Skocz do zawartości

Prośba o pomoc z hardcrashem win11 Attempting password change server/domain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Aktualnie przerabiam problem z hardcrashami win11 tzn w randomowych momentach (z początku to były momenty podczas gry np w POE2 czy nawet... LOLa) komputer dosłownie staje, nie reaguje na nic prócz restart z 'puchy'. W folderze debug znalazłem plik pt PASSWD.log, w którym widnieje info:
"10/08 10:33:52 Attempting password change server/domain KOMBAJN for user sarzz
10/08 10:33:52 SamChangePasswordUser2 on machine KOMBAJN for user sarzz returned 0xc000a089
10/08 10:33:52 SamChangePasswordUser2 retry on machine KOMBAJN for user sarzz returned 0xc000a089
10/08 10:33:52 Attempting password change server/domain KOMBAJN for user sarzz
10/08 10:33:52 SamChangePasswordUser2 on machine KOMBAJN for user sarzz returned 0xc000a089
10/08 10:33:52 SamChangePasswordUser2 retry on machine KOMBAJN for user sarzz returned 0xc000a089"

Mój sprzęt:
Ryzen 7 7700
Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
Karta graficzna PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X
Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
Dysk x2 SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Sprzęt mam od ok pół roku.

Poza tym mam zainstalowany aktualny windows 11 w wersji PRO 64, zaktualizowane stery do wszystkiego oraz Bitdefender w wersji płatnej. Sprawdzałem googla ale poza jednym postem na redicie nic nie znalazłem a tam była mowa o trojanie, którego mi nigdzie nic (prócz bitdefendera testowalem też Malwarebytes oraz Hitmana) nie wykrywa. Wyłączyłem też w BIOSie SVM
Czy to może być problem z hardware'em? Czy coś innego? Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?

Opublikowano

Standardowo wykonaj test pamięci ram TM5 https://github.com/CoolCmd/TestMem5/releases/tag/v0.13.1 - odpalasz plik exe, klikasz settings > testing wybierasz profil np anta777 extreme i dajesz mu pracować (standardowo 2 godziny jest ustawione i tyle wystarczy) jeżeli w pozycji "errors" wyskoczy chociaż jeden błąd program sam przestanie dalej działać, kolejna sprawa to sprawdź stan dysku może być https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/ po sfreezowaniu systemu jak odpalisz ponownie pc wejdź w systemowy podgląd zdarzeń > zdarzenia administracyjne > widoki niestandardowe i wrzuć screena z kilku błędów z ostatnich godzin (rozwiń okno z listą lekko do dołu żeby było widać więcej)

Opublikowano

@Send1N sorka, że tyle trwało ale raz, że praca a dwa - nie miałem dotychczas freeza, również ze względu na to, że brakowało mi czasu na PC.
Stestowałem tak jak podałeś na TM5 przez 2bite godziny i zero problemów.
Co do crystaldiska itp to próbowałem to robić jako pierwsze (bo w przypadku freezów w POE2 czytałem na forum, że tego typu freezy i restarty mogą uszkodzić dysk) i 100% wszystko ok (tak pokazuje CD).
Co do błędów... Niestety nie mam 'swieżego' screena, bo tak jak napisałem - nie pojawił się freez ale mam screena z okazji ostatniego freeza.
Wcześniej miałem włączony w bios SVM, wyłączyłem go tydzień temu mimo to freez znów wystąpił ale od tamtego czasu (bodajże 10.10) nie występował już. Wśród błędów znalazłem coś o SVM - "Uruchamianie funkcji hypervisor nie powiodło się; Maszyna SVM nie istnieje lub nie jest włączona w systemie BIOS." .

obraz_2025-10-12_072608106.png

Opublikowano

Nie widzę tutaj nic podejrzanego, takie błędy jak na screenie każdy ma w dzienniku, SVM dotyczy opcji wirtualizacji jak masz wyłączone svm w biosie to może pojawiać się taki błąd ale nie ma to związku z tymi freezami.

Opublikowano

Dlatego tym bardziej nie ogarniam skąd ten błąd w 'debug' dotyczący próby zmiany hasła itp..
Z tym SVM ktoś mi wcześniej zwrócił uwagę po co mam to włączone a ja nawet nie ogarniałem, że coś takiego mam włączone i co to za ustrojstwo - stąd niedawne wyłączenie i zwrócenie uwagi na ten błąd.
Wcześniej też exportowałem do pliku listę zdarzeń systemowych z błędami. Wrzucę, może komuś to pomoże w ustaleniu problemu..

restarty.evtx rr.evtx rrr.txt

Opublikowano

Wyłączenie SVM w biosie powoduje z miejsca zniknięcie opcji "izolacja rdzenia" w defenderze co za tym idzie przestaje ona działać i można zyskać jakiś tam marginalny wzrost wydajności od strony cpu dlatego pewnie ktoś ci zaproponował wyłączenie tego ;) 

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od czasu założenia tematu doszedł jeszcze jeden freez podczas zamykania zakładki w OperzeGX z youtubem...
Wykonałem dodatkowe testy RAM memtestem86, dwa pełne i zero problemów, temp nie przekroczyła 57stopni i tylko w jednym z 10testów.
Do tego test karty graficznej w FurMark2 w 4K - bez problemów, zero artefaktów itp... Temp nie przekroczyła 70stopni a w hotspocie 88.
Wykonałem także sfc/scannow i co nieco naprawiło..

Miałby ktoś jeszcze jakieś porady co mógłbym zrobić, aby postarać się zdiagnozować problem?

Opublikowano (edytowane)

O to chodzi? Tutaj cały czas te same błędy. 

Dodatkowo chciałbym zapytać o to (drugi screen), bo wciąż gdzieś trafiam na info o tym, że ktoś/coś próbowało się zalogować/zmienić gdzieś pw.. Czy to normalna informacja?

image.png

image.png

Edytowane przez pan1cz
Opublikowano

https://superuser.com/questions/1574474/how-to-tell-which-service-or-task-caused-a-certain-4624-logon-event

to raczej usluga windowsa.

sprobuj otworzyc wszystkie microsoftowe apki i sprawdz czy jestes zalogowany.

co do pierwszego screena: https://www.deploymentresearch.com/enabling-virtual-secure-mode-vsm-in-windows-10-enterprise-build-10130/

z tego co przejrzalem twoje posty ty nie potrzebujesz wirutalizacji ani skladnika hyper-V wiec mozesz go odinstalowac w panel sterowania funkcje dodatkowe czy jakoś tak. wiec albo odinstaluj albo to wyzej

Upewnij sie ze plan zasilania - pelna wydajnosc

Opublikowano (edytowane)

Ze screenów wynika, że proces "eksplorer" próbuje się zalogować na konto Gościa które masz aktualnie wyłaczone. I tyle. To jest coś powiązanego z twoimi ustawieniami "Microsoft Windows Security". 

Ta 11-ka była stawiana na czysto ? 

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

Generalnie wcześniej wyłączyłem tą wirtualną maszynę w BIOS.
Dokładnie tak mam ustawiony plan zasilania.
Tak, ten win11 był stawiany na czysto i na nowym sprzęcie.

W podglądzie zdarzeń znalazłem też ten błąd, który tutaj opisują https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-motherboards/secure-boot-ca-keys-need-to-be-updated/td-p/1119904 ale nie wiem czy to może powodawać te freezy..