krzysiek_1990 74 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Zastanawiam się nad delikatnym upgradem kompa poprzez dodanie dysku SSD. Z racji tego że b650 eagle nie ma chłodzenia na niższych slotach nvme a moja 4070 Trinity jest wielkim trzy slotowym klocem, a nie chciałbym pakować tam dysku nvme bez chłodzenia to zastanawiam się nad SSD sata 2.5 cala. Jak patrzę na YouTube to różnica wychodzi mniej więcej 1-3 sekundy w ładowaniu gier. Cenowo wychodzi to samo przy zakupie 2tb. (450-500 ziko). Logicznie byłoby kupić nvme ale mam obawy że nie wejdzie z dodatkowym dokupionym chlodzeniem. Trzeci slot wypada jak jest plastikowa obudowa karty. W jakieś adaptery pcie-nvme to się finansowo nie opłaca bawić. Poza grami dysk będzie robił za magazyn pod filmy i seriale na wyjazdy, a łatwiej jest odkręcić "4 srubki i odpiąc 2 kable" niż demontaż, GPU, wyjęcie dysku i montaż GPU. Mam adapter 2.5 cala do USB a do nvme musiałbym kupić - (kolejne 50-70 zł) https://www.zotac.com/pl/product/graphics_card/zotac-gaming-geforce-rtx-4070-trinity-0 No i mam dylemat moralny co począć... Edytowane 4 Listopada przez krzysiek_1990
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 4 minuty temu, krzysiek_1990 napisał(a): a nie chciałbym pakować tam dysku nvme bez chłodzenia Chinczyk i tak nie wpadnie w trotling to nie amerykaniec a bedzie wielokrotnie szybszy
nalewator 50 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Mam dyski SATA jak i nvme. Różnica odczuwalna przy ładowaniu gier czy programów jest praktycznie żadna .Na benchmarkach coś ci wyjdzie ale to tylko benchmarki. Co do grzania to Cruciala mam bez radiatora (tylko chodzi na pciex 3.0) i nie ma jakiś srogich temperatur (0 throtlingu) . Mówię tu o normalnym użytkowaniu a nie o non stop kopiowaniu paczek po 100GB itp. Jak pod gry to śmiało możesz brać SATA , ty bardziej że wspomniałeś o jego wyjmowaniu. Na twojej płycie rzeczywiście tak trochę niefortunnie te sloty są umiejscowione. 1 1
JacekRTX 253 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Kup sobie taki radiator https://www.ceneo.pl/170799068?fto=536039157&se=o_3hIWgb_nVijzWcnOFAUXfmh46Jrlju&gad_source=1&gad_campaignid=21301561911&gclid=Cj0KCQiA5abIBhCaARIsAM3-zFW7T-a8xb2cLhIZXxNxSkhC-NX00PnKgl2iS1LCWFzkQVY_Q7rwpdkaAlWNEALw_wcB Mam całkiem podobną płytę i nvme z radiatorem wchodzi bez problemu.
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) 5 minut temu, nalewator napisał(a): Różnica odczuwalna przy ładowaniu gier czy programów jest praktycznie żadna ale przy kopiowaniu lub sciaganiu gier owszem. Zostały 2 dyski sata akceptowalne reszta to paździerze ograniczające neta 500mbit Poza tym są gry direct storage na którym przy sata moze dropnąć fps np rachet and clanc Edytowane 4 Listopada przez janek25
Send1N 4 163 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada @janek25 stawiam że crucial mx500 i kingston KC600? o jakim ograniczaniu neta mówisz
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) 1 minutę temu, Send1N napisał(a): crucial mx500 nieprodukowany Edytowane 4 Listopada przez janek25
Send1N 4 163 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada kupić się da ale ceny są zaporowe 500gb okolice 5 stów za nowy @krzysiek_1990 chcesz przyzwoity sata 2.5" https://allegro.pl/oferta/lexar-ns100-2-5-sata-iii-2tb-dysk-ssd-17815086867 w rozsądnej kasie, do takich zastosowań typu gry, filmy/seriale to raczej nie ma co panikować, do ważnych danych i tak powinieneś mieć dwie kopie na dwóch hdd 1
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Tu jest mowa o 2TB ,zostały jakieś zmiotki Obecnie najlepszy to evo870 zapis ciągły 450MB/s
Pan Mateoo 447 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada ciezko teraz znalezc dobry SSD na sata, jesli ktos zna jakies to niech poleci. z krotkiego researchu warto zwrocic uwage na pny cs900, goodramcx400, silicon power a55 co do dyskow m.2; cos lepszego niz kc3000, vp4300 albo NM790 istnieje? przejrzalem tansze produkty i polecane sa legend 860 adaty, sn5000 i sandisk sn850x ale sam nie wiem jak z jakoscią i tak jak wyzej - nie potrzebujesz igly za najdrozsza kwote do takiego zastosowania
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a): polecane sa legend 860 adaty, 860 to obecne qlc z zapisem w przedzalach 15-50MB 3 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a): kc3000 sie tu bedzie przegrzewać,zapiis nawet do 0MB bo ma agresywnie ustawiony trotling.Pomijam ze w zapisie kc3000 new nie błyszczy.Zapis max 1500MB/s 6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a): NM790 tu sie wybiera chińczyka
Pan Mateoo 447 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada moze i w przypadku autora, ale w przypadku innych uzytk nie problem o radiator a to chyba topka i jedyny z dramem? i co z innymi? w sumie sam sprawdze o ile ich testy sa n techpowerupie bo widze ze fajną tabelke mają
Send1N 4 163 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) lexarów ns100 to wpakowałem z 10 do różnych laptopów przez ostatnie lata i żaden nikomu nie padł mimo że w każdym robi za dysk systemowy, tym bardziej do takich zastosowań jak autor chce nie ma co panikować i szukać nie wiadomo czego... 50 minut temu, janek25 napisał(a): Tu jest mowa o 2TB Obecnie najlepszy to evo870 I 2tb linkowałem wyżej.. Słyszałem że z samsungami evo potrafią być jakieś problemy na płytach amd (chodzi o kontroler) Edytowane 4 Listopada przez Send1N 1 1
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Ta jakiś zalozył tu na forum ze mu z fxem nie chodzi czy coś .Malo istotne.Na necie to moge znależć ze hilary clinton ma dziecko z alienem 7 minut temu, Send1N napisał(a): I 2tb linkowałem wyżej.. ale chronologia postów była o mx500... 1
nalewator 50 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada CX400 w nowej ver, też ok z 20 sztuk naprzemiennie z NS100 pomontowałem do starszych lapków jako systemowe i żaden nie padł. 2
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada cx400 to totalny badziew, ns100ma zapis 150MB/s
Send1N 4 163 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada Jest na TLC i nie ma kontrolera z czarnej listy że tak powiem + można go kupić w normalnych pieniądzach, natomiast cx400 w sumie też bym nie polecił
krzysiek_1990 74 Opublikowano 5 Listopada Autor Opublikowano 5 Listopada (edytowane) Zaraz się okaże że sensowne 2tb SSD sata wyjdzie drożej niż nvme + chłodzenie+ adapter pcie i USB To jest ciekawa propozycja https://www.x-kom.pl/p/1139527-kontroler-pc-axagon-pcem2-s-adapter-wewnetrzny-pcie-x16-1x-m2-nvme-m-ke.html Przez chwilę miałem pomysł, żeby kupić 2x 1tb bo większy wybór np sprawdzona kioxia, ale to chyba bez sensu https://www.x-kom.pl/p/581060-dysk-ssd-kioxia-960gb-25-sata-ssd-exceria.html Edytowane 5 Listopada przez krzysiek_1990
Dimazz 566 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada jak nie znajdziesz to może adapter ale na co najmniej 2 dyski nvme? ciężko obecnie o dobry ssd na sata
janek25 191 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada 1 godzinę temu, krzysiek_1990 napisał(a): To jest ciekawa propozycja mocno przecietna
krzysiek_1990 74 Opublikowano 5 Listopada Autor Opublikowano 5 Listopada 3 godziny temu, janek25 napisał(a): mocno przecietna Ty majster skąd masz takie fajne skriny? dej info
Krystian03 12 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada Miałem nawet dwa CX400 przez kilka lat, do tej pory żaden nie padł a prędkości po długim użytkowaniu wyglądają podobnie jak w przypadku pendrive, czyli raz 100 MB/s a raz 0 i tak co kilka sekund.
krzysiek_1990 74 Opublikowano 6 Listopada Autor Opublikowano 6 Listopada Dobra mordki przemyślałem temat. Kupię nvme 1tb i zapakuje w adapter pcie. Może się trafi jakaś fajna promka na Blak Frajer lub Cymbał Mondej . Przy obecnym 1tb brakuje mi tak z 200-300 GB pod gry. Ktoś poleci jakis sensowny adapter pcie -nvme żeby transferu zbytnio nie obcinało, najlepiej od razu z radiatorem. I przykręcany do budy, bo na wkładane to ludzie psioczą. Myśle że 100 ziko powinno wystarczyc
Pan Mateoo 447 Opublikowano 6 Listopada Opublikowano 6 Listopada hyper asus adapter? gdzies ktos pisal o tym, ja tez nawet
Rekomendowane odpowiedzi