Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, części komputera zamówione teraz czas na nowy monitor. Chcę się przesiąść na 1440p 27". Budżet myślę że do około 1000zl. Myślałem o tym mini ledzie od AOC ale czytałem że niezbyt nadaje się do pracy i dynamicznych gier (lubię czasem zagrać w csa). Zależy mi żeby miał dobre odwzorowanie kolorów (pracuje jako grafik). A i na pewno płaski, bez żadnych zakrzywien.

Opublikowano

sprawdz ASUS ROG Strix XG27ACS - troche ponad budzet ale na pewno znajdziesz gdzies promocje. na amazon de tylko stowka drozej ale czytaj opisy. WCS jest zakrzywiony ACS prosty

.

Srgb w nim przekracza 100% wiec apka typu novideo_srgb moze być przydatna, poza tym ma swietne pokrycie adobe, bez hdr.

Coś ty wyczytał o tym aoc 3gxmn? przeciez to dobry monitor, chyba nnawet lepszy od tego powyzej.

Jeszcze rozwaz to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw2724dm-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms

Zasugeruje ci ze najlepszy bedzie albo ten z mediaka albo aoc 3gxmn, ten ACS tez okej ale jednak najlepsze są te dwa pierwsze

Opublikowano
17 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

sprawdz ASUS ROG Strix XG27ACS - troche ponad budzet ale na pewno znajdziesz gdzies promocje. na amazon de tylko stowka drozej ale czytaj opisy. WCS jest zakrzywiony ACS prosty

.

Srgb w nim przekracza 100% wiec apka typu novideo_srgb moze być przydatna, poza tym ma swietne pokrycie adobe, bez hdr.

Coś ty wyczytał o tym aoc 3gxmn? przeciez to dobry monitor, chyba nnawet lepszy od tego powyzej.

Jeszcze rozwaz to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw2724dm-27-2560x1440px-ips-180hz-1-ms

Zasugeruje ci ze najlepszy bedzie albo ten z mediaka albo aoc 3gxmn, ten ACS tez okej ale jednak najlepsze są te dwa pierwsze

Swoją wiedzę opieram na reddicie i opiniach i widziałem trochę uwag na temat aoc 3gxmn o kąty widzenia i o to że praca z tekstem na nim mocno męczy oczy przez tą matrycę. A niektórzy pisali też że do fpsów też średnio bo nie jest responsywny. Czy to prawda czy jakieś głupoty bo ktoś nie umiał ustawić monitora to już ciężko ocenić XD 

Opublikowano

Aoc ma matrycę VA więc może to być częściowo prawdą, ale czy aż tak zauwazalną by ją dyskwalifikować? Może w FPS zobaczysz smużenie ale praca z tekstem powinna być okej.

Możesz przetestować AOC I zwrócić albo od razu wybrać Dell z Mediaexpert 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde ten AOC nadal mnie trochę intryguje, może go zamówię i stestuje. Zastanawia mnie jeszcze czy mieszanie paneli nie będzie jakoś źle oddzialywalo na odbiór, bo drugi monitor to gigabyte 24f. Początkowo też myslalem czy by nie wziąć po prostu jego większego brata gs27qa (ładniej by się połączyly na ramieniu i jest dość tani). O tym dellu też trochę poczytałem i niby dobre opinie ale ciężko podjąć decyzję.

Edytowane przez Chutes
Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Zawsze możesz próbować skalibrować tak by nie odbiegały mocno od siebie, do pracy większej różnicy to nie robi.

Na VA bardziej słabe kąty widzenia dokuczają.

W tym przedziale cenowym jeszcze jest coś wartego rozważenia?