Skocz do zawartości

Światłowód Orange – router Funbox 7 niestabilne połączenie Szukaj w tym temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym na forum podzielić się swoim problemem z działaniem internetu domowego (światłowód). Przez ostatnie dwa lata miałem usługę w T-Mobile i ani razu nie miałem awarii, a u mnie na osiedlu jest światłowód Orange. Wykupiłem usługę w Orangę otrzymałem pocztą router i omówiłem się z technikiem. Zadzwonił do mnie, abym sam podłączył i router sam powinien się skonfigurować. Zrobiłem wszystko według instrukcji no i nie poszło.

1. Wizyta technika

Stwierdził, że router jest popsuty i najszybciej Pan wymieni w salonie, tak zrobiłem. Wróciłem do domu podłączyłem no i działa. Działał około 24 h. Zaczęła migać intensywnie dioda w kolorze białym. Zgłosiłem awarię.

2. Wizyta technika.

Wymienił router ponownie, zadzwonił do ludzi od sieci czy wizą router itp. intenet działał max 1h i znowu ta sam sytuacja. Zgłosiłem awarię.

3. Wizyta technika.

Stwierdził, że mam ,,jakieś spięcie w gniazdku'' i to uszkadza zasilacz. Niby wymienił zasilacz i zmienił port i oczywiście zadzwonił gdzieś, aby sprawdzić czy widzą router w sieci. Podłączyłem pod gniazdko listwę antyprzepięciową sprawdzić czy faktycznie coś jest nie tak. Internet działał tym razem około 30h i teraz dioda miga powoli w kolorze białym. Zaznaczam, że listwa nie musiała ,,interweniować'' :). Oczywiście robiłem reset routera itp.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

hej przeczytaj instrukcje obslugi.

sprwadz diagnostyke na stronie routera - w cmd ipconfig i zaloguj sie po adresie 192,168,x,x

sprobuj podlaczac router w inne miejsce by wykluczyc gniazdko albo podpytaj elektryka jak znasz kogos zaprzyaznionego.

zazwyczahj jak jakas dioda miga to jest opisane czemu miga i co powoduje problem

Opublikowano

Instrukcję obsługi już dawno przeczytałem opis działania diod też,  gniazdko już wykluczyłem, sprawdzone. Napisałem tak szczegółowo co się działo podczas wizyt techników Orange. Ja po swojej stronie zrobiłem co mogłem. Diagnostyki nie mogę zrobić ponieważ nie mogę się zalogować mam komunikat ,,sprawdź swoje połączenie''. i nawet nie mogę zrobić resetu. Tutaj jest jakiś inny problem. Napisałem tutaj, aby coś więcej sprawdzić i coś poradzić technikowi jak do mnie przyjedzie już po raz czwarty :)

Przechwytywanie.JPG

Opublikowano

to moze masz wadliwie zlaczany kabel swiatlowodowy albo problem jest ze zlaczem sfp 

mozesz sprobowac prezz wifi? w sumie jesli swiatlowod zle zespawany to to nie powinno byc mozliwe.

mozesz w routerze zalogowac sie jako admin i uruchomic diagnostyke albo sprawdzic inne porty?

Opublikowano

Listwa przepięciowa chroni tylko przed przepięciami (a i to nie zawsze). Nie ma żadnych filtrów ani nic takiego więc jeżeli masz "brudny" prąd, to sama listwa nic na to nie pomoże. Ale to musiałby sprawdzić jakiś elektryk. Może coś się uruchamia na danej linii i powoduje dziwny skok? Masz miernik? Możesz sprawdzić, czy zasilacz faktycznie zaczyna podawać jakieś niższe napięcie? Miałem kilka przypadków, że zasilacz powodował problemy z routerem, ale to był sprzęt chodzący bez przerwy 5+ lat a nie nówka z pudełka.