Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niespełna 3 lata temu kupiłem laptopa z dyskiem 512 GB i Windowsem 11 w formie partycji Recovery

Niestety, już od dawna zaczynało mi brakować na nim miejsca, więc w połowie lutego kupiłem dysk 1 TB i w końcu znalazłem czas żeby przeprowadzić operację podmiany dysków.

Mam jednak kilka technicznych pytań:

1) W jaki sposób bezpiecznie i szybko wyczyścić do zera obecny dysk zamontowany w laptopie żeby później móc go dalej sprzedać bez obawy, że zostaną na nim jakieś dane?

2) W jaki sposób przygotować nowy dysk do instalacji systemu? Czy po prostu wyjmuję go prostu z pudełka, wkładam do slotu M.2, wkładam klucz odzyskiwania systemu w formie nośnika USB, wybieram w UEFI żeby bootowało system z pendrive'a, a następnie go instaluję czy też trzeba ten nowy dysk najpierw jakoś sformatować, bo inaczej laptop go nie wykryje?

3) Czy mogę najpierw zainstalować system na nowym dysku, a dopiero potem jak już będę pewny, że wszystko się udało to będę mógł wyczyścić ten stary dysk, np. wkładając go do zewnętrznej kieszeni czy też będę musiał ponownie rozkręcić laptopa i podmienić nowy dysk z powrotem na stary żeby go wyczyścić?

Opublikowano
10 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

1) W jaki sposób bezpiecznie i szybko wyczyścić do zera obecny dysk zamontowany w laptopie żeby później móc go dalej sprzedać bez obawy, że zostaną na nim jakieś dane?

Wielu producentów dysków SSD oferuje opcję kasowania danych w swoim oprogramowaniu. Dowiedz się, jaki dysk masz w laptopie i z tego skorzystaj. Nadpisywanie danych nic nie da, bo dyski SSD i HDD działają na innej zasadzie.

13 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

2) W jaki sposób przygotować nowy dysk do instalacji systemu? Czy po prostu wyjmuję go prostu z pudełka, wkładam do slotu M.2, wkładam klucz odzyskiwania systemu w formie nośnika USB, wybieram w UEFI żeby bootowało system z pendrive'a, a następnie go instaluję czy też trzeba ten nowy dysk najpierw jakoś sformatować, bo inaczej laptop go nie wykryje?

Nic nie musisz przygotowywać. Wyciągasz stary dysk, wkładasz nowy, odpalasz instalkę z pendrive. Instalator wykryje dysk i sama stworzy partycje.

15 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

3) Czy mogę najpierw zainstalować system na nowym dysku, a dopiero potem jak już będę pewny, że wszystko się udało to będę mógł wyczyścić ten stary dysk, np. wkładając go do zewnętrznej kieszeni czy też będę musiał ponownie rozkręcić laptopa i podmienić nowy dysk z powrotem na stary żeby go wyczyścić?

Możesz to robić w takiej kolejności, w jakiej sobie zażyczysz.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Wystarczy że klikniesz na ten dysk pod windowsem prawym formatuj i odznaczysz szybkie formatowanie, po czymś takim byle kto choćby się bardzo starał bez specjalistycznego sprzętu z niego niczego nie odzyska, nawet nie trzeba się bawić w secure erase w biosie ;) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.10.2025 o 13:03, narmiak napisał(a):

Wielu producentów dysków SSD oferuje opcję kasowania danych w swoim oprogramowaniu. Dowiedz się, jaki dysk masz w laptopie i z tego skorzystaj. Nadpisywanie danych nic nie da, bo dyski SSD i HDD działają na innej zasadzie.

Mój dysk to SK hynix, dla którego istnieje oprogramowanie o nazwie Drive Manager: Easy Kit, ale na Reddicie ktoś narzekał, że funkcja Secure Erase w przypadku jego dysku jest niedostępna, prawdopodobnie dlatego, że system jest uruchamiany właśnie z tego dysku, czyli u mnie będzie ten sam problem.

W dniu 2.10.2025 o 13:03, narmiak napisał(a):

Możesz to robić w takiej kolejności, w jakiej sobie zażyczysz.

Hmm... może trochę źle się wyraziłem. Czy da radę wyczyścić do zera dysk z zainstalowanym systemem wkładając go do zewnętrznej obudowy USB i podłączając do laptopa czy też dysk musi być fizycznie wpięty do portu M.2 w laptopie żeby można było na nim przeprowadzić jakąkolwiek operację usuwania danych?

W dniu 2.10.2025 o 18:19, Send1N napisał(a):

Wystarczy że klikniesz na ten dysk pod windowsem prawym formatuj i odznaczysz szybkie formatowanie, po czymś takim byle kto choćby się bardzo starał bez specjalistycznego sprzętu z niego niczego nie odzyska, nawet nie trzeba się bawić w secure erase w biosie ;) 

Próbowałem to zrobić, ale pojawia się komunikat: Nie można sformatować tego woluminu. Zawiera on używaną wersję systemu Windows. Sformatowanie tego woluminu może spowodować, że komputer przestanie działać. Formatowanie dysków i stacji - często zadawane pytania

Zresztą to nie mogłoby być aż tak proste, inaczej nie byłoby tylu tematów w Internecie, a w każdym co innego - jakieś Secure Erase, Sanitize, PartedMagic, TRIMy, srimy, itd.

Od tego wszystkiego już mam mętlik w głowie i nie wiem w końcu którą metodę wybrać? :hmm:

Ja chcę po prostu przywrócić ten dysk do stanu fabrycznego tak żeby osoba która go ode mnie kupi na Allegro/OLX otrzymała gotowy do pracy dysk bez żadnych moich danych.

Edytowane przez Dade Murphy
Opublikowano
13 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

Hmm... może trochę źle się wyraziłem. Czy da radę wyczyścić do zera dysk z zainstalowanym systemem wkładając go do zewnętrznej obudowy USB i podłączając do laptopa czy też dysk musi być fizycznie wpięty do portu M.2 w laptopie żeby można było na nim przeprowadzić jakąkolwiek operację usuwania danych?

Bez różnicy. A może zamiast sprzedawać dysk za który dostaniesz grosze, po prostu wsadź go w obudowę i korzystaj jako taki większy pendrive, albo dodatkowe miejsce do kopii zapasowych najważniejszych danych?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Dade Murphy napisał(a):

Nie można sformatować tego woluminu. Zawiera on używaną wersję systemu Windows. Sformatowanie tego woluminu może spowodować, że komputer przestanie działać. Formatowanie dysków i stacji - często zadawane pytania

Zresztą to nie mogłoby być aż tak proste, inaczej nie byłoby tylu tematów w Internecie,

Miałem na myśli że możesz tak zrobić jeżeli dysk już nie będzie pracował jako systemowy np gdy będzie podłączony przez jakąś kieszeń ;) nie każdy wie że pełny format z odznaczonym szybkim formatowaniem na w8/10/11 to już nie to samo co na starszych systemach i po takim zabiegu już mało kto ci odzyska dane z dysku, było tym mówione jeszcze na pclabie ale już tego tematu nie znajdę ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.10.2025 o 20:56, narmiak napisał(a):

Bez różnicy. A może zamiast sprzedawać dysk za który dostaniesz grosze, po prostu wsadź go w obudowę i korzystaj jako taki większy pendrive, albo dodatkowe miejsce do kopii zapasowych najważniejszych danych?

Tak się składa, że oprócz dysku 1 TB do laptopa kupiłem również dysk 1 TB do zewnętrznej obudowy, bo na początku roku dostałem bon o wartości 250 zł na zakupy za minimum 500 zł w x-kom, więc musiałem na coś go spożytkować żeby nie przepadł. :D

Aż tylu dysków nie potrzebuję, więc teraz zamierzam sprzedać 2 dyski 512 GB - ten oryginalny z laptopa i ten który wcześniej używałem w zewnętrznej obudowie jako pendrive.

W dniu 2.10.2025 o 21:18, Send1N napisał(a):

Miałem na myśli że możesz tak zrobić jeżeli dysk już nie będzie pracował jako systemowy np gdy będzie podłączony przez jakąś kieszeń ;) nie każdy wie że pełny format z odznaczonym szybkim formatowaniem na w8/10/11 to już nie to samo co na starszych systemach i po takim zabiegu już mało kto ci odzyska dane z dysku, było tym mówione jeszcze na pclabie ale już tego tematu nie znajdę ;) 

Ooo, skoro można tak zrobić to spoko. :o Myślałem, że jak na dysku jest zainstalowany Windows to po włożeniu go do zewnętrznej obudowy i podpięciu przez USB komputer go nie wykryje lub uniemożliwi przeprowadzenie jakichkolwiek operacji na nim.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, podmieniłem dysk w laptopie i przy próbie instalacji systemu z klucza odzyskiwania pojawia się komunikat jak na zdjęciu.

Error.jpg

Co się dzieje?

1) System nagrany na pendrive'a jest walnięty? A jeśli tak to spróbować nagrać go ponownie? Jakby co to klucz utworzyłem jakoś w połowie zeszłego roku, jeżeli ma to jakieś znaczenie.

2) Pendrive jest walnięty? A jeśli tak to użyć innego pendrive'a?

3) Dysk jest walnięty? A jeśli tak to jak to mogę sprawdzić, skoro dysk jest nowy (aczkolwiek kupiłem go w połowie lutego i dopiero dzisiaj wyjąłem z opakowania)?

Czytałem, że pomóc może włożenie pendrive'a do Huba lub innego portu USB, ale próbowałem każdego i dupa. Co ciekawe, błąd pojawia się przy ok. 25% paska postępu po podłączeniu pendrive'a do jednego z 2 portów USB-A (5 Gbps) które posiadam, ale gdy użyłem przejściówki i podłączyłem go do portu USB-C (10 Gbps) to błąd pojawił się szybciej.

Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 20:50, narmiak napisał(a):

Stwórz sobie nośnik instalacyjny bezpośrednio ze strony MS:
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11

OK, podziałało. Wielkie dzięki!

Zastanawiam się tylko po co w takim razie Microsoft umożliwia opcję tworzenia klucza odzyskiwania systemu, skoro w razie potrzeby można sobie zwyczajnie ściągnąć Windowsa z ich strony?

Czy każdy może to zrobić, nawet wtedy gdy jedzie na piracie, czy też w czasie instalacji system sprawdza czy na dysku znajduje się już partycja Recovery?

Opublikowano

Każdy może ściągnąć taki instalator i zainstalować z niego system nawet na komputerze, który został dopiero złożony. Nie jest potrzebny nawet klucz. Po prostu system nie będzie aktywny bez niego, lub jeżeli HW ID nie jest w bazie MS. Jeżeli masz klucz, albo komputer jest już w bazie MS, to aktywuje się automatycznie po zalogowaniu na konto MS.

• Thanks 1
  • Upvote 1