Skocz do zawartości

Program do tworzenia/ wypalania/ montowania ISO.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam darmowego programu do tworzenia/ wypalania/ montowania obrazów płyt. Wypadło się z obiegu, potrzebowałem coś żeby zamontować obraz i pobrałem deamon toolsa lite ale oczywiście okrojony do bólu a reszta za paywallem. 

Kiedyś lubiłem i korzystałem z imgburn, ale po pobraniu wyskoczył mi komunikat o malware od mcafee, a sama wersja programu jeszcze z 2013 roku.

Jest teraz coś godnego polecenia?

Opublikowano

@Gonzo3211

Windows ma przecież taki gadżet wbudowany tzn. do montowania na pewno, ale czy do tworzenia czy wypalania to nie mam pojęcia. Zabawę z takim czymś jak i napędem skończyłem przy Nero 7 czyli dobre 15 lat temu ;) jeszcze był Alcohol 120% czy coś takiego, może dalej funkcjonuje. Z ciekawości do czego Ci takie coś jest potrzebne?

Opublikowano
27 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Z ciekawości do czego Ci takie coś jest potrzebne?

Nie ma sprawy, z przyjemnością odpowiem :D. Naszło mnie pograć w oryginalne Age of Empires 3, mam całą kolekcję na płytach*, ale cd1 podstawki oczywiście najbardziej porysowane i już nie szło odpalić... Pobrałem pierwszą płytę z chomika, resztę zainstalowałem swoją i na szczęście działa, chociaż przy którejś też wyskoczył jakiś błąd, ale kliknięcie "ignoruj" zadziałało :E 

Mam jeszcze parę staroci i chciałbym to zgrać żeby mieć jako kopie płyt to raz, a druga sprawa nie bawić się w szukanie "no cd crack", tylko zamontuję sobie obraz, a tak noszę zewnętrzny napęd i płytę w środku :E

Wiem że kiedyś było tego od groma i też się w tym siedziało ale czasy się zmieniły i programy też wyparowały. Nero też był kozak i Alcohol. 

Może zaryzykuję jeszcze tego imgburn, bo bardzo go lubiłem. Z tym windowsem nie wiem, za długo przesiedziało się pod kamieniem i na konsolach. Pc w co inne niż do internetu to teraz dla mnie czarna magia, ale widzę postęp w przyjazności do UI gier: steam big picture, wszystko sterowane padem, pady wykrywane w locie.

*Co z tego że jest definitive edition jak oczywiście już musiało zostać politycznie poprawione i nie ma języka pl, a oryginał ma pełny dubbing i napisy.

• Like 1
Opublikowano

A rozumiem o co chodzi :) z tego co jeszcze google podpowiada jest coś takiego jak WinCDEmu i VirtualClone Drive.

Odnośnie gadżetu od Windowsa do montowania obrazów, kojarzę tylko że chyba 7 lub 8 miała takie coś wbudowane i nagrywać też chyba można było, więc teoretycznie 10 czy 11 powinna też mieć takie coś, ale ręki uciąć nie dam, a nawet nie mam jak sprawdzić, ponieważ ISów już nie posiadam, a tym bardziej napędu. 

• Like 1
Opublikowano

To jednak pamięć nie myliła, ale to dawno temu było, teraz nawet bym z czystej ciekawości sprawdził, ale nie mam jak :) Win7 też miał wbudowany pogram to wypalania płyt.

Z tego co czytam to najbardziej teraz popularny jest ten właśnie WinCDEmu, choć tą wersję Clona można sprawdzić, kiedyś tez dawał radę.   

• Upvote 1