Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z rynku wypadłem w 2017/18r kiedy ostatni raz składał mi znajomy tego oto komputra:

• Płyta główna AS Rock H110M-HDV R3.0

• Intel i5-6400 2.70GHz

• Chłodzenie CPU Intel E97379-003

• Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB

• Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze

• RAM: 8GB IR IRIDIUM (?)

• SSD 240 GB: Transcend TS240GSSD220S.

• HDD 1 TB

Pamiętam, że wtedy chyba najstarszym elementem był procesor, bo kupowałem go używanego. 

Moje pytania to:

1. Czy chcąc zainwestować w komputer, warto cokolwiek z tych podzespołów pozostawić? 

2. Czy dobrze rozumiem, że płyta główna wymusza procesory od Intela?

Zakres inwestycji to od dołożenia RAMu po całkowicie nowy zestaw.

Z góry dziękuję za każdą radę czy rozwiązania pośrednie.

Opublikowano

Czesc,

To juz tak stary sprzet ze nie oplaca sie go ulepszac. Zostaje zakup nowego kompa. Niestety trafiles na słaby okres, bo ceny RAM-u sa obecnie kosmiczne (a musisz go zmienic na DDR5), ale raczej nie zmieni sie to predko. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jakiekolwiek inwestycje raczej nieopłacalne, na upartego dołożyć ramu do 16gb, procek na i7-6700 i karta na coś w stylu rtx2060... ale to będzie pudrowanie trupa.

Raczej bym wystawił całość na olx i robił od nowa chociaż okres wyjątkowo niefartowny wybrałeś :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Coś tam podczytywałem forum wcześniej. 

Okres niefartowny/słaby, bo RAM drożeje przez AI, ale drugiej strony raczej ta branża będzie tylko rosła, więc raczej nie ma co czekać na spadki cen RAMu. Dobrze rozumiem?

Więc najlepiej odwiedzić przypięty post z tego działu i zainwestować sobie w jakiś polecany zestaw? (tylko może też nie w grudniu, bo ceny na stronach rosną ze względu na to, że grudzień to grudzień)

Edytowane przez BuenoKid
Opublikowano

Lepiej skonsultowac tutaj, bo te przypiete zestawy to sa mocno srednie jak dla mnie. Bedziesz gotowy do zakupu to podaj budzet to sie cos zaproponuje.

Generalnie to nie wiem czy warto czekac, w sumie tylko dyski i RAM sa drogie, reszta poki co kosztuje dosc standardowo. Kto wie czy ceny GPU tez niedlugo nie wystrzela w gore - w koncu tam tez wykorzystuje sie pamieci ktore regularnie drozeja.

• Like 1