Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, wiem że to najgorszy chyba okres, ale widziałem na olx w przyzwoitych cenach jakieś zestawy używanej pamięci, a w wielu grach widzę że użycie ramu dobija mi do 13-14 GB więc postanowiłem że chyba coś trzeba dołożyć.
Zwłaszcza, że ostatnio odpalając taką Forze Horizon 5 w 4k dostałem komunikat o braku pamięci systemowej właśnie (a coraz częściej będę tak odpalał gry z racji zakupu TV OLED :D )

No więc tak obecnie mam Ryzena 5 5600 na płycie B450 Mortar MAX siedzą tam dwie kości po 8GB Crucial Ballistix na profilu XMP dodaję screen z CPU-Z, oraz oznaczenie pamięci z AIDA.
image.png.04b942aa71a7ac751d27f34ad41c81a2.png

DIMM3: Crucial BLS8G4D30AESCK.M8FE    8 GB DDR4-3000 DDR4 SDRAM  (20-16-16-35 @ 1501 MHz)  (19-16-16-35 @ 1501 MHz)  (18-16-16-35 @ 1501 MHz)  (17-16-16-35 @ 1501 MHz)  (16-16-16-35 @ 1501 MHz)  (15-16-16-35 @ 1501 MHz)  (14-16-16-33 @ 1417 MHz)  (13-14-14-31 @ 1316 MHz)  (12-13-13-29 @ 1215 MHz)  (11-12-12-26 @ 1113 MHz)  (10-11-11-24 @ 1012 MHz)  (9-10-10-22 @ 911 MHz)  (8-9-9-19 @ 810 MHz)  (7-8-8-17 @ 708 MHz)

Teraz moje pytanie brzmi:
1. O jakich parametrach szukać pamięci żeby to dobrze współgrało, czy koniecznie szukać Ballistixów (zwracać uwagę na te oznaczenia?) jakie już mam, czy nie jest to must have?
2. Druga sprawa, czy przy obłożeniu 4 slotów RAM, procek nie zacznie się jakoś krztusić?

EDIT:
Wrzucam jeszcze zdjęcie nalepki na moich kościach RAM:
20260129_112655.thumb.jpg.050a6b6c569ac8104e4162804255c94b.jpg

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano (edytowane)

Z tym rozszerzeniem ramu możesz mieć problem, platforma AM4 ( w sumie na AM5 też czasem się to zdarza) często nie jest specjalnie stabilna przy obsadzeniu 4 slotów ram, nawet jak byś kupił identyczne moduły. Ogólnie powinno się dobierać pamięci dowolnego producenta o nie gorszych parametrach, czyli taktowanie nie niższe niż obecne z takimi samymi lub niższymi timingami (ale nie wyższymi) i o takim samym lub niższym napięciu. Czyli można dobrać nawet szybsze pamięci tylko trzeba się upewnić sprawdzając dokładną specyfikacje na stronie producenta, czy profile EXPO/XMP będą na taktowaniu 3000MHz wspierać te same lub niższe timingi/napięcie.

Dla przykładu tutaj masz specyfikacje pamięci kingstone 3600MHz: https://www.kingston.com/dataSheets/KF436C17BB_8.pdf

te moduły posiadają timingi taktowania 3000Mhz: CL15-17-17 @1.35V

pierwszy CL15 świadczy, że są trochę szybsze, niż twoje obecnie pamięci przy tym ustawieniu timingów, więc prawdopodobnie pozwoliłyby na stabilną pracę w ustawieniu [email protected] jak w Crucialach, ale najlepiej szukać takich, aby wszystkie timingi były takie same lub niższe, a nie wyższe bo wtedy masz większą pewności kompatybilności.

Ewentualnie w razie problemów można manualnie zmienić w biosie timingi tak aby przetestować i znaleźć stabilne ustawienia np. na nieco wyższe o np. 1CL lub minimalnie zwiększyć napięcie np. o 0,05V. Najlepiej testować stabilność używając bootowalnego memtest+, tutaj o tym pisałem: 

Natomiast nie ma na to w 100% pewności, że każde pamięci zadziałają w takim tandemie, nawet jak specyfikacja będzie ok, dlatego najlepiej było by sprzedać obecnie posiadany ram i kupić moduły 2x po 16GB aby takich problemów uniknąć, no ale niestety w obecnej sytuacji rynkowej jest to kłopotliwe...

Edytowane przez R4zen
Opublikowano

Ok, dzięki za odpowiedź. Teoretycznie udało mi się znaleźć identyczne pamięci na olx, tylko w kolorze czerwonym, reszta oznaczeń jest taka sama. Ale gość nie chce wysłać,  a mam do niego ponad 300km...

Swoją drogą dziwi mnie ten komunikat o braku pamieci systemowej w Horizon 5 bo odpaliłem podczas gry Afterburnera i HwInfo i wykorzystanie pamięci było w granicach 9GB, jeszcze mniej Vram.

To taki Arc raiders pokazuje wykorzystanie RAM w okolicach 14GB i nic się nie dzieje.

Nie wiem czy nie przesadzam i może jeszcze przeczekam teoche na obecnych 16GB.

Bo chyba faktycznie najlepiej było by sprzedać te i kupić 2x16, ale no nie przy tych cenach... Dałem ciała bo już dawno to za mną chodziło jak takie zestawy 32gb kosztowały po 350-400zl i trzeba było brać 

Jeśli coś mogę sprawdzić lub zmienić, dajcie znać,  po 22 będę w domu.

Opublikowano

Jak dokupisz drugi zestaw tych cruciali które są teoretycznie takie same to wcale nie musi to działać stabilnie po włączeniu profilu xmp w biosie i trzeba będzie grzebać ręcznie aby je ustabilizować po obsadzeniu 4 banków co bardzo często się zdarza niestety, jak nie masz wprawy to lepiej tego nie robić :E Pamięci wirtualnej nie masz czasem wyłączonej lub nie jest ona ustawiona na jakąś sztywną wartość zamiast "rozmiar kontrolowany przez system" ? ;) 

Opublikowano
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Pamięci wirtualnej nie masz czasem wyłączonej lub nie jest ona ustawiona na jakąś sztywną wartość zamiast "rozmiar kontrolowany przez system" ? ;) 

Gdzie to się sprawdza, ustawia w Win11?

Dawno się w takie rzeczy nie bawiłem 😄