Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z komputerem i nie potrafie zidentyfikować samodzielnie co jest jego problemem. Mianowicie posiadam od roku komputer z

Gigabyte Radeon RX 7700 XT Gaming OC 12GB GDDR6

AMD Ryzen 5 7500F OEM

Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

Płyta główna Gigabyte B650 EAGLE

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 (ACFRE00121A)

Dysk SSD SanDisk WDS100T3B0E 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (WDS100T3B0E)

Zasilacz Endorfy Vero L5 Bronze 700W (EY7A006)

Obudowa Endorfy Ventum 200 Air (EY2A002)

Windows 11 Home

i mam z tym komputerem kilka problemów a głównym z nich jest dziwny input lag w grach który nie wiem z czego wynika. Komputer po samych podzespołach powinien być wydajniejszy od poprzedniego i jest bo poprzedni zestaw był z GTX 1660 SUPER ale tam nie czułem dziwnego input laga na myszce grając w gry. Czuję że jak poruszam myszką w grach typu CS2, Fortnite to czuje że to nie jest do końca płynne. Nie chodzi o to że są ściny czy stuttery tylko dziwnie jakoś wolniej to się porusza jakoś tak nie komfortowo. Taki no chyba Input Lag. Kolejnym problem to np. to co opisywałem w innym poście a mianowicie dziwne pojawiające się piksele i rozmycie ekranu monitora podczas włączonej gry w tle i przeglądaniu załóżmy Chrome czy czegokolwiek innego. Post na ten temat tutaj: https://forum.ithardware.pl/topic/12417-problem-z-miganiemrozmywaniem-obrazu-monitora-podczas-włączonych-gier-karta-amd-rx-7700-xt. Kolejny problem wynika w oprogramowaniu GCC od Gigabyte dołączonego do płyty głównej GIGABYTE. Mianowicie jak zainstaluje sobie "rekomendowane oprogramowanie/feature" które tam GIGABYTE proponuje czyli Gigabyte VGA Tool to po zainstalowaniu tego moja karta graficzna gdy jest po prostu w spoczynku nic nie ma w tle odpalonego wkręca się na najwyższe obroty i strasznie buczy. Tak jakby oprogramowanie samo z siebie dobierało jakieś dziwne ustawienia tej karty graficznej i nawet w oprogramowaniu od AMD Adrenalin Edition jak się zmieniało ustawienia karty na domyślne to po ponownym uruchomieniu komputera ponownie ustawiały się jakieś dziwne ustawienia i karta buczała. Cewki w niej też piszczą ale to akurat już inny problem. Odnosze wrażenie że wiele problemów powoduje moja karta RX 7700 XT ale nie mam tego zweryfikowanego. Choćby z tym input lagiem który jest bardzo przeszkadzający w takich grach FPS jak CS2 czy Fortnite gdzie dobrze żeby to wszystko płynnie śmigało. Ale mój główny problem to ten nie zweryfikowany z jakiego powodu input lag. Miałem myśli że może to karta graficzna a może z pamięcią RAM coś jest nie tak i nie jest stabilna ale nie wiem ciężko mi powiedzieć. Nie wiem co mogłoby odpowiadać za input lag w grach. Wszelkie ustawienia w grach przeglądałem testowałem czy wyłączony v-sync w grach czy w monitorze włączony czy wyłączony freesync to nic to nie zmieniało. Uważam że monitor nie jest tego problemem raczej bo przed kupieniem tego komputera na starym kompie z GTX 1660 SUPER i Ryzenem 5 3600 co prawda występowały ściny i tak dalej bo komp już naturalnie z siebie nie dawał rady to nawet jak gra potrafiła dać tyle fpsów ile potrzebuje żeby było płynnie to nigdy nie czułem takiego dziwnego opóźnienia na myszce czy ekranie. Sam już nie wiem.

Prosiłbym jakąś dobrą duszę o pomoc lub o jakąś wskazówkę co tu mogłoby taki input lag powodować. Bo nawet nie potrafię dotrzeć do tego jaki podzespół mógłby to powodować bo osobiście uważam że to wina jakiegoś z podzespołów komputera a nie jakiegoś ustawienia w systemie czy danej grze. I myślę że problem to może być GPU ale nie mam pewności więc wole się poradzić kogoś bo może jakiś inny podzespół mógłby coś takiego jeszcze powodować.

Opublikowano

A monitor to jaki posiadasz? bo jak 60-75hz :E to jak najbardziej możesz odczuwać brak płynności i laga na myszce, druga sprawa to jeżeli masz monitor z wysokim odświeżaniem nie znaczy że takie jest ustawione, bardzo często po instalacji systemu czy podłączeniu nowego monitora odświeżanie pod windowsem wynosi 60hz.. masz ustawione pod system odpowiednie Hz dla swojego ekranu? 

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

A monitor to jaki posiadasz? bo jak 60-75hz :E to jak najbardziej możesz odczuwać brak płynności i laga na myszce, druga sprawa to jeżeli masz monitor z wysokim odświeżaniem nie znaczy że takie jest ustawione, bardzo często po instalacji systemu czy podłączeniu nowego monitora odświeżanie pod windowsem wynosi 60hz.. masz ustawione pod system odpowiednie Hz dla swojego ekranu? 

tak mam ustawione 165hz. zawsze sprawdzam takie rzeczy po instalacji systemu a monitor to Acer Nitro KG272SBMIIPX no i uważam że to nie jest wina monitora raczej bo na starym kompie mimo że wydajnościowo był gorszy bo to był gtx 1660 super to mimo że podzespoły w tamtym kompie do dzisiejszych standardów to już raczej nie te to nie czułem dziwego uczucia poruszając się w grach myszką. a co dziwne też ale to może złudzenie ale jak ustawiłem kiedyś na 120hz z 165hz to miałem odczucie że trochę jakby się to zniwelowało te opóźnienie ale ciezki to jest temat dla mnie. Czasem mam wrażenie że czuje te opóźnienie a czasem jakby znika i sam nie wiem ale jakoś od początku czułem że coś inaczej chodzi.