Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, miro napisał(a):

przecież ci wszystko napisałem wyżej

Wiem wiem, przepraszam, ale z Allegro starałem się mieć jak najmniej kontaktu jeżeli chodzi o elektronikę, chyba że cena była naprawdę okazjonalna. 

Zrobię tak jak napisałeś, wezmę wyżej podesłane GOODRAM IRDM z Allegro i jak przyjdą będę dalej informował. 

Dziękuję bardzo Panowie za pomoc, jeszcze mam nadzieję, że uda się ogarnąć co jest winowajcą. 

Opublikowano
12 minut temu, Pshemko napisał(a):

Zrobię tak jak napisałeś, wezmę wyżej podesłane GOODRAM IRDM z Allegro

przecież nie kupujesz od allegro zazwyczaj tylko z jakiegoś sklepu, wybierasz sensowny znany 

allegro to po prostu możliwość odroczenia płatności i najmniej problemowy darmowy zwrot, nie musisz się tłumaczyć, za sobą masz allegro

tyle

• Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie.

Niestety przez studia, sesje, teraz praktyki i organizację ślubu w kwietniu temat RAMów na chwilę wystopował. Bardzo wszystkich przepraszam.  Problem nadal występuje, pewniakiem jest to, że np nie włączę komputer przez np 4 dni to ja pewno pojawi się błąd 4E.

Jednak już je zamówiłem i wczoraj odebrałem. 

I teraz kilka pytań, gdy zacznę je testować dzisiaj to

1) zresetować BIOSa do ustawień fabrycznych? Czy na jakimś innym ustawieniu je testować?

2) najpierw testować włożenie jednej pamięci w jedno miejsce i odpalę tak z 10/15 razy komputer?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wcześniejszą pomoc i rady.

Opublikowano (edytowane)

Po około 6. próbie uruchomienia na RAMach GOODRAM IRDM 32GB 6000MHz CL30 wyskoczył błąd 4E ponownie, czyli można by było założyć, że to nie wina w

RAMów?

Edit1: po całym dniu nie używania, jakieś 20h po pierwszej próbie włącznie ponownie wyskoczył błąd.

Edytowane przez Pshemko
Opublikowano

Na stronie masz kolejny bios z przed 4 dni (7E59v1A82) sprawdziłbym go jeszcze profilaktycznie, wbij jeszcze profil XMP dla pamięci zamiast EXPO, chyba że na tych goodramach całkowicie bez profilu też wywala te błędy to nie było tematu :/ 

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze nie aktualizowałem BIOS-u, ale wbiłem mu XMP i najpierw pojawiło się to co na monitorze (bardzo przepraszam za syf) i potem cały czas tak się świeci na płycie głównej.

PXL_20260324_204636892.MP.jpg

PXL_20260324_204908743.MP.jpg

Zrobiłem clear CMOS i zaraz zrobię nowy BIOS i zostawię RAMy bez podkręcania 

Opublikowano

To akurat nie ma nic wspólnego z ramem, masz podłączony jakiś hub pod któryś z portów usb lub jakieś urządzenie które ładuje się z usb? odłącz jeszcze przedni panel usb od płyty głównej testowo i zostaw tylko klawiaturę i myszkę podłączoną na tylnym (jeżeli masz powpinane inne urządzenia) Sprawdź też czy fizycznie żaden port nie jest uszkodzony, niektórzy źle montują maskownicę I/O od płyty i blaszka potrafi wchodzić do portu robiąc zwarcie ;) 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

masz podłączony jakiś hub pod któryś z portów usb lub jakieś urządzenie które ładuje się z usb?

heh, będą jaja jak przez to 

1. na pierwszej stronie tematu dawałem linka z rededit, ta sama płyta, te same błędy przez jakieś podpięte urządzenie usb

2. jak teraz to czytam że podmienił pamięci na goodram i nic nie pomogło, to jakby kontroler procka robił jazdy ?

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Send1N napisał(a):

To akurat nie ma nic wspólnego z ramem, 

Okej, jednak jak już się pojawiło to stwierdziłem, że się podzielę 

23 minuty temu, Send1N napisał(a):

masz podłączony jakiś hub pod któryś z portów usb lub jakieś urządzenie które ładuje się z usb? 

Mam tylko myszkę, klawiaturę i pad (może to on xd)

27 minut temu, Send1N napisał(a):

odłącz jeszcze przedni panel usb od płyty głównej testowo i zostaw tylko klawiaturę i myszkę podłączoną na tylnym (jeżeli masz powpinane inne urządzenia) 

Do podłączenia przedniego panelu wykorzystałem 3 EZ Conn-Cable EZ Front panel cable (V2), ale odłącze według instrukcji 

43 minuty temu, Send1N napisał(a):

Sprawdź też czy fizycznie żaden port nie jest uszkodzony, niektórzy źle montują maskownicę I/O od płyty i blaszka potrafi wchodzić do portu robiąc zwarcie ;) 

Popatrze jak wrócę do domu i podeślę zdjęcie jak to wygląda 

Dziękuję za propozycje i pomoc, pozdrawiam serdecznie 

35 minut temu, miro napisał(a):

1. na pierwszej stronie tematu dawałem linka z rededit, ta sama płyta, te same błędy przez jakieś podpięte urządzenie usb

Tylko zastawia mnie co to mogło by być, mam klawiaturę KRUX ATAX, myszka Pulsara Xlite i tyle, żadnych hubów czy innych urządzeń, chociaż mam w planach zakup takiego.

Jeszcze możliwe, że coś nie tak włożyłem płytę główną, bo sam składałem kompa i jednak coś mogło pójść nie tak :(:boink: 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, miro napisał(a):

ta płyta ma swoją maskownicę " na stałe "

a nie taką co są czasem osobno dołączane i można "blaszki wygiąć " tu nie ma takiej opcji

Ewentualnie mogę sprawdzić te porty

Opublikowano

wszystko możesz... 

na pewno nie musisz cytować postów pod postem...

wyjąć płytę, obejrzeć wszystko, złozyć jeszcze raz, ale na pająka, płyta na stole

procesor, pamięci, dysk i tyle, nawet bez grafiki, wykorzystać z procesora i potestować...

nie podpinać żadnych ustrojstw poza klawiatura i myszą, wykluczyć wszystko co tylko możliwe ( vide cały czas temat z rededit )

nie pomoże, to bez podmiany kolejnego elementu będzie ciężko

• Like 2
Opublikowano

Okej, tak dla jasności, chłodzenie wodne na procesorze zostawić?

A tak z ciekawości, bo jeszcze mam trochę ponad tydzień na odesłanie tych RAMów, ale można powoli wykluczać że to nie to?

Opublikowano

przecież nie będziesz demontował chłodzenia wodnego żeby płytę z procesorem " na stole " sprawdzać

nie masz innego, powietrznego, to taka metoda raczej odpada

nie wiem co powiedzieć, ciężko bez podmiany gratów, nawet tych swoich pamięci nigdzie indziej nie sprawdziłeś

zwrot towaru, z tego co wiem to jest 14dni na zgłoszenie chęci, od tego momentu jest kolejne 14 na odesłanie, ale to trzeba sprawdzić dokładnie. To że te nowe też są walnięte ( o ile te stare też ) raczej jak wygrana w totka

a te nowe sprawdzałeś bez żadnego profilu, jak na domyślnym biosie jest, to też się wywali ?

• Like 1
Opublikowano

Okej, trochę przyznam się, że jeszcze rok temu nie pomyślał bym, że sam złożę komputer, we wrześniu jednak się wszystko udało. Teraz podobnie mam z tym wyjęciem płyty głównej, na pewno nie chcę niczego uszkodzić a dodatkowo trochę się boję i stresuje. Czyli mówiąc po kolei:
odkręcam górę AiO - bez tego nie wyjmę płyty głównej, odpinam grafikę,  wypinam wszystkie wtyczki i zasilanie od płyty głównej, wykręcam ją, płytę główną kładę na jej kartonie np. obok PC, potem podpinam zasilanie, HDMI do intergry i klawiaturę i myszkę i kabelki od AiO i wtedy testuję, tak to zrozumiałem. 
Kurde wydaje się mega sporo zachodu z tym. 

Jeszcze odpowiadając to właśnie teraz te nowe bez żadnego profilu i nowym BIOSie pokazały błąd 4E przy próbie włączenia komputera. 

Opublikowano
3 godziny temu, miro napisał(a):

nie masz innego, powietrznego, to taka metoda raczej odpada

napisałem Ci wczesniej,

2 godziny temu, Pshemko napisał(a):

kabelki od AiO i wtedy testuję, tak to zrozumiałem. 
Kurde wydaje się mega sporo zachodu z tym. 

1 godzinę temu, Pshemko napisał(a):

Teraz podobnie mam z tym wyjęciem płyty głównej, na pewno nie chcę niczego uszkodzić a dodatkowo trochę się boję i stresuje.

to nie ruszaj,

znajdziesz kogoś kto to przetestuje, rozbierze, ma podzespoły na podmianę...

pamięci zrób zwrot bo ucieknie.

• Upvote 1
Opublikowano

Faktycznie, teraz na spokojnie przeczytałem i już wszystko zrozumiałem. Dzisiaj trochę zakręcony dzień, ale już jest okej. 

Dziękuję bardzo za cierpliwość i wytłumaczenie, niekiedy w sytuacjach stresowych czuję się jak kurczak bez głowy. 

Jeszcze mam pytanie, czyli to raczej nie jest RAM  i jak coś trzeba by było szukać w procesorze i ewentualnie w płycie głównej? Jednak bardzo zależało by mi, żeby samemu to jakoś ogarnąć. Myślę, że do tematu wrócę po ślubie i po obronie, gdzie na spokojnie będę mógł sobie coś zamówić, przetestować i zwrócić. Chyba, że w Poznaniu dogadać się z jakimś serwisem, żebym był przy tym itp. bo mając doświadczenia np. z mechanikami to tak średnio ufam tego rodzaju usługodawcom. 

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze!

Opublikowano

Jak na drugim zestawie pamięci dzieje się to samo co na poprzednich gskill'ach to raczej na 99,99% nie jest to wina pamięci, było by to wręcz niewiarygodne że drugi raz trafiłeś problemowy zestaw :E zrób jak Miro radził, zwróć ten nowy zestaw pamięci żeby ci czasem czas zwrotu nie minął i jak będziesz miał już czas to kup inną płytę testowo (najwyżej zwrócisz) ale przynajmniej sprawdzisz a jeżeli okaże się że będzie ok to zgłosisz reklamację obecnej MPG X870E ;) 

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

jak będziesz miał już czas to kup inną płytę testowo

myślisz że to płyta ? 

najłatwiej by było sprawdzić wcześniej inny procesor, nawet z jakimś badziewiakiem typu 7500f/7600 nie musiałby tego rozkręcać, może to kontroler robi jazdy. takie gdybanie niestety

dlatego najlepiej dać komuś co ma wszystko na podmianę... 

• Like 1