Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zamontowałem Liquid Freezer III 360 Pro używając kabla all-in-one i chcąc ustawić krzywą wentylatorów na komputerze brata, zauważyłem, że mam ograniczone możliwości. Drugiego kabla niestety nie znalazłem, ale mam nadzieję, że to nie problem, bo zaczynam lekko świrować. :boink:

AORUS B850, 9800X3D i XPG Invader BTF z 5 wentylatorami w zestawie. W biosie mam aktywne CPU_FAN, SYS_FAN3. Inne okienka pokazują 0 RPM.

Myślałem, że CPU_FAN jest od wentylatorów na chłodzeniu, a FAN4_PUMP od pompy, ale natrafiłem na komentarz, że podłączając te chłodzenie kablem rozdzielającym (tym drugim w zestawie), CPU_FAN to pompa, a CPU_OPT to wentylatory na chłodzeniu. To prawda, czy ściema?

Ustawiłem w CPU_FAN trochę wyższe wartości, bo doszedłem do wniosku, że jak użyłem kabla all-in-one, to całe chłodzenie wraz pompą pracuje na zakresie z CPU_FAN. Mam rację? W dodatku, czy 30% i 40% to nie za mało dla pompy?

Testowałem dzisiaj i w idle jest z 38C, w grach około 60C. Jest o wiele ciszej i przyjemniej, w porównaniu do domyślnych ustawień, chodź to bardziej wentylatory obudowy robiły najwięcej szumu. W SYS_FAN 3 ustawiłem mniejsze wartości, do 60 stopni max 30%.

Z góry dzięki za pomoc!

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b850-aorus-elite-wf7_1003_e.pdf

IMG_2083.thumb.JPG.29132771545008afefa0f0c8e644cdbe.JPG