Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Solo napisał(a):

Tak czy inaczej, jeśli się zdecyduję na ten zakup, to faktycznie chyba bliżej połowy roku, zobaczymy co wtedy będzie się działo.

Z tego co mówi.

Szef firmy Kioxia, jednego z największych producentów dysków, ujawnił, że tegoroczny zapas pamięci NAND już się wyprzedał, a ceny będą rosły co najmniej do 2027 r. Wspomina też o końcu tanich nośników danych.

Raczej bym nie liczył że ceny na wakacje czy po spadną , może być tak że jeszcze podrożeją 😊

Więc karty raczej nie będą tanieć tylko drożeć.

• Like 2
Opublikowano

Może po prostu złóż mocnego kompa i zamiast ładować nieprzyzwoicie drogiego 5090, wrzuć sobie 5070 Ti, a najwyżej za 2-3-4 lata sobie wymienisz samo GPU bo procka jak teraz weźmiesz mocnego to masz przynajmniej 5 lat spokoju.

Względem obecnego 1080 Ti i tak będziesz miał mega skok wydajności + obsługę DLSS, a 10k PLN zostaje w kieszeni.

Raczej nie ma co zakładać, że cena 5090 spadnie poniżej tych 13-14k w ciągu najbliższych miesięcy. Za drogie pamięci plus za duży popyt ze strony profesjonalistów i ludzi grzebiących przy AI jest na te GPU. 

RAM też do normalnych cen długo nie wróci, no ale tu aż tak kosmicznie nie przepłacasz szczególnie przy twoim budżecie by się jakoś tym specjalnie przejmować.

• Like 1
Opublikowano

Pomyślę, bo naprawdę jest o czym.

A właśnie, a propos ramu, czy warto dopłacać do 64GB, czy jednak 32 to jest dość wystarczająca ilość? Na obecnym sprzęcie mam 16 i jakoś nigdy nie zauważyłem problemów z tej strony.

Opublikowano
5 minut temu, Solo napisał(a):

czy warto dopłacać do 64GB

watpie.

mam 32 i do gier i do wszytkiego to az nad to.

do wszystkiego starcza 

64 to bedzie overkill - chyba ze grasz w symulatory albo zajmujesz sie profesjonalnie czyms.

32 to jest taki standard, ktory zarowno ci wystarczy jak i w pewnych momentach bedzie "za duzo"

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Pan Mateoo napisał(a):

64 to bedzie overkill

Wszystko zależy od ceny jak tanio wyrwie a można czasami 64 gb kupić w cenie 32 gb to dlaczego nie. 

Godzinę temu, Solo napisał(a):

No to teraz dylemat...

Jaki dylemat jak masz 20 parę koła przeznaczone na kompa , to tu nie ma żadnego dylematu zawsze złożysz super kompa bez zbędnych pytań. Dylemat to mógłbyś mieć żebyś miał 5 koła i chciał coś dobrego złożyć , a tak to nie widzę problemu.

Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 23:08, Solo napisał(a):

I wolałbym jednak Intela, w sumie to nigdy nie miałem Ryzena, sam nie wiem czy to dobrze. :)

Sam jestem fanem intela a kupiłem 9800X3D bo pod gry obecnie AMD jest na topie. 

Inel próbuje gonić ale na razie słabo mu idzie.

• Like 1
Opublikowano

Dobra, ja już nie będę nic mówił - wezmę Radeona skoro tak zachwalacie, widać Intelowi się noga musiała powinąć, skoro Radeon lepszy.

Acha, co do 5090, to zapomniałem o jednej ważnej rzeczy napisać: wraz ze zmianą komputera planuję też przejść z FHD na monitor 4K, więc chyba tej mocy do obliczeń graficznych jednak nie będę miał za dużo, prawda?

Opublikowano (edytowane)

Jak ja sobie kupowałem kompa to 4090 i nie było dyskusji. 

Teraz jak składałem kompa dla młodego to 5080 wleciał. 

Było to jeszcze przed wzrostem cen.

Jak masz kasę i to nie problem to łykaj 5090 i zapomnij na lata o wymianie.

Ale jak nie chcesz przepłacać za kartę za dużo to 5070ti lub 5080 i za powiedzmy 3 lata wymieniasz na topke. 

Na razie nie widzę jaka skrzynka ma być?

Akwarium czy zamknięta.

Jak z rgb chcesz czy nie.

Kolor jaki może być czarny, biały wybór duży czy inny kolor. 

Płyta główna normalna z podłączeniem jak dawniej czy z tyłu. 

Trochę trzeba dopłacić ale przy Akwarium to robi fajną robotę. 

W Asusie BTF, w MSI Zero lub MAG, Gigabyte to STEALTH.

Edytowane przez ostryb
Opublikowano

Obudowa jakaś gustowna i nie rzucająca się w oczy, bo to pod biurko, absolutnie żadnych szybek i światełek. Jakaś czarna, bo meble w gabinecie mam czarne. Płyta główna ze wszystkimi złączami raczej z tyłu, bo nie będę przecież ciągnął z przodu biurka kabli do monitora i innych peryferii.