Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość. Temat dotyczy bardzo małych wartości FPS mimo w miarę dobrego PC.Otóż postanowiłem zmodernizować mojego PC, kupiłem nową płytę główną B550 a pro, do tego ryzen 7 5800x, nową pamięć ram 2x8GB, grafika pozostała tak sama czy gtx1070 8 GB.Dyski te same czyli  jeden zwykły twardy ,drugi SSD.Wiem że to nie jest idealny zestaw ale wcześniejszy z i73770 k śmigał sto razy lepiej na grach które odpalałem.Podam przykładowo że GTA5 miała ok 70fps na starym sprzęcie a na nowym mocniejszym w teście zaledwie 30; a powinno być ok100.Rise of Tomb Rider,gra która jest już leciwa ma zaledwie 45 klatek na sekundę .Dodam że sterowniki aktualne , pamięć śmiga na najwyższych ustawieniach w biosie, temperatury niskie przy max obciążeniu  procek ma ok 71 stopni, grafika ok 62 stopnie.Procesor na wydajne chłodzenie endorfy i wykorzystywany jest w 50% a grafika wykorzystywana jest w 90% przy max obciążeniu.Ustawienia zasilania na max wydajność.Przy zasilaniu mi coś nie pasuje a dokładnie zasilacz który ma 550w  , nie wiem czy za mało bo opinie są różne, przy starym zestawie dawał radę ale ryzen 7 troszkę prądu potrzebuje ok 150w, plus karta koleje tyle.Wąskie gardło nie powinno występować w tym zestawie grafika wydaje mi się że powinna być wyciśnieta max przez mocny procesor.Proszę i poradę co jeszcze mogę tu zmienić, nie jestem informatykiem tylko czasami chciałbym komfortowo pograć w mniej wymagające gierki.Dziękuję.

Opublikowano

Sprawdzone ,Windows sam się aktywował miałem powiązany z kontem microsoft,. Chwilkę temu włączyłem GTA5 FPS stały 22 obciążenie grafiki 100% a procka w porywach do max10%, temp grafika 63 stopnie ,procesor max 53 przy ustawieniach wysokich.

Opublikowano

Witam ponownie zrobiłem test 3dmark Timespy wynik wyszedł prawidłowy 6484 ale jest to i tak dosyć nisko w rankingu, w końcu widać że procek działa .Temperatury chyba ok 60 stopni karta i ok75 procesor.Nie wiem jak to się przekłada na inne gry ale mimo wszystko coś  trochę za słaby wynik.Proszę o dalsze sugestie aby rozwiązać problem małych ilosci klatek.Odpowiedz dla AndrzejaTrg rozdzielczości mi nie  podbiło.Dziękuję.IMG20251113185551.thumb.jpg.d7ab3f13213e3499cb161b96d3f045d9.jpg

IMG20251113190253.jpg

IMG20251113190257.jpg

IMG20251113190324.jpg

IMG20251113190414.jpg

IMG20251113190711.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, problem rozwiązany , gry jadą ponad 100fps, problemem był haczący Windows 10 a dokładnie niechęć systemu do  zainstalowania chipsetu msi oraz jego sterowników. .Po przeinstalowaniu na win 11 wszystko idzie na ful detalach.Dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu ☀️

Edytowane przez kucharznr2
  • Confused 1