Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór wszystkim. Przychodzę z takim dziwnym zapytaniem. Mam nowy monitor, skusiłem się na Minileda AOC (produkcja: Aug 2025, więc świeży). Zauważyłem ostatnio, przechodząc między zakładkami, scrollując i w grze, że pojawia się taka linia w lewym górnym rogu, która znika i po paru sekundach się pojawia. Zauważyłem to, gdy w Windowsie miałem ustawione na 180 Hz + w Panelu Sterowania G-SYNC opcja numer 3: „Zastosuj dla wybranego monitora”. Testowałem też, jak  wyłączyłem to Zastosuj dla Wybranego Monitora to przy 180HZ tego Paska juz nie ma ale  zaś widziałem, że G-SYNC nie działał. Zaś jak zmniejszę na 165 Hz i włączę ten G-SYNC🖥 (wymuszę działanie 3. Opcja Dla Wybranego Monitora), to zaczyna to działac ale nie przy 180HZ ale na 165 Gdzieś wyczytałem na Reddicie, żeby ta linia zniknęła, trzeba zmniejszyć ze 180 na te 165 właśnie. Kabel mam DP oczywiście, bo na HDMI zresztą maks 144 by było. I teraz nie wiem za bardzo, o co chodzi, czy jest sens jakiś kabel zamawiać, jak się okaże, że dalej poprawy nie będzie.

Ps:Podsyłam zaciekawionych Filmiki jak to wygląda mniejwięcej 

Pozdrawiam🙂

20251108_174456.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wyłączenie przyśpieszenia sprzętowego czyli akceleracji sprzętowej? Obstawiam problem po stronie GPU i sterownika wraz z monitorem, bo monitor to VA. Ja na początku użytkowania monitora tego nie zauważyłem dopiero po kilku dniach doświadczyłem w Edge i Firefoxie ale w SDR tego prawie nie ma, bardzo rzadko mignie przy przejściu między zakładkami, w HDR bardziej widoczne gdy coś oglądam na Youtubie jakąś zawartość HDR- w oknie, na fullscreenie tego nie widać. W grach tego nie widzę, na konsoli PS5 też tego nie ma. Dla testu wyłączenie przyśpieszenia sprzętowego w Firefoxie pomaga ale powróciłem bo jednak wtedy wolniej działa bez wspomagania GPU, a te mignięcie prawie niezauważalne. W discordzie tego nie mam, bo akcelerację mam wyłączoną. 

Opublikowano (edytowane)

Na pewno to jest to, sprawdzałem u siebie w firefoxie, teraz na SDR jak pisałem odp, to nie miałem, teraz gdy wszedłem na forum to mignęło, w SDR jest to dosyć rzadkie, a wyłączenie akceleracji sprzętowej w przeglądarce czy discordzie powinno pomóc. W discordzie tego nie mam, kabel mam ten sam co miałem przy podłączonym starym monitorze IPS, który nie sprawiał tego typu problemu.

Nawet w rozmowie z chatem GPT sam zaproponował wyłączenie akceleracji sprzętowej w danej przeglądarce dla testu i to pomogło. Dlatego zapewne w discordzie tego nie mam, bo mam to wyłączone od dawna, jeszcze na starym monitorze. W grach tego nie widać, przyglądałem się na SDR i HDR. 

Dodam, że czasem przywracanie czy minimalizowanie okienka z firefoxem też powoduje tego typu reakcje. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Chodziło mi bardziej o to, czy to jest problem z komputerem czy z kablem/monitorem 😅 - wychodzi na to że z monitorem i tu nie ma znaczenia czy to jest kabel, czy przypadłość konkretnego egzemplarza. W takim wypadku chyba nie ma się co bawić w wymiany, skoro inni też mają taki problem. Obejścia typu wyłączanie VRR czy zmniejszanie odświeżania - skoro płacę za pełny produkt to chciałbym też pełną funkcjonalność...

W grach niestety też czasem mi mignęło, w szczególności w Indiana Jones.

Dziwi mnie tylko że nie jest to wspominane w recenzjach (nie jest to typowe migotanie jasności znane jako VRR flicker, a traktowałbym to jako wadę która odwraca uwagę).

• Upvote 1
Opublikowano

To raczej wina VRR-VA samego monitora, kabel nic nie pomoże, a wyłączenie akceleracji sprzętowej dla przeglądarki, discorda może(powinno) pomóc to zniwelować. Najbardziej to widać jak odpalę HDR, wtedy dużo częściej i szybciej to migocze w Windowsie w Edge i Firefoxie zanim włączę grę, wątpię żeby to było przez kabel. Ja mam 180hz i nic nie zmieniałem, bo to nie jest jakieś denerwujące, jak i nie jest tak widoczne, a w grach się nie dopatrzyłem.