Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.01.2026 o 17:47, Send1N napisał(a):

Aha czyli rozumiem że kupiłeś używanego laptopa w którym od początku bateria była już w tym stanie? ;) jeżeli tak to warto sprawdzić jak będzie na nowej jeżeli obecnie nie jesteś usatysfakcjonowany z czasu pracy, możesz też wyłączyć boosta dla cpu to podziała dłużej na baterii:

Pokaż ukrytą zawartość

Niedawno zastosowałem powyższe. Chłodno, cicho i jeszcze dłużej na nowej baterii. Wydajność wciąż git. @Send1N- dzięki! :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja to stosuje od dłuższego czasu już w każdym lapku jaki wpada mi w ręce oczywiście oprócz tych gamingowych bo w takich przypadkach jest ryzyko obniżenia wydajności i nie chce później słyszeć pretensji od klienta że ma na osd niższy zegar niż wcześniej :E ale w lapkach z samą integrą które mają służyć do zastosowań "biurowych" oprócz konserwacji układu chłodzenia wyłączam boosta i jeszcze nikt nie skapnął się że proc nie boostuje, słyszałem tylko pochwały że jest znacznie chłodniej i ciszej xD W niektórych modelach wystarczy po prostu ustawić maksymalne użycie cpu na dowolną wartość niższą od 100% np 99% ale w większości przypadków to nie działa i trzeba edytować rejestr aby pojawiły  się dodatkowe opcje ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N

Zrobiłem to zmianą jednego ustawienia w UEFI (zamiast na poziomie OS z YouTube).

Do grania jeszcze go nie użyłem, mam backlog na PS5 :E. Gdy kiedyś znajdzie się coś bez wersji PS5, ale z lekkimi wymaganiami sprzętowymi to i tak pozostanę z Turbo Boost off. Liczę na utrzymywanie wysokich zegarów przez iGPU dzięki zmniejszeniu ryzyka throttlingu oraz 32GB ramu w dualu. :)

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To mnie zaskoczyłeś że w lapku z sygnatury miałeś taką możliwość w biosie bo zdecydowana większość lapków takiej nie ma a z pod systemu zrobisz to dosłownie w każdym ;) i nie mam na myśli tutaj tylko starszych sprzętów ;)