Skocz do zawartości

Komputer do Adobe After Effects oraz Photoshopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję złożyć komputer do pracy dla żony w w/w programach. Ma też służyć trochę do grania oraz przeglądania internetu ale to jasna sprawa kwestia drugorzędna.

Budżet - liczę że pewnie cpu ok 1200zł, mobo 800-1000zł, ram... obecnie to pewnie max 32gb ddr5 6000MHz CL30 byłoby super... GPU pewnie na poziomie 5070Ti (ok 3500zł), PSU celuję w Corsaira RMx850W do 1000W (ok 450-600zł) oraz obudowę Corsaira Frame 5000D (ok 500zł) (zapewne jakiś cooler AIO 360 lub nawet 420 do ok 500zł). Dysk NVME pod system i aplikacje 2TB wystarczy, nie wiem co tutaj jest polecane jako dobre optimum ale nie ze skrajnych końców rankingów...

Proszę o propozycje. Skłaniam się ku platformie AM5 ale sam już nie wiem w jaki chipset iść, na pewno potrzebna będzie dobra sekcja pod OC i 1-2 gniazda nvme, zapewne jedno gpu. Rozważałem alternatywnie cpu i mobo z poprzedniej generacji (pod posiadane ramy ddr4) ale ceny dobrych płyt i procesorów widzę chyba niewiele niższe niż z nowych platform...

PS

Mam też trzy kompy które polecą na sprzedaż żeby zasilić budżet pod nowego i prosiłbym o w miarę możliwości jakieś info ile co jest tutaj realnie warte (dyski zostają z uwagi na zapisane dane):

1. i7 4790K, asus z170 pro, 4x16GB corsair vengeance 3000mhz cl 15, gtx 1080 8gb msi, be quiet power zone 1000W, obudowa be quiet silent base 800 czarna

2. i7 8700, msi z370-a pro, 2x16gb patriot viper 2400mhz cl15, gtx 1060 3gb gigabyte, Chieftec jakiś 650W, obudowa phanteks eclipse p400A biała

3. I5 4690K, asus z97 pro wifi, 2x8gb kingston hyperx savage 2133mhz cl11, gtx 1060 6gb gigabyte, nowy be quiet system power 10 650W (nie doczekał się zmiany za padniętego corsaira ax750W), obudowa lian li pc8fib czarna

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Jak masz dużo tego RAM-u DDR4 to można by pomyśleć o i5 14600K / KF, to wciąż mocny procek. Pod to płyta np. https://www.amazon.pl/dp/B09XWR42S5

Wiadomo, super tanio to nie wychodzi ale odpada ci przepłacanie za RAM więc dobre 1300 zł zostaje w kieszeni, a masz CPU na poziomie mniej więcej Ryzena 7 9700X. Kwesita tylko ktore pamieci bys chcial tu wykorzystac?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Dirian napisał(a):

Jak masz dużo tego RAM-u DDR4 to można by pomyśleć o i5 14600K / KF, to wciąż mocny procek. Pod to płyta np. https://www.amazon.pl/dp/B09XWR42S5

Wiadomo, super tanio to nie wychodzi ale odpada ci przepłacanie za RAM więc dobre 1300 zł zostaje w kieszeni, a masz CPU na poziomie mniej więcej Ryzena 7 9700X. Kwesita tylko ktore pamieci bys chcial tu wykorzystac?

Ta płyta którą podkleiłeś to lga 1700 na ddr5 jak widzę po opisie... Pod DDR4 szukam jakieś allegro i olxy to są na Z490 lub Z590, do 600zł coś tam by się znalazło ale gorzej z procesorami bo widzę tylko jedną i7 10700K za 800zł (i to 10gen więc nie obsługuje nvme...). Skorzystałbym pewnie z tego ramu 4x16GB bo jest go najwięcej i jest najszybszy w całym tym, śmietniku jaki mam...

Edytowane przez Rafe
Opublikowano (edytowane)

Sorrki, faktycznie źle spojrzałem, ciężko już kupić nową płytę Z790 DDR4, a jeszcze nie tak dawno temu się dało.

To może daj po prostu: https://www.x-kom.pl/p/1107437-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760m-a-wifi-ddr4.html i do tego: https://www.x-kom.pl/p/1208062-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14400f.html

After Effects i Photoshop i tak siedzą głównie na GPU jeśli chodzi o efekty, więc nie potrzebujesz tam jakiegoś ultra mocnego procka. Składałem dla znajomego pod Adobe kompa na i5 13400F i RTX 4070 Super i nie narzeka, a sporo siedzi w tym sofcie. Więc jak tutaj wrzucisz tą i5-tke i dorzucisz jej 5070 Ti do kompletu, to na pewno bedzie to fajnie smigac. 

To i tak bedzie sporo szybszy procek od jakiegos starocia 10700k.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, Dirian napisał(a):

Sorrki, faktycznie źle spojrzałem, ciężko już kupić nową płytę Z790 DDR4, a jeszcze nie tak dawno temu się dało.

To może daj po prostu: https://www.x-kom.pl/p/1107437-plyta-glowna-socket-1700-msi-pro-b760m-a-wifi-ddr4.html i do tego: https://www.x-kom.pl/p/1208062-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14400f.html

After Effects i Photoshop i tak siedzą głównie na GPU jeśli chodzi o efekty, więc nie potrzebujesz tam jakiegoś ultra mocnego procka. Składałem dla znajomego pod Adobe kompa na i5 13400F i RTX 4070 Super i nie narzeka, a sporo siedzi w tym sofcie. Więc jak tutaj wrzucisz tą i5-tke i dorzucisz jej 5070 Ti do kompletu, to na pewno bedzie to fajnie smigac. 

To i tak bedzie sporo szybszy procek od jakiegos starocia 10700k.

No właśnie, widzisz bo jak czytałem testy to niby procesor ma znaczenie i chodzi o wysokie taktowanie przede wszystkim także OC musi być ale gdzieś przenikają przesłanki że ilość rdzeni od niedawna też ma znaczenie, nie wiem jak pamięć cache tylko ale chyba nie gra wielkiej roli... Przeglądałem PugetBench i tam wyraźnie wpływ cpu było widać... Dlatego przy nowej platformie bardziej skłaniam się ku AM5 i procesorom jak 7900 (niestety spore tdp) albo 9700X (lżejszy i nadal mocny). Tylko z płytami tj chipsetem nie wiem na co się decydować, X670E, X870? Bo na X870E są znacznie droższe... Nie wiem jak płyty z chipsetem B...

Co do Intela to nie wiem czy dobrze czytałem ale były jakieś spore problemy z 14 generacją chyba i coś próbowali to łatać biosami... Na czym stanęło nie wiem abmni czy to faktycznie prawda... Trochę nie mam przekonania do Intela w ostatnim czasie ale w razie budżetowej budowy platformy na częściach z drugiej ręki to jeszcze bym się ku niemu skłonił z tym że nie mam pojęcia na ile to by dało realnie korzyść w wydajności taki przeskok z 4890K na np 11700K i tutaj czy ramy 3000MHz nie byłyby wąskim gardłem... Ale narozkminiałem ale jakoś jak wspominam stare czasy sprzed pandemii to było dużo łatwiej poskładać kompa na częściach z drugiej ręki, wszystko było a teraz jakoś widzę ledwo cokolwiek w obrocie to czy tak to pada czy ludzie nie zmieniają? 

Opublikowano (edytowane)

Były problemy ale tyczyły się procków z "k", w przypadku tych tańszych problemów nie było. Zresztą to już dawno zamknięty temat, wyszły poprawki mikrokodu i temat ucichł. 

Co do AM5 - wystarczy płyta B650 / B850, wyższe chipsety przydają się głównie gdy potrzeba montować więcej niż 2-3 dyski NVMe, bo masz wtedy więcej linii PCI-e.

Nie wiem po co rozważasz w ogóle jakieś starocie typu 11700k czy 10700K gdy możesz kupić w podobnej cenie wydajniejszą 14 gen. W cokolwiek poniżej 12 generacji nie warto się już ładować jeśli chodzi o Intela.

Przeskok z dziadka 4890k będzie ogromny nawet jak weźmiesz coś z 12 generacji.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dirian napisał(a):

Były problemy ale tyczyły się procków z "k", w przypadku tych tańszych problemów nie było. Zresztą to już dawno zamknięty temat, wyszły poprawki mikrokodu i temat ucichł. 

Co do AM5 - wystarczy płyta B650 / B850, wyższe chipsety przydają się głównie gdy potrzeba montować więcej niż 2-3 dyski NVMe, bo masz wtedy więcej linii PCI-e.

Nie wiem po co rozważasz w ogóle jakieś starocie typu 11700k czy 10700K gdy możesz kupić w podobnej cenie wydajniejszą 14 gen. W cokolwiek poniżej 12 generacji nie warto się już ładować jeśli chodzi o Intela.

Przeskok z dziadka 4890k będzie ogromny nawet jak weźmiesz coś z 12 generacji.

OK, czyli dobrze kojarzyłem z tymi problemami Intela... No to muszę porzucić plan zakupu wstecz pod DDR4, będzie klapa tak jak piszesz... Kwestia decyzji intel czy amd. Co do chipsetu to jak pisałem, 1 karta, może 2 dyski nvme, pewnie ze 2-3 dyski ssd sata i 2-3 talerze na start zanim się porządki z danymi zrobi... B może nie ogarnąć...

Opublikowano (edytowane)

Wszystko kwestia jaki budżet.

Generalnie teraz w fajnej cenie jest Core Ultra 7 265KF który z płytą Z890 się rabatuje w X-Kom na 1049 zł co jest fajną ceną za tak mocny procek:

https://www.x-kom.pl/lista/gwkquldbg (jak wrzucisz w swój koszyk to nalicza sie rabat)

Pod Aftera czy PS to świetna opcja i pewnie spokój na dobrych kilka lat do przodu. Z AMD to za bardzo nie ma na co patrzeć w tej kasie, bo podobny wydajnosciowo bedzie dopiero 9900X czyli + 600 zł.

RAM do tego: https://www.ceneo.pl/170132384

No i zostaje dobrać resztę, na pewno potrzebne bedzie wydajne chłodzenie.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.12.2025 o 17:36, Dirian napisał(a):

Wszystko kwestia jaki budżet.

Generalnie teraz w fajnej cenie jest Core Ultra 7 265KF który z płytą Z890 się rabatuje w X-Kom na 1049 zł co jest fajną ceną za tak mocny procek:

https://www.x-kom.pl/lista/gwkquldbg (jak wrzucisz w swój koszyk to nalicza sie rabat)

Pod Aftera czy PS to świetna opcja i pewnie spokój na dobrych kilka lat do przodu. Z AMD to za bardzo nie ma na co patrzeć w tej kasie, bo podobny wydajnosciowo bedzie dopiero 9900X czyli + 600 zł.

RAM do tego: https://www.ceneo.pl/170132384

No i zostaje dobrać resztę, na pewno potrzebne bedzie wydajne chłodzenie.

Trochę sobie robiłem research tego procka i faktycznie ciekawie wypada w testach. Gry to bardzo mnie nie interesują, z doskoku co najwyżej ale sobie też radzi w miarę. Jeden obszerny test puki co przejrzałem i z niego wynika kilka ciekawych rzeczy min że niby OC niewiele daje, że 1851 może szybko zakończyć żywot (typowo dla Intela a to w dodatku nie jest podstawka do mainstreamu) ale również sporo zalet jak niewielkie temperatury pracy i nieduży pobór mocy. Będę grzebał dalej i jeszcze mobo jakieś trzeba wybrać bo do 1000zł coś tam xkom ma. Tylko muszę jeszcze poczytać jaka przyszłość czeka podstawkę bo jakby coś to zostanie tylko szukanie 285K z drugiej ręki żeby zrobić jakiś upgrade albo znowu wymiana platformy...

Ano I w mniejszych testach widziałem że parują go z razem 7000MHz, że wyższe taktowania dają boost Intelowi w przeciwieństwie do amd które najlepiej pracuje na 6000MHz... Tutaj też ceny będą gorsze i poczytać muszę jakie straty będą na niższych taktowaniach pamięci...

Edytowane przez Rafe
Opublikowano

Platforma raczej martwa, ale z drugiej strony taki procek wystarczy na długo, więc jakoś specjalnie bym się tym nie przejmował. Zanim zrobisz upgarde to już pewnie DDR6 będzie na rynku i kto wie czy nie dwie kolejne nowe podstawki.

Intel lubi szybsze pamięci, ale głównie w benchmarkach i grach. Przy pracy w Adobe to nie zrobi praktycznie żadnej różnicy.