karnasw 1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Cześć, chcę podłączyć kartę rozszerzeń USB-C (taką lepszą na PCIe 3.0/4.0 x4), do portu PCIe, ale moja płyta Z690 na samym dole posiada tylko PCIe 3.0 x1. Chcę więc ją wymienić na Z790, która ma mniej portów PCIe pod najwyższym do GPU (które i tak są zbędne przy karcie zajmującej 3 sloty), ale za to na samym dole jest dostęp do PCIe 4.0 x4. Dodatkowo dałoby mi to jeden port USB-A i USB-C z tyłu i lepszą WIFI. Czy znajdę podobną polecaną płytę u innego producenta? MSI nie podoba mi się jeśli chodzi o zarządzanie BIOS (jest mało intuicyjna, każda aktualizacja resetuje ustawienia), do tego ich aplikacja jest ociężała. Po skonfigurowaniu LED wyrzuciłem ją. Płyta musi mieć obsługę DDR4, WIFI, 4 sloty M.2 4.0 x4, port PCI-e 4.0 x4 na dole, ogólnie to co ma Tomahawk Z790 DDR4 WIFI lub lepiej. Oczywiście będą szukać w używkach, swoją płytę sprzedam. Nie chcę za dużo przepłacać za tak małe zmiany, ale też nie chcę się bawić w używanie riserów, które i tak są drogie.
Rafe 4 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Też szukałem coś na Z690 lub Z790 z DDR4 ale straszna padaka była i zdecydowałem się na B760. Aż tak bardzo potrzebujesz tych portów USB C? Może jakiś hub po prostu?
karnasw 1 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Chcę mieć porty USB-C, ale z dodatkowym zasilaniem, żeby działała mi DJI Action 6 jako kamerka bez baterii. Jeszcze się zastanowię. Jak wpadnie Z790 w normalnej cenie to sobie wymienię. Przejrzałem ASRocka, Gigabyte, Asusa i na z790 nie znalazłem nic lepszego niż Tomahawk DDR4, ale może coś jeszcze jest innego.
Rafe 4 Opublikowano 9 minut temu Opublikowano 9 minut temu Godzinę temu, karnasw napisał(a): Chcę mieć porty USB-C, ale z dodatkowym zasilaniem, żeby działała mi DJI Action 6 jako kamerka bez baterii. Jeszcze się zastanowię. Jak wpadnie Z790 w normalnej cenie to sobie wymienię. Przejrzałem ASRocka, Gigabyte, Asusa i na z790 nie znalazłem nic lepszego niż Tomahawk DDR4, ale może coś jeszcze jest innego. A gdzie masz tego Tomahawka do kupienia i za ile?
Rekomendowane odpowiedzi