Skocz do zawartości

Drugi monitor do pracy z PC i MacBookiem jednocześnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 
aktualnie mam MacBook M3 Pro i komputer stacjonarny. Oba urządzenia podpięte pod monitor HP OMEN TRANSCEND 32 4k OLED. 

Chciałbym do tego zestawu jeszcze jeden monitor, biurko ma szer. 140cm więc zmieści się coś ok. 27", najlepiej w pionie. 

Na oku mam używany U2720Q od Della. Budżet ok. 1200-1300zł. Najlepiej jakby miał Thunderbolt/USB-C żebym mógł podłączyć do MacBooka kablem bez przejściówek. 

Zastanawia mnie też czy jest jakiś dobry KVM na rynku który by mi spiął oba te urządzenia, żebym nie musiał każdego monitora osobno przełączać jak zmieniam się między PC/MacBookiem. 

1. Jaki monitor polecacie w tym budżecie do mojego zestawu? (chyba że ten wymieniony jest ok)
2. Jak ogarnąć to połączenie 2 monitory + 2 urządzenia (MacBook + PC). 

Monitor ma służyć głównie do pracy, nie do gier (do tego mam OLED :D)

Opublikowano

a co jakbys podlaczyl:

monitor do PC

i ten monitor mialby wejscie thunderbolt i nim bys sie laczyl z macbokiem przełączajac wyjscie?

o ile tak sie da

co do monitora - celujesz w ekran 4k i rozmiar 27cali - moze chcialbys wiecej Hz niz 60? mysle ze dla komfortu oczu tak

pierwsza propozycja: S2725QC - ma usb typu C - idk czy dziala jako thunderbolt to juz sam musisz sprawdzic, bo na tym modelu co sam podlinkowales tez pisze ze ma usb typ C.

w sumie innych propozycji ci nie dam. jest w budzecie i idealne do pracy. 

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

a co jakbys podlaczyl:

monitor do PC

i ten monitor mialby wejscie thunderbolt i nim bys sie laczyl z macbokiem przełączajac wyjscie?

o ile tak sie da

co do monitora - celujesz w ekran 4k i rozmiar 27cali - moze chcialbys wiecej Hz niz 60? mysle ze dla komfortu oczu tak

pierwsza propozycja: S2725QC - ma usb typu C - idk czy dziala jako thunderbolt to juz sam musisz sprawdzic, bo na tym modelu co sam podlinkowales tez pisze ze ma usb typ C.

w sumie innych propozycji ci nie dam. jest w budzecie i idealne do pracy. 

Właśnie tak mam to obecnie rozwiązane. Monitor jest podłączony do PC oraz MacBooka. MacBook zasilany jest przez USB-C z monitora.  
To połączenie zostawię, chciałbym jedynie uniknąć sytuacji, w której przy każdorazowej zmianie między urządzeniami będę musiał na każdym monitorze osobno wybierać źródło sygnału.  

Jedyną wadą proponowanego przez Ciebie monitora jest konieczność dokupienia ramienia, ponieważ najprawdopodobniej nie da się go ustawić pionowo fabrycznie :/ 

Opublikowano

A fakt, brak funkcji piwot moze byc probleme ale z drugiej strony taki uchwyt chocby dokrecany a nie wiercony da ci wieksząkontrole niz te zwykle plastiki od monitora.

Monitor jest z 2025 więc kupujac go bedziesz mial pewnosc ze bedzie na lata.

Tamten pierwszy proponowany przez ciebie chyuba jest z 2021