Air z M4, ponieważ te szczycą się właśnie swoją baterią, mobilnością, a także tym, że "po prostu działają" i nie sprawiają problemów jak Windows. Czy jednak w rzeczywistości jest to dobry wybór, tego nie wiem. Dodam, że byłby to mój pierwszy sprzęt od Apple, także korzyści z ekosystemu bym nie miał (ale nauka systemu to raczej nie problem).

Widzę jednak, że modele jak Lenovo Yoga, Lenovo ThinkPad, czy Asus Zenbook oferują mocniejsze podzespoły w tej cenie - tylko jak to bywa z baterią, itp?

Opublikowano

Jeżeli o mobilność chodzi to wziąłbym na twoim miejscu coś z intel core ultra, np taki V540TU-14PL32 od dm, sam osobiście mam od nich lapka i polecam ci serdecznie spróbować. Fajna specka, cpu Ultra 7-255H, 32gb ram, dysk 2tb, matryca 14 cali 2880x1800 120hz i waży tylko 1,4kg.

Opublikowano
W dniu 24.09.2025 o 13:50, PIT napisał(a):

Asus Zenbook oferują mocniejsze podzespoły w tej cenie

To, że laptop na Windowsie ma 32 GB RAM nie znaczy, że będzie wydajniejszy od macbooka z 16 ramu, poza tym na początku pisałeś, że nie potrzebujesz bardzo mocnego sprzętu, chociaż i tak w tym budżecie powiedzmy 5-5,5k spokojnie możesz kupić solidnego 15 calowego macbooka z M4 i szesnastką ramu, który spokojnie wystarczy do większości zadań.

Sprawdź sobie Apple MacBook Air M4/16GB/256/Mac OS 10R GPU, skoro najbardziej zależy Ci na baterii, mobilności (lekki i smukły) oraz ekranie w okolicach 15 cali.