HappyLittleGamer 190 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października 9 minut temu, karnasw napisał(a): Tylko trochę lipa, że czytając pdfa, co 10 minut jest cisza, a potem 10 minut pracy wentylatora, po czym znowu cisza. Moim zdaniem zbyt agresywne ustawienia wentylatora. To jest problem wielu laptopów, dlatego że nikt tego nie testuje rzetelnie. Jak laptop ma bardzo dobry stosunek cena/wydajność to jest prawie pewne że zostało przyoszczędzone na chłodzeniu. Obrywa jedyny element którego nikt nie testuje. Po pierwsze musi być dobre chłodzenie, a po drugie ktoś musi siąść i wgrać dobrą krzywą pracy wentylatorów. A zamiast tego Pan Mieciu daje 3500rpm jako najniższy bieg i ma wywalone. 2
Send1N 4 153 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października (edytowane) Takie ustawianie czegoś ze sporym zapasem to niestety norma w wielu przypadkach, obroty na desktopowych kartach przykładowo ustawiane w biosach na stock też są często niepotrzebnie podbite o wiele za wysoko bo producent nie wie w jakich warunkach będzie pracował jego produkt gdyby krzywą dało się wyregulować w lapku od a do z że tak powiem jak w zwykłym pc to nie było by tego typu problemów @seba842005 cenna informacja, dzięki za info! wpisałem 7958 thermalpaste w googlach i niby jest możliwość kupienia tego (oczywiście nie w PL) taki "PTM" z lepszą wydajnością niż te które sa obecnie na rynku od kilku lat to by było coś, połączenie żywotności z dobrą wydajnością i brakiem minusów jak w przypadku ciekłego metalu - produkt idealny Edytowane 12 Października przez Send1N
seba842005 130 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października (edytowane) @Send1N Aby mieć pewność, że to oryginał 7958 trzeba kupić go ze strony lenovo po nr części. Osobiście kupuje części do lapków lenovo ze strony Unite etc. Szukałem kiedyś setu śrubek do pro 5 oryginalnych i bez problemu dostałem na tej stronie, jak i inne części. Te pasty też mają, ale cena zaporowa. Np do pro 7 wziąłem cały bracket z wentylkiem, który się ściąga do wymiany dysków z termopadami w komplecie etc. za lekko ponad 100zł... żal było tego nie kupić. Edytowane 12 Października przez seba842005 1
Send1N 4 153 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Ten PTM7958 w formie pasty chyba tylko jest dostępny bo nie widziałem pada
seba842005 130 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października @Send1Ntego Ci nie powiem. Na stronie lenovo z częściami są jakby 2 wersje. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Coś czuje że kogoś niedługo ręka zaswędzi i to kupi po tym twoim wpisie stronę wcześniej
karnasw 1 Opublikowano 21 Października Autor Opublikowano 21 Października (edytowane) Jakby ktoś szukał w przyszłości obejścia problemu. TPFanControl działa. Trzeba zainstalować najpierw wersję 0.63 potem wersję DualFan: https://thinkwiki.de/TPFanControl Ktoś tam zgłaszał, że przez ten program potrafi mu się komputer wyłączyć w czasie rozmowy teams. Muszę to przetestować. Teraz mam ciszę w czasie korzystania z internetu i pracy biurowej. Notebook ma 52-55 stopni bez używania wentylatora. Nie rozumiem więc czemu Lenovo tak beznadziejnie ustawia te krzywe. Edytowane 21 Października przez karnasw 1
Send1N 4 153 Opublikowano 21 Października Opublikowano 21 Października (edytowane) Pewnie sam program teams nie miał na to wpływu tylko ktoś tak skręcił wentylatory i położył laptopa na kołdrze/kocu zatykając spód że zagotował cpu podczas rozmowy Edytowane 21 Października przez Send1N
Gonzo3211 106 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października W dniu 21.10.2025 o 10:39, karnasw napisał(a): Jakby ktoś szukał w przyszłości obejścia problemu. TPFanControl działa. Trzeba zainstalować najpierw wersję 0.63 potem wersję DualFan: https://thinkwiki.de/TPFanControl Ktoś tam zgłaszał, że przez ten program potrafi mu się komputer wyłączyć w czasie rozmowy teams. Muszę to przetestować. Teraz mam ciszę w czasie korzystania z internetu i pracy biurowej. Notebook ma 52-55 stopni bez używania wentylatora. Nie rozumiem więc czemu Lenovo tak beznadziejnie ustawia te krzywe. To działa tylko na Lenovo?
Send1N 4 153 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października To jest soft typowo pod Thinkpady
Rekomendowane odpowiedzi