Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Możesz... i dostanie się do slotów pamięci jest banalnie proste w tym modelu bo wystarczy odkręcić od spodu dwie śrubki i przesunąć klapkę w swoją stronę aby ją zdjąć, maksymalnie możesz w nim mieć 16gb ale tyle ci nie potrzebne w przypadku tego laptopa, pytanie tylko czy masz obecnie 2 moduły po 2gb i oba sloty zajęte czy może jeden 4gb? pokaż screena z programu cpu-z https://www.techpowerup.com/download/cpu-z/ zakładka SPD ogólnie to powyżej 8gb ram będzie na wyrost do tego sprzętu.. jak masz tam 1x4gb to można dokupić drugi moduł 4gb a jak masz 2x2gb jeden wywalić i wstawić moduł 8gb co da łącznie 10gb.  Pamięć do tego lapka to DDR3 na napięcie 1.35v

Swoją drogą to to "mulenie" i tak zapewne nie jest spowodowane przez  te 4gb ram tylko jak zwykle przez nieodpowiedni/nieogarnięty system do leciwych "bebechów" i przede wszystkim dysk HDD (chyba że masz wersję z SSD lub już zrobiłeś upgrade na ssd we własnym zakresie?) "B50" to rodzina tych lenovo, dokładnego modelu nie podałeś więc różne konfiguracja mogą siedzieć pod maską ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

Screena wyślę jak wrócę z pracy nie wiem czy jest jeden slot zajęty czy dwa ogólnie to mam już dysk ssd w nim włożony,system jest wind 10 świeży wczoraj instalowałem,ale chciałem zainstalować Windowsa 11 I mi wyskoczyło że komputer nie spełnia minimalnych wymagań.

Opublikowano (edytowane)

Jak ten laptop miał 4GB fabryczne to aż strach pomyśleć co tam za procek siedzi :) i też będzie to wina ramu, ale głównie starego laptopa i instalowanie win11 jest bez sensu(może jakiś "OKROJONY" o ile istnieją takie wersje). W ogóle po co chcesz win11 instalować? Tylko jak napiszesz że win10 przestał być wspierany to dalej nie będę komentował :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Jak masz ssd i w miarę ogarnięty system bez tony syfu w tle (bo standardowa 10tka tez taka jest świeżo po instalacji) to można działać z ramem, jak wrzucisz screena z cpu-z to ci podlinkuje coś z opcji 4gb lub 8gb ;)