Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam problem, a mianowicie:

Przesiadłem się w grudniu z rtxa 3080, gdyż pojawiały mi się już problemy. 

Zaczęło się od cyberpunka, np telebimy nie wyświetlały obrazu, tylko szum, światła migotały ( np lampa nie świeciła jednorodnym światłem, tylko migotała), okno w budynku jedno ze stu nie daje światła, tylko szum- niezależnie z jakiej odległości, jak podejdę bliżej,mozna ten szum obejrzeć z bliska 

do meritum: uznałem, ze moja 3080 juz się wysłużyła, kopała w 2021 ochoczo, zarobila ba siebie 3 razy. Z łezką w oku zamowilem 5090.

Było super, ro czsu, gdy zaczely sie pojawiac dokladnie te same rzeczy. Swiatło w grze, ktore byko stabilne, w ubieglym tygodniu zaczęło migotać, dokladnie te same rzeczy dzieją się od nowa.  Zorientowałem się grając w spidermana, gdzie animacja ataku przeciwnika, zaczęła błyszczeć na pół ekranu, zamiast ładnie wyglądać. Dodatkowo cienie renderują się powoli, w takim benchmarku cyberpunka, zawsze te same elementy błyszczą/migoczą etc

Do tej pory:

-Przeinstalowałem sterowniki na czysto DDU, rozne wersje 

-Reset cmos, zeby wykluczyć oc procesora I ramu

- reseat karty i pamięci RAM.

- skasowałem i pobrałem od nowa gry

Mam jeszcze nowy dysk 1 tb, który leży nie podłączony od miesiąca, bo chciałem na nim osobno postawić system, więc na dniach jeszcze się za to zabiorę.

Poszukując pomocy na reddicie, nigdzie jie znalazłem rozwiązania.

Przepraszam, że piszę bez ładu i składu, jestem w pracy i na telefonie. 

Jak będę w domu, wrzucę jakis filmik, zeby bardziej zobrazować sytuację 

ma ktoś jakiś pomysł, co może być powodem ww. Problemów?

załączam link do video ze spidermana, gdzie część wygląda jak wygląda i bench z cyberpunka, gdzie widać cienie pojawiające się i znikające na kartonach oraz tekstury pod koniec na zewnątrz ( szczególnie cienie na palmach) to jakieś nieporozumienie.

https://files.fm/u/tg7d2jzjbz

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli to jakiś problem ze sprzętem to wina nie lezy po stronie karty a płyty głównej lub zasilania.

Ale... błędy które opisujesz i pokazujesz są normalne w CP2077 wiec zakładam ze te w SM tez są.

Pojawiają się randomowo, i są wynikiem błędów w silniku graficznym gry a nie sprzętu.

Opublikowano (edytowane)

Mam nowy dysk 1tb, na którym będę stawiał system od nowa, ale dopiero za 2 tyg, bo muszę coś do pracy zrobić w przyszłym tygodniu i boje się, że coś popisowo zepsuję xD

Jeśli to wina zasilacza, jest sposób, zeby to ocenić inny, niż podłączenie osobnej sztuki ?

Pozdrawiam

@Kadajo problem jest taki, że po zmianie grafiki wszystko było ok. Wiem nawet kiedy się wszystko zepsuło. Grafika świateł w Spider-Manie,l w trakcie ataków konkretnych przeciwników wyglądała fajnie, teraz jest to rozbłysk na pół ekranu. Światła były mega stabilne, teraz na niektórych elementach migoczą...

Dziwne jest, że o przełożeniu grafiki było ok do pewnego momentu. 

Dodam jeszcze( pewnie to mega istotne, nie wiem, czemu o tym nie napisałem), że raz system nie chciał wstać.  Błąd na płycie wskazywał brak podłączonego gpu, po zresetowaniu biosu wszystko wróciło do normy, ale doznania graficzne już nie były takie same 

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano
10 minut temu, Wuadator napisał(a):

@Kadajo problem jest taki, że po zmianie grafiki wszystko było ok. Wiem nawet kiedy się wszystko zepsuło. Grafika świateł w Spider-Manie,l w trakcie ataków konkretnych przeciwników wyglądała fajnie, teraz jest to rozbłysk na pół ekranu. Światła były mega stabilne, teraz na niektórych elementach migoczą...

Dziwne jest, że o przełożeniu grafiki było ok do pewnego momentu. 

Dodam jeszcze( pewnie to mega istotne, nie wiem, czemu o tym nie napisałem), że raz system nie chciał wstać.  Błąd na płycie wskazywał brak podłączonego gpu, po zresetowaniu biosu wszystko wróciło do normy, ale doznania graficzne już nie były takie same 

Spidermana nie przetestuje bo nie mam.

Ale mam przegrane setki godzin w CP2077 i zapewniam cie ze u mnie są podobne problemy od czasu do czasu i jest to standardem w tej grze.

obraz.png.fed52cfb654723cc2f30372c8c8f5cfe.png

Opublikowano

Kurczę, zacząłem przeglądać jakieś filmiki z testów np bencha cyberpunka i faktycznie wszędzie tak to wygląda...

Zastanawia mnie tylko kwestia tych świateł. Żeby to zrozumieć trzeba by zobaczyć porównanie obrazu, który był, a który jest xD

Mimo wszystko jestem trochę spokojniejszy. Jak będę stawiał system na nowo na dysku czekającym w pudełku, to się pewnie jeszcze odezwę, czy coś się zmieniło.

Dzięki za podniesienie na duchu :salut:

pozdrawiam