Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Potrzebuje wsparcia w ogarnięciu tej mechanicznej lustrzanki. Tak jak na zdjęciu odczepiła się ta tarcza i chce ją w jakiś sposób zamocować. Jak powinna ona być umieszczona? Wycięcie do wycięcia? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w kilku zdaniach jak to działa %-)?

Pozdrawiam

IMG_20260124_114729193.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ale przecież ten kawałek co został to jest jak puzzel, więc w czym problem?

Edit.

Dobra nie ma tematu, teraz przejrzałem na oczy :E 

Tam są dwa takie wcięcia, jak to co masz na palcu wygląda z drugiej strony?

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Wklej to jak puzle jak pisze @AndrzejTrg Na naklejce masz czas migawki/czas naświetlania "kliszy". 1000 to 1/1000 sekundy a 1 to 1 sekunda. B to ręczne otwarcie migawki jeżeli 1s to za krótko. Migawka jest tak długo otwarta jak trzymasz przycisk. W tym trybie najlepiej używać wężyka spustowego z blokadą wciśnięcia by nie było drgań przenoszonych na korpus w takcie trzymania przycisku spustu na aparacie. Piorun to synchronizacja z lampą błyskową. W spuście migawki masz specjalny otwór do wkręcenia takiego wężyka. W wycięciu pokrętła widać czułości (200/24) ASA/DIN, które odpowiadały czułości zamontowanej "kliszy" w aparacie. W dzisiejszej nomenklaturze jest to ISO :) Tak w uproszczeniu.

ps. Zacna pucha. Mam ją. Swoje zarobiła :P

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrgTo wycięcie na tej "naklejce" jest celowe. Na pokrętle aparatu masz otwór, w którym widać nastawy ASA/DIN więc to wycięcie musi się tam wpasować jak puzle. Samo pokrętło ma dwie funkcje: nastawianie czasu i czułości. Sprytnie to mechanicznie rozwiązali w jednym pokrętle. Nie potrzeba jakieś super precyzji by to wkleić. Nawet "na sucho" przed wklejeniem można sprawdzić czy mniej/więcej po przekręceniu pokrętła nastawy z naklejki "wskoczyły" w odpowiednie miejsce względem wskaźnika z obudowy. Na zdjęciu zasłania to palec :P

123.jpg

Edytowane przez skypan
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@skypan dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Faktycznie niefortunnie zrobiłem zdjęcie że zasłaniam wskaźnik palcem.

I tak jak mówisz, jak wkleje to wycięciem do wycięcia to wtedy łapie pełen zakres. 

Tylko cały czas frapuje mnie jedna rzecz. Dlaczego tam na pokrętle jest 200/24 a obok są jeszcze widać inne wartości ale przysłonięte. Tego nie mogę zmienić i ten parametr zawsze będzie tak ustawiony? Czyli muszę dobierać odpowiednio kliszę pod taką czułość?

Przy okazji dzięki za zgrubne wytłumaczenie jak to działa. Dopiero będę się uczył ;)

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak dokładnie w tym modelu, ale często się wyciąga pokrętło w górę i wtedy można zmienić czułość filmu. 

Edit: przykładowy film: 

Edytowane przez Boldwyn
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Jesteście wielcy! Trochę się podszkolę i pewnie wrócę z pytaniami. 

Od wylądowania na śmietniku uratowałem też jakiś zestaw do wywoływania zdjęć czarno białych. Docelowo i tego zamierzam użyć ;)

Edit: widzę nasz forumowy bot docenił mój wpis %-)

Edytowane przez Wercyngoteryx
  • Thanks 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

@skypan a jeszcze pytanko do eksperta mam. A mianowicie do ustawień obiektywu. 

Rozumiem że wartość przysłony jest na samym dole z wartościami od 22 do 2.8. Im mniejsza jest ustawiona tym mniej światła dociera i tym mniej wyraźne zdjęcie? Oczywiście trzeba uwzględnić warunki świetlne przy jej ustawianiu.

Rząd wyżej, tam gdzie jest czerwona kreska z tego co widzę nie można zmieniać parametrów. Czerwona kreska służy do ustawienia wartości przysłony oraz tego wyżej czyli odległości. A te symetryczne wartości po bokach co mówią? 4…8 itd..

Co do odległości. Powiedz to że mam do 10 metrów. A infinity ustawiać na wszystko co jest dalej? Czy to dopiero do jakiś krajobrazów itp, a jak jest około 15 metrów to bardziej 10 ustawić? Zapewne mogę sugerować się ostrością w wizjerze?

Na drugim zdjęciu widać jeszcze takie ustawienie z boku pomiędzy A i M. Co tym reguluje? 

W ogóle to nawet nie wiem jaki to obiektyw.

Ostatnia kwestia zamówienie fiilmu. Po pierwsze dlaczego są takie drogie %-)

Zdjęcia zamierzam cykac jakoś za miesiąc i myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/film-do-aparatu-analogowego-klisza-kodak-color-plus-200-36-35mm-kolorowy-18418843383

Będą robione głównie na zewnątrz. Zastanawiam się czy pierwszy film na jakieś znaczenie? Jakbym kiedyś chciał zmienić to będzie duża różnica?

IMG_20260628_145118626.jpg

IMG_20260628_145153092.jpg

Edit. Oczywiście odpowiedzieć może każdy ekspert.

Edytowane przez Wercyngoteryx
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Rozumiem że wartość przysłony jest na samym dole z wartościami od 22 do 2.8. Im mniejsza jest ustawiona tym mniej światła dociera i tym mniej wyraźne zdjęcie? Oczywiście trzeba uwzględnić warunki świetlne przy jej ustawianiu.

Odwrotnie. Im mniejsza wartość tym więcej światła rejestrujesz. Ma to wpływ na głębię ostrości (w skrócie GO). Przy niskich wartościach np. f 2.8 GO będzie mała więc tło będzie bardziej rozmyte niż np. w f 8 itd. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jak chcesz by większość zdjęcia była wyraźna (ostra) to zwiększasz przysłonę. Największą GO (najbardziej ostre zdjęcie) otrzymasz w tym obiektywie na f 22. Pamiętaj, że przy zmianie przysłony adekwatnie musisz zmienić czas naświetlania kliszy by uzyskać odpowiednią ekspozycję.

Generalnie na głębię ostrości (ostrość) wpływ mają takie czynniki:

1. Przysłona

2. Ogniskowa

3. Odległość fotografowanego obiektu od aparatu ( a właściwie od elementu światłoczułego a w tym wypadku kliszy)

X. Wielkość matrycy/kliszy To jest taki powiedzmy parametr, który ogólnie determinuje jaką GO możemy uzyskać na danym sprzęcie.

Godzinę temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Rząd wyżej, tam gdzie jest czerwona kreska z tego co widzę nie można zmieniać parametrów. Czerwona kreska służy do ustawienia wartości przysłony oraz tego wyżej czyli odległości. A te symetryczne wartości po bokach co mówią? 4…8 itd..

To jest informacja o hiperfokalnej dla danej przysłony. Generalnie mówi nam to jaki jest zakres ostrości przy danej przysłonie. Oczywiście należy to sparować z odległością od fotografowanego obiektu  bo jedno z drugim się wiąże :) Tak to mniej/więcej wygląda

Zrzut-ekranu-2026-06-28-153816.png

To szare pole na lasce mówi nam co jest ostre. Wszystko przed i za będzie mniej lub bardziej rozmyte. Te cyferki na obiektywie mówią nam o metrach lub centymetrach a nawet milimetrach, w których obiekt pozostanie ostry :) Wszystko zależy od odległości fotografowanego obiektu. Generalnie bym to zlał

Co do odległości. Powiedz to że mam do 10 metrów. A infinity ustawiać na wszystko co jest dalej? Czy to dopiero do jakiś krajobrazów itp, a jak jest około 15 metrów to bardziej 10 ustawić? Zapewne mogę sugerować się ostrością w wizjerze?

Generalnie powinieneś "zobaczyć" GO przed zrobieniem zdjęcia (ale tu też wchodzi przełącznik A lub M na obiektywie o czym za chwilę). Czyli co jest ostre a co nie. Tylko pamiętaj zawsze o ekspozycji. Bo w analogowych aparatach to co widzisz nie pokrywa się z tym jak zostanie naświetlona klisza. W cyfrach możesz zobaczyć zdjęcie jeszcze przed jego zrobieniem. Przed chwilą pisałem o hiperfokalnej co jest widoczna na obiektywie ale w sumie sam to wyczujesz i te "cyferki z odległością" do niczego nie będą ci potrzebne.

Cytat

Na drugim zdjęciu widać jeszcze takie ustawienie z boku pomiędzy A i M. Co tym reguluje?

Jest to przełącznik "podglądu przysłony/ilości światła i GO" Przy ustawieniu A w tym konkretnym obiektywie przysłona przy podglądzie zawsze jest ustawiona na f 2.8. Dopiero przy robieniu zdjęcia przysłona ustawi się na taką wartość na jaką ustawiłeś np f 22. Jest to pomocne gdy robisz zdjęcie w ciemniejszych warunkach i chcesz po prostu "coś" widzieć przez wizjer.

Wartość M to pełna zgodność z ustawieniami przysłony. Czyli masz f 8 to przez wizjer "widzisz" tyle światła ile przeszło przez obiektyw. Dodatkowo przez wizje mniej więcej powinieneś zobaczyć "jakąś" głębie ostrości - co jest a co nie jest otre.

Cytat

W ogóle to nawet nie wiem jaki to obiektyw.

Zakładam, że standard czyli 50 mm. Standard bo mniej/więcej ogniskowa jest zgodna z przekątną kliszy formatu małoobrazkowego dzisiaj zwanego full frame a na dodatek jest zgodna z kątem naszego "postrzegania świata".

Ostatnia kwestia zamówienie fiilmu. Po pierwsze dlaczego są takie drogie %-)

No cóż. Cyfra zrobiła swoje. Zaczynasz zabawę w koneserkę a to jest drogie. Plus jest taki, że jak ogarniesz analoga cyfra będzie mega łatwa a na dodatek będziesz kimś więcej niż gościem co umie tylko wcisnąć spust migawki. 

Zdjęcia zamierzam cykac jakoś za miesiąc i myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/film-do-aparatu-analogowego-klisza-kodak-color-plus-200-36-35mm-kolorowy-18418843383

Będą robione głównie na zewnątrz. Zastanawiam się czy pierwszy film na jakieś znaczenie? Jakbym kiedyś chciał zmienić to będzie duża różnica?

Spokojnie wystarczy. Na dzisiaj nie zawracaj sobie tym głowy jaki film. Wybieraj sprawdzone marki Kodak, FUJI itp. Większym problemem będzie kto ci to dzisiaj dobrze wywoła.

A i pamiętaj. Klisze trzymaj w chłodnym miejscu. Lodówka nie zaszkodzi. Tylko bez przesady i ich nie mroź :) Wsadź je tam gdzie jajka.

A tu mały bonus. Strona, z której dałem wcześniej zrzut obrazu. Dużo pomaga i wyjaśnia DOF Simulator - klik Jest też wersja na smartfon :)

Pozdrawiam i żaden ze mnie ekspert :)  Być może pojawiły się u mnie jakieś skróty myślowe ale jak by coś było niejasne to pisz. 

Edytowane przez skypan
  • Thanks 1
Opublikowano

Wielkie dzięki @skypan. O wiele lepiej czyta i przyswaja mi się takie profilowane wpisy.

Czyli podsumowując, jak planuje zabrać aparat na wakacje i wystrzelać jedna klisze, to mogę ustawić sobie przysłonę na 16, czas naświetlania migawki na 250 w trybie ISO200 tak jak klisza i cykać. Jak by było np. pochmurnie to lekko zmniejszyć przysłonę, w zależności od dystansu lekko modyfikować parametry odległości i potem po wywołaniu będę powoli zaczynał łączyć zależności jak to w praktyce wygląda. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a):

jak planuje zabrać aparat na wakacje i wystrzelać jedna klisze, to mogę ustawić sobie przysłonę na 16, czas naświetlania migawki na 250 w trybie ISO200 tak jak klisza i cykać

Nie bo to jest robienie zdjęcia na chybił trafił :) Zawsze potrzebny jest światłomierz, który podpowie ci mniej więcej jak poprawnie ustawić parametry. Teraz nie pamiętam jak to wygląda w twoim aparacie ale na 100% masz taką opcję. Albo z lewej strony obudowy masz takie "okienko" które pokazuje czy dobrze ustawiłeś czas i przysłonę lub coś podobnego jest wbudowane wewnątrz "wizjera" i działa to na podobnej zasadzie.

Edit.

Zobaczyłem sobie ten wcześniejszy film i wychodzi na to, że parametry pomiaru światła są "w wizjerze". Tylko pamiętaj o baterii, która znajduje się pod spodem ekranu bo bez tego światłomierz nie zadziała.  Uruchamia się to delikatnie wciskając spust migawki. Delikatnie trzymasz i zamieniasz np. przysłonę tak by ekspozycja wskazała 0 (zero). Tu trochę strzelam bo nie pamiętam jak to tam było. Jak będzie git wciskasz mocniej i robisz zdjęcie. Nie zawsze zdjęcie wyjdzie idealnie bo na pomiaru mają wpływ różne czynniki. Jednak na pewno wyjdzie lepiej niż byś to robił na chybił trafił.

Edit.

@Wercyngoteryx Teraz po kawie mnie oświeciło. Masz światłomierz w smartfonie , który ułatwi ci pomiar światła i ustawienie czasu i migawki

Pierwsza apka która mi wyskoczyła Light Meter - Lite - KLIK Ustawiasz ISO i f a apka pokazuje jaki ustawić czas migawki

Edytowane przez skypan
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@skypan tamten film jest do podobnego modelu ale jednak innego. L2 jest w 100 procentach mechaniczna i nie ma nawet baterii, a w konsekwencji światłomierza. 

Pobrałem sobie te apke, będę korzystał albo nie zobaczymy :) w każdym razie za tydzień zamierzam zabrać go do Rumuni i tam wystrzelać cały film. Jak wywołam to pewnie będę miał jakieś przemyślenia. 

• Upvote 1