Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka myszka bezprzewodowa z wytrzymałą baterią i najlepiej taką która potrafi przejść w stan uśpienia jkak się nic nie robi jak np: Logitechy. Poniżej opiszę jakie miałem.... 

Logitech G703 - Padł scroll, naprawiałem sam kilka razy, ponoć w nowych modelach np: G PRO X Superlight 2 problem ze scrollem dalej występuję i często się psuję. 

ASUS ROG Keris AimPoint - tutaj scroll się cofał kiedy przewijało się do góry, czyli początkowe objawy psucia się scrolla, bateria też szału nie robiła bo trzymała niecały miesiąc. 

MSI CLUTCH GM51 - Obecna myszka na której działam,  bateria trzyma 1,5 tygodnia z graniem, około 2,5 tygodnia kiedy ogląda się filmy i przegląda Internet. Jak na razie to najsłabsza bateria w myszce jaką miałem. Dodam że RGB wyłączone, ustawione DPI na 1600, mysz działa na niższej niż 1000Hz, bo to ponoć też oszczędza zużywanie baterii. 

Więc jaką myszkę byście polecili ?? taka która z wyłączonym RGB da radę długo potrzymać. 

Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

G pro X Superlight 2

Nie zaryzykuję , problem ze scrollem dalej jest powielany już G703, super że działa ma ten stan czuwania, ale moim zdaniem myszka za 350zł (G703) a już tym bardziej myszka za 500zł to powinna być  zrobiona z wysokiej klasy komponentów w środku, tak aby nie było żadnych usterek.

DODAJE ŻE nie CHCE JUŻ MYSZKI ZA 450-500 czy 600zł. Bo przekonałem się że cena nie idzie z jakością (MSI GM51/ ASUS ROG Keris AimPoint )

Opublikowano

Myszke dobiera sie pod rozmiar dloni i chwyt - to najwazniejsze a na tym malo kto sie zna. To powod tego ze nikt ci nie odpisuje.

Z doswiadczenia polecam gloriusy i razery - jesli chodzi o myszki to nie mają ich przeplaconych.

Zerkniij tez na g305 light... cos tam jesli uwzgledniasz tez logitecha

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale dłoń i chwyt absolutnie mi nie przeszkadza, bo jak pisałem, miałem mniejsze myszki jak Asus ROG Keris AimPoint, miałem średnie myszki jak Logitech G703 i teraz mam jeszcze wyższą myszkę MSI GM51, na każdej mi się dobrze pracuje/gra itd: z tym u mnie nigdy nie ma problemu. Problem mam zawsze z długością pracy  baterii, gdzie logitech królował , ale jak pisałem, no scroll się lubi pierniczyć. A tutaj kolega dał Logitecha G305 to znalazłem też od siebie , jedną myszkę z AKU, oraz jedną na Baterię AAA/Aku.  

SteelSeries Rival 3 Wireless Gen 2 Black - na dwie baterię AAA, z tym że dokupić może do nich za 89zł (w zestawie są 4 sztuki ) ENELOP PRO 2x 930mAh = 1860mAh  to myślę że  chyba długo by myszka popracowała na  takich akumulatorkach, tym bardziej że myszka ma energooszczędność jak się nic nie robi. A ładowarkę do takich baterii mam, bo używam ENELOP PRO AA 4x sztuki do padów. 

Druga inna firma to Rampage Zenith Pro i tutaj też ludzie sobie chwalą tą myszkę, choć to TURECKI producent myszek z tego co zauważyłem. Też długa praca na baterii, bo również ta myszka posiada auto czuwanie po ustawionym czasie.  Ja wiem że to pierdoła, ale w Logitechu myszka z baterią na  chyba na 60H potrafiła mi wytrzymać 1,5 miesiąca na jednym ładowaniu. Zaś taki MSI/Asus nie posiadają auto czuwania i bateria nie wytrzymywała w nich ani miesiąca przy wyłączonym RGB. 

Obecnie MSI GM51 to nieporozumienie przy działaniu baterii. A mysz bezprzewodowa to naprawdę solidny komfort i nie chce już wracać do przewodowych. To może z tych dwóch co podałem to która była by taka lepsza ??. 

Razer Basilisk V3 X HyperSpeed  też ciekawa opcja, jedna gruba bateria AA i też posiada tryb uśpienia po 1 minucie, czas pracy na jednej baterii też długi. 

Edytowane przez Curian00
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Curian00 napisał(a):

SteelSeries Rival 3 Wireless Gen 2 Black - na dwie baterię AAA, z tym że dokupić może do nich za 89zł (w zestawie są 4 sztuki ) ENELOP PRO 2x 930mAh = 1860mAh  to myślę że  chyba długo by myszka popracowała na  takich akumulatorkach

Albo i nie pracowała by wcale ;) sporo urządzeń nie daje rady pracować na akumulatorach 1.2v gdzie fabrycznie siedzą zwykłe baterie 1.5v

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Albo i nie pracowała by wcale ;) sporo urządzeń nie daje rady pracować na akumulatorach 1.2v gdzie fabrycznie siedzą zwykłe baterie 1.5v

Stąd zakupiłem przed chwilą Razer Basilisk V3 X HyperSpeed, mam nadzieje że będę zadowolony. Wszystkiego trzeba spróbować, a myszki na baterię w sumie to na akumulatorki wymienne (bo w domu mam Enelop PRO 4x po  2500mAh) jeszcze nie posiadałem. A tak jak pisałem, z Logitecha G703 ogólnie byłem zadowolony, bo miał funkcję auto uśpienia po 1 minucie. Przez co 60H działania starczyło mi na około  40-45dni. Razer też te funkcję ma, no i ogólnie będzie to moja pierwsza myszka od tej firmy. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

o funkcję uśpienia po minucie to raczej nie trudno :Up_to_s: mają to nawet 3x tańsze myszki niż ten logitech np moja SS prime wireless, można ustawić nawet 0,5s 

Nie trudno ??  MSI / ASUS tej funkcji nie posiadają. W zasadzie obstawiam, że jest to "specjalnie" zrobione, aby bateria szybciej się zużywała. A kupujący, poleciał po następną myszkę. Ale coraz więcej, takich mniejszych mniej znanych firm, to posiada. 

Opublikowano

A fizycznego przełącznika nie posiadają aby po pracy/graniu ją wyłączyć? :E ja mam funkcję usypiania a mimo to wyłączam od spodu przełącznikiem jak kończę granie i przełączam obraz na TV do przegladania neta/forum youtube itp mam drugą myszkę bezprzewodową za 6 dych na zwykłą baterię AA ;)  Jest to silver monkey m70 i ta przy korzystaniu z pc 15 godzin dziennie działa sobie na jednej baterii miesiąc a moja ss prime wireless naładowana na 100% przy 1000hz i podświetleniu scroll'a na 50% wytrzyma 30-35h także jak ci msi trzyma 1.5tygodnia bez żadnego trybu oszczędzania energii (125hz) to i tak dobrze :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie ale z myszką to akurat nie tylko ja tak robię ;) jestem od lat osobą która steruje wszystkim w pc manualnie nic nie jest na "auto" wentylatorami też steruje w ten sposób że mam zrobione dwa profile w argus monitorze 1 do idle drugi do obciążenia i przełączam się między nimi kombinacją klawiszy zależnie od potrzeby czyli przed graniem naciskam przykładowo ctrl+F12 odpalają się wszystkie wentylatory ze stałą wartością obrotów które metodą prób i błędów ustawiłem jako "sweet spot" kulutra pracy/wydajność a po zakończeniu sesji naciskam ctrl+f11 i odpala się wszędzie 0rpm :E Na starych windach już tak działałem ze speedfanem także kompletnie nie mam z tym problemu aby wyłączyć myszkę przełącznikiem jak odchodzę od stanowiska ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 11.10.2025 o 20:18, ju-rek napisał(a):

Komputer też odłączasz od prądu po wyłączeniu?

Słuszna uwaga, ja Logitecha nie wyłączyłem nigdy a trzymał mi około 40 dni na jednym ładowaniu, zawsze był  włączony, ale jak PCta się wyłączało to myszka też nie działała. Nie wiem, czemu ktoś sugeruję że ona działa 24/7. Co ciekawsze Razer bazyliszek V3 ma mniejszego garba niż MSI M51.

No i z początku byłem troszkę wystraszony, bo było kilka opinii jako że RAZER po wybudzeniu z uśpienia niby 5-10 sekund się łączy zanim znowu zatrybi. Ale to  chyba na  bluetooth tak jest, bo na 2.4Ghz normalnie się łączy od razu szybko. No i myszka jest ciężka co dla mnie jest na plus bo lubię czuć że trzymam coś w dłoniach. A jakimś PRO e-sport nie jestem więc mam w to wywalone. troszkę Apka jest nawalona, ale jak się najpierw zalogujemy i zainstalujemy wywalimy niepotrzebne pierdoły z apki. To jest ona naprawdę schludna i przejrzysta. 

Dam znać za miesiąc ile mam jeszcze baterii.

Opublikowano

Zależy od ustawień biosu i modelu myszki bo niektórzy mają tak ustawione że np podświetlenie myszki nadal działa po wyłączeniu pc :)  a właśnie podświetlenie najbardziej zżera baterię, już kiedyś miałem taki przypadek jak koleś narzekał że myszka mu się zbyt szybko rozładowuje bo zwyczajnie po wyłączeniu pc nadal działały ledy :E 

Opublikowano

Nawet prawdziwy Logitech to często komplenta kupa złomu, która jest zrobiona tak, żeby tylko wytrzymać pierwsze 100h używania wedle starożytnej zasady Janushai "do bramy i się nie znamy"

Co to za nazwa Mchose L7 Pro?

Em Si Hosse L4 por favor?

Cytat

MCHOSE is a company based in Shenzhen, Guangdong, China

Myszkę która chodzi OK można kupić bardzo łatwo. Taką, która posłuży przez choć 2 lata sporo trudniej. Ale może gdzieś są tanie perełki. Daj znać za rok czy przyciski nadal chodzą czy już nie bardzo :)

Jak się okaże, że to rodzynek w morzu śmiecia to kto wie, może sam kupię ten model. 

Opublikowano

Miałem steelseries prime 3 lata i jeszcze sprzedałem chwile temu w stanie idealnym (bez ściemy) a grane było sporo (mam 7tys godzin w hunt showdown) wszystkie poprzednie myszki zawsze nosiły jakieś ślady zużycia ale nie ta a sprzedałem tylko dlatego bo kupiłem tanio tą samą tylko że w wersji wireless ;) kupujący jeszcze dziękował że myszka jak nowa, swoją drogą to miesiąc temu można było kupić nówkę na kablu za 5 dych... :E teraz patrzę stoją po 70 to jak za darmo w tym przypadku. Mogę śmiało powiedzieć że to zdecydowanie najlepszy model od SS a miałem przez lata sporo ich myszek i owszem doświadczyłem problemów jak robiące się dziury w bocznych gripach w rivalu 300 czy dwuklik w rivalu 310, nigdy jeszcze nie kupiłem drugi raz tej samej myszki przed prime :thumbup:

Opublikowano

Tak a propos rasowej chińszczyzny, to używam Machenike M7 Pro od prawie 2 lat codziennie po pare godzin i mysz jest nie do zdarcia, po prostu nie mogę przestać się nią zachwycać. A kosztowała w okolicach 100 PLN, topowy sensor PAW3395. Niektóre wynalazki okazują się właśnie "rodzynkami w morzu śmieci", szkoda, że tak wiele ich jest i trudno znaleźć jakąkolwiek recenzję wielu z nich zawczasu i trzeba samemu ryzykować.

Jeśli chodzi o Mchose to sądzę, żę to jakiś byle badziew, bo klawiatury są dosyć powszechnie chwalone i wyglądają świetnie, więc może myszki też nie rozpadają się po miesiącu :)

Sam bym też chętnie przygarnął, myślałem niedawno poważniej o jakiejś klawie od nich, ale kto ma czas tego wszystkiego używać :P 

Opublikowano

Nie wiem czy dostaniesz jeszcze tą Machenike, ale chyba by się nadawała. Ale są mniejsze myszki na rynku, które będą lepsze do małych dłoni. 

Mchose do takiego czegoś będzie dużo lepsza, bo nie dość, że jest wyraźnie lżejsza, około 40g, to jeszcze mniejsza, bo tylko 115mm.

• Thanks 1