Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć, co byście poliecili jeżeli chodzi o monitor do grania dla nastolatka ? najlepiej 4k HDR

gry w które tnie to CS i fortnite. zależe mu oczywiście o dobrym czasie odswieżania ( fajnie by było jakby obsługiwał do 240hz )

chociaż narazie chce go podłączyć pod laptopa gamingowego to jest myśl o tym żeby kupić normalnego stojaka w niedługiej przyszłości.

myśleliśmy tak do 27 cali ( chyba ze jest szansa w tych pieniądzach kupić porządne 34 cale ) a kwota jaką ma to max 1500 zł.

znajdzie się coś w tym przedziale ?

Edytowane przez mzeromski86
Opublikowano
4 godziny temu, mzeromski86 napisał(a):

najlepiej 4k HDR

gry w które tnie to CS i fortnite. zależe mu oczywiście o dobrym czasie odswieżania

chcesz 4k na laptopie gamingowym, ktory znajac zycie ledwie trzyma 200hz w fullhd?

nope.

2k 27 cali to optymalne i i tak pewnie na tym laptopie nie uzyska pelnych 240.

delle to dobry wybor - uzyj lupki bo tez temat walkowany dosc czesto

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

chcesz 4k na laptopie gamingowym, ktory znajac zycie ledwie trzyma 200hz w fullhd?

nope.

2k 27 cali to optymalne i i tak pewnie na tym laptopie nie uzyska pelnych 240.

delle to dobry wybor - uzyj lupki bo tez temat walkowany dosc czesto

wszystko rozumiem, ale chodzi mi o to żeby zakupić przyszłościowy monitor. syn myśli o normalnym komputerze także nie chcę żeby się okazało że za rok czy dwa będzie chciał wymieniać go :)

z tego co czytałem to ten laptop po hdmi powinien 144hz uruchomić w 4k

Opublikowano

zadna gra na laptopie nie osiagnie w 4k wiecej niz 60fps. + sprzet sie poewnei bedzie przegrzewac 

za 2 3 lata dalek 2k bedzie gurowac bo nawet 5090 nie jest w stanie zapewnic 200hz w najnowszych grach w res 4k.

2k to dobry wybor - mlody bedzie mial dobrej jakosci duzy obraz i w miare ok klatkaż 

nie kupuj z calych oszczednosci opon do bugatti, zeby za 50lat kupic (moze) bugatti

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mzeromski86 napisał(a):

wszystko rozumiem, ale chodzi mi o to żeby zakupić przyszłościowy monitor. syn myśli o normalnym komputerze także nie chcę żeby się okazało że za rok czy dwa będzie chciał wymieniać go :)

z tego co czytałem to ten laptop po hdmi powinien 144hz uruchomić w 4k

do 27" wystarczy 2560x1440p tak jak pisałem, jak myślisz o 34" UWQHD to 3440x1440 z tym że młodemu może być niewygodnie na takim szerokim ekranie (jeszcze nie ten wiek) :E Jest jeszcze opcja delikatnego zwiększenia budżetu bo za niecałe 2tys dostaniesz już oleda 27" 1440p.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a):

zadna gra na laptopie nie osiagnie w 4k wiecej niz 60fps. + sprzet sie poewnei bedzie przegrzewac 

za 2 3 lata dalek 2k bedzie gurowac bo nawet 5090 nie jest w stanie zapewnic 200hz w najnowszych grach w res 4k.

2k to dobry wybor - mlody bedzie mial dobrej jakosci duzy obraz i w miare ok klatkaż 

nie kupuj z calych oszczednosci opon do bugatti, zeby za 50lat kupic (moze) bugatti

ii tym mnie przekonałeś :)  teraz młody twierdzi że jednak wolał by chyba 34 cale..  nie taki młody w sumie bo 15 lat ma :)  do CS szuka monitora hehe

Opublikowano

Na razie jedyne co ma to 15-17 cali laptopowych?

Jesli tak to on gada teraz od rzeczy bo to dziecko i sie nie zna :D

HDR w fortnite ani w cs nie wykorzysta. Samo wlaczenie hdr nie oznacza ze dziala w sposob prawidlowy. Gra lub program musi wspierac kolory dostepne w HDR jak i caly HDR.

34 cale toszeroki monitor o stostunku 21:9 - juz widze go grajacego tak w grach typu CS czy fortnite - zdecydowanie nie

ten monitor mialby rozdzielczosc 3440 x 1440 - watpie ze mialby na GPU ktore pociaglo by te 200hz +-

w grach ktore wymieniles liczą sie Hz a nie resolution - wybór 27 2k jest tutaj lepszy.

Jesli on gra w gry typu symulatory czy RTS czy inne simcity etc - wtedy wybor 34 jest lepszy

wiec zeby tutaj byc pewnym co do wyboru wielkosci - jak on korzysta ze sprzetu albo jak by korzystal na dluzsza mete?

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wiem czy zdaje sobie sprawę że jak myśli o 34 calach to będzie to ekran UWQHD w dodatku pasuje wtedy wziąć zakrzywiony bo na prostym będzie niewygodnie, warto rozważyć jeszcze 32" bo będzie to standardowy ekran 16:9 zamiast 21:9 jak w przypadku "34"

Opublikowano (edytowane)

W CSie to syn byłby zadowolony z ekranu 32" 1440p, sam taki niedawno kupiłem celowo bo wiedziałem co robie, przechodząc z 27" 1440p sprzętu upgrade'ować nie musiałem bo rozdzielczość została ta sama ale za to przekątna się zwiększyła a razem z nią głowy przeciwników :E :hihot: UWQHD będzie kiepski do csa jak już było wspomniane kilka razy wyżej, jakość obrazu na 32 @ 2560x1440 jeszcze daje radę, ppi masz takie jak na 24" 1920x1080

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kamilos69 napisał(a):

34 cale nie nadają się do CSa. 

Ps. W sumie to jak nastolatek steruje rodzicami co mają MU kupić to nic mnie nie zdziwi.

to nie tak...  ja decudyje, on mi tylko powiedział że grał na takim u kolegi mu się spodobał.....( zresztą to jego kasa , ja tylko pomagam )

i widzisz wychodzi na to że opinie są podzielone , bo mój szwagier gra w CS na 34 calach i twierdzi że mu się gra mega dobrze i właśnie specjalnie taki monitor do tej gry kupił :)

Edytowane przez mzeromski86