Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry,

Walczę już trzy godziny i poddaję się...

Mianowicie złożyłem nowy sprzęt dla żony do pracy - mniejsza o większość, podjąłem się poskładania tego do kupy.

1000022357.thumb.jpg.5449c6f536068224b63ee6788577fa8c.jpg

CPU: Ryzen 9 9900x

Mobo: MSI X870E Tomahawk

GPU: Zotac RTX 5070Ti

RAM: Patriot Viper 6000mhz CL36 (tak, wiem, CL30 byłoby lepsze)

Dyski: Samsung 990Pro 1TB + 2TB. 

PSU: Corsair RM1000X

Chłodzenie; Arctic Liquid Freezer III Pro 360mm 

A więc - podłączone jest wszystko i trzy razy sprawdzałem wtyczki od mobo (24 pin), od CPU (2x8pin) i od PCI-E. GPU wiadomo na HPWR 12V. Raz zdjąłem chłodzenie, wyciągnąłem procka, przemyłem alkoholem od sporu, poskładałem wszystko do kupy włącznie z przykręceniem ramki Termalright AM5 v2. Cały czas niestety jest ten sam problem - brak obrazu i po chwili przelatywania przez kody wszelakie staje na "00" i zielonej diodzie. Próbowałem podłączać kable w inne sloty na PSU. Próbowałem zamienić RAM miejscami. Próbowałem odpalić z jedną kością RAM. Efekt jest dokładnie ten sam... Czyli kod 00 i zielona dioda. Jak podłączę prostą klawiaturę (stara membrana Della) to wywala za to błąd b4 czyli USB Hot Plug. Oczywiście próbowałem resetować CMOS przyciskiem na tylnym panelu - nic to nie daje. Komp się wyłącza i tyle. Próbowałem przytrzymać ten przycisk ponad 10 sekund - bez zmian. Czyżby walnięta płyta albo procek? Raptem pół roku temu składałem dla siebie podobny, tylko trochę słabszy zestaw (R7 9700X, 32GB RAM, RX9070XT) z tą samą płytą i zasilaczem i ruszyło od strzała. 

O czymś zapomniałem? Czegoś nie podłączyłem? Wydaje mi się, że wszystko jest jak należy. Rzecz jasna wiadomo, dyski puste, systemu nie ma, ale chyba powinien przynajmniej wystartować BIOS? 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Vaiet napisał(a):

RAM: Patriot Viper 6000mhz CL36 (tak, wiem, CL30 byłoby lepsze)

Rzecz jasna wiadomo, dyski puste, systemu nie ma, ale chyba powinien przynajmniej wystartować BIOS? 

Nie było by ;) różnica na poziomie błędu pomiarowego EXPO 6000 cl30 vs expo 6000 cl36

Tak powinien dać obraz i wejść normalnie do uefi, zwracaj tego 9900x i bierz następną sztukę.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Uwalone CPU albo płyta. Najprościej sprawdzisz przekładając swojego 9700X, jak ruszy to wiadomo kto jest winowajcą.

Z innych opcji, raczej nie pomoże ale spróbować nie zaszkodzi - wgrać najnowszy BIOS (pendrive + guziczek flash BIOS z tyłu).

Opublikowano
15 minut temu, Dirian napisał(a):

Uwalone CPU albo płyta. Najprościej sprawdzisz przekładając swojego 9700X, jak ruszy to wiadomo kto jest winowajcą.

Z innych opcji, raczej nie pomoże ale spróbować nie zaszkodzi - wgrać najnowszy BIOS (pendrive + guziczek flash BIOS z tyłu).

Tak bardzo nie chciałem tego scenariusza w którym musiałbym podmieniać CPU... No ale nie będzie wyjścia, bo jeżeli wrzucę swojego 9700X i system nie wystartuje, to znaczy, że uwalona jest płyta. A opcję z biosem planowałem właśnie na jutro. A więc poniedziałek będzie dniem wacików, izopropylu i pasty termo... tylko gdzie ja posiałem moją Noctue NH2?!

20 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie było by ;) różnica na poziomie błędu pomiarowego EXPO 6000 cl30 vs expo 6000 cl36

Tak powinien dać obraz i wejść normalnie do uefi, zwracaj tego 9900x i bierz następną sztukę.

Przy renderowaniu 3D i obróbce zdjęć/grafik w Corelu/Photoshopie raczej wielkiej różnicy nie zrobi ;D