Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
potrzebuję pomocy z konfiguracją BIOS-u na płycie MSI.

Mam procesor Ryzen 7 5700X, który powinien boostować w okolice 4.6 GHz, ale u mnie trzyma się sztywno na 3.4 GHz i ani drgnie wyżej.
W BIOS mam PBO = Enabled, ale mimo to procesor nie zwiększa taktowania pod obciążeniem.

Wcześniej miałem ustawione CPU Ratio na sztywno 46 (4.6 GHz) i wtedy co jakiś czas miałem losowe restarty komputera podczas renderowania filmów (HandBrake, Shotcut). Domyślam się, że to było niestabilne OC, więc wyłączyłem ratio na sztywno i wróciłem na Auto. (generalnie z 3 lata temu coś tam grzebałem w BIOS w celu OC ale nie pamiętam już co i jak)

Problem w tym, że w trybie Auto procesor NIE boostuje ponad 3.4 GHz, jakby coś go ograniczało.

Moja specyfikacja:

Ryzen 7 5700X

MSI (model płyty —  B450 GAMING PLUS MAX (MS-7B86)

16 GB DDR4 (2×8) 3200 MHz

RTX 2080 Super

Zasilacz Seasonic Focus 650W Gold

Chłodzenie powietrzne

Co już zrobiłem / sprawdziłem:

PBO = Enabled

XMP wyłączone

SOC Voltage +0.05

CPU Ratio = Auto

BIOS aktualny 

Windows plan zasilania na wydajny

Czy ktoś może podpowiedzieć co mam źle ustawione, że procesor nie wchodzi na boost powyżej 3.4 GHz?
Czy powinienem zmienić coś w BIOS w stylu:

"CPU Core Performance Boost"

"CPB"

"Global C-State Control"

"PBO Limits" (Motherboard / Auto / Manual)

"Curve Optimizer"?

Z góry dzięki za pomoc!

hwinfo.png

hwinfo 2.png

occt .png

Opublikowano (edytowane)

Nie musisz niczego zmieniać, ten procek powinien boostować normalnie z wszystkimi ustawieniami na auto, jedyne co to pbo limits można przestawić na "motherboard" aby ściągnąć fabryczny limit mocy i pozwolić mu na utrzymywanie wyższych zegarów przy dużym obciążeniu. Zresetuj bios zworką poprzez dotknięcie dwóch pinów czymś metalowym (JBAT1) przy baterii, lub wyjmij samą baterię na kilka minut przy całkowicie odciętym zasilaniu od PC - czyli przełącznik zasilacza na 0 lub wyciągnięty kabel :E następnie wejdź do biosu odpal tylko profil xmp dla ramu, zapisz zmiany, wejdź do windy i zobacz czy coś się zmieniło.

PS wiem że można zrobić restart ustawień do fabrycznych w samym biosie ale spróbuj wykonać to tak jak napisałem skoro zawiesił się na 3.4ghz.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Jak wyżej, JBAT1 na krótko.

W biosie ustaw tylko XMP i powinien wstać na ustawieniach domyślnych.

Z doświadczeń z moją sztuką, o ile wstanie normalnie i będzie boostował, ustaw w PBO CO na -20, overboost na +100 lub 150Mhz i nic więcej nie ruszaj. Powinien boostować do okolic 4,7-4,8ghz a z CO na -20 temperatury - zależnie od zastosowanego chłodzenia - nie powinny na maks stresie 70C przekraczać.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc : ) Po resecie biosu zworką wszystko wróciło do normy. Włączyłem tylko PBO enabled, bo nie chcę go na razie żyłować niepotrzebnie, ponieważ prawie wcale nie gram w gry od dłuższego czasu.

Chciałem jeszcze dopytać co do PBO CO. Mam zaznaczyć negative i wpisać 20 ? Jeżeli dobrze myślę to, czy mogę to zrobić bez dodawania overboost ?

Z XMP zaś to wyświetla mi się na szaro tylko 3333 Mhz. Tak więc wybrałem, chociaż to dziwna wartość..

• Upvote 1
Opublikowano

Możesz, negative "20" to będzie po prostu taki undervolting bez dodatkowego podbicia zegara, czyli procesor nie będzie boostował wyżej niż w specyfikacji, czy to będzie stabilne? to zależy od sztuki, maksymalnie możesz -30 ustawić.