Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.03.2026 o 23:03, Dirian napisał(a):

Podaj wiecej info:

- do czego zestaw?

- jaki masz monitor?

- jakies wymagania co do wygladu?

- kiedy kupujesz?

Zasilacz Fractal Ion 3 Gold 1000W lub  Zasilacz Fractal Design ION 3 Gold 850W Black ATX 3.1

Obudowa jakas tansza byle wszystko weszło 

Płyta główna Gigabyte B850 AORUS ELITE WIFI7 AM5

Pamięć GoodRam IRDM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30 Black IR-6000D564L30S/32GDC

Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D AM5 OEM

Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC 16GB GDDR7 DLSS 4 (GV-N5080GAMING OC-16GD)

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III Pro 360 Black (ACFRE00180A)

Dysk Lexar SSD NM790 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 LNM790X002T-RNNNG

MONITOR https://www.morele.net/monitor-msi-mag-321up-qd-oled-13670109/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=6612073118&gad_source=1&gad_campaignid=6612073118&gbraid=0AAAAAD9DjeGxFTD1VPERakkMV_5alyFOm&gclid=CjwKCAjwyYPOBhBxEiwAgpT8P1DSzemoN1oqrXYzPLULrcpqWJIeV28J79kfWinwnZx65vD7HZE_FhoCA6MQAvD_BwE

Jedyne w co gram w sieci to FIFA ,a tak to raczej gry typu Wiedzmin, Monster Hunter itd

Zestaw do gier

monitor tez musze ,ale prioryter najpierw PC

-wymagan nie mam co do wygladu chyba, ze obudowa bedzie na maxa brzydka 

-Kupuje teraz jak najszybciej

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

O monitor najlepiej podpytaj w dziale monitory, tam chłopaki są na bieżąco. Ten MSI ok ale może coś lepszego w tej kasie się kupi.

Tak części ok, to samo. Obudowa dokładnie ta, masz jeszcze wersje z podświetleniem jak chcesz Hunter 3.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dirian napisał(a):

O monitor najlepiej podpytaj w dziale monitory, tam chłopaki są na bieżąco. Ten MSI ok ale może coś lepszego w tej kasie się kupi.

Tak części ok, to samo. Obudowa dokładnie ta, masz jeszcze wersje z podświetleniem jak chcesz Hunter 3.

Oki, dzięki za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Dirian napisał(a):

Jak co to za kilka dych wiecej masz dobrej klasy dysk 5.0 w KR System: https://www.krsystem.pl/lexar_dysk_ssd_nm1090__2tb_gen5_1200011000_radiator_rgb-item-76134.html

Zamowione ,dzieki bo faktycznie 5 dych to nic ,a ten wiele lepszy :)

Zamowilem pobraniem ,teraz tak czytam opinie o proline i KR System i sie obawiam bo ponoc leca w kulki z wysylaniem i ludzie czekaja za wysylka pare tyg. Cos w tym musi byc bo za duzo tych samych opini najwazniejsza grafike wzialem z morele, raczej pewniejszy sklep.

Edytowane przez Zbyl88
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 22:12, Dirian napisał(a):

To co wybrales generalnie spoko. Obudowa tania i dobra Chieftec Night Hunter / Hunter 3.

Zasilacz Fractal Ion 3 Gold 1000W   cos w ta obudowe nie wiem jak mam wcisnac on na dole ma byc ta dziura jest za mala ,kurde

Opublikowano
23 godziny temu, Zbyl88 napisał(a):

Zasilacz Fractal Ion 3 Gold 1000W   cos w ta obudowe nie wiem jak mam wcisnac on na dole ma byc ta dziura jest za mala ,kurde

Nie ma takiej opcji, miejsce na zasilacz jak i sam zasilacz są zgodne ze standardem i musi pasować, oczywiście nie zamontujesz go od zewnątrz bo pewnie tak próbowałeś go wsadzić z tego co zrozumiałem :E musisz go dopasować od środka i tylko śrubki wkręcasz w otwory od zewnątrz.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie ma takiej opcji, miejsce na zasilacz jak i sam zasilacz są zgodne ze standardem i musi pasować, oczywiście nie zamontujesz go od zewnątrz bo pewnie tak próbowałeś go wsadzić z tego co zrozumiałem :E musisz go dopasować od środka i tylko śrubki wkręcasz w otwory od zewnątrz.

Dzieki juz ogarnalem ,mam pytanie co ustawic w biosie ktos mi tu odp w innym temacie ktorego nie moge znaleźć,ze amd /expo zrobilem to.

Widzę,ze teraz wykorzystuje te 6k pamieci ram. Czy cos jeszcze czy to wszystko?

Potem sterowniki od nvidia i jakis chipset do procka amd i tyle?

Jestem nobem wszystko robie z pomoca youtuba i neta.

Pytanie mam 1 raz oleda czemu ekran wyglada ladniej patrzac na niego z boku mam lenovo legion 32ud. 

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano
5 minut temu, Zbyl88 napisał(a):

Pytanie mam 1 raz oleda czemu ekran wyglada ladniej patrzac na niego z boku mam lenovo legion 32ud. 

przez peirwsze pare godzin tak moze byc.

monitor jesli nowy to musi sie odswiezyc pare razy i wtedy bedzie oddawal 100% jakosci OLED-a

odswiezanie monitorow typu oled to normalka.

zainteresuj sie jak dbac o monitor typu oled.

Potem sterowniki od nvidia i jakis chipset do procka amd i tyle?

tak.

Widzę,ze teraz wykorzystuje te 6k pamieci ram. Czy cos jeszcze czy to wszystko?

wlacz profil pamieci i tyle. mozesz sie tez bawic w cos takiego jak AMD PBO ale to jest dla sredniozaawansowanych uzytk wiec pomin to bo to nie jest potrzebne a wymaga wiedzy i konfiguracji

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

przez peirwsze pare godzin tak moze byc.

monitor jesli nowy to musi sie odswiezyc pare razy i wtedy bedzie oddawal 100% jakosci OLED-a

odswiezanie monitorow typu oled to normalka.

zainteresuj sie jak dbac o monitor typu oled.

tak.

wlacz profil pamieci i tyle. mozesz sie tez bawic w cos takiego jak AMD PBO ale to jest dla sredniozaawansowanych uzytk wiec pomin to bo to nie jest potrzebne a wymaga wiedzy i konfiguracji

Okej ,a wlasnie instaluje stsrowniki nvidia bo dopiero postawilem windows. Drugie pytanie czemu windows tak halasuje non stop tak slychac wiatraki czy cos , to stary tak glosno nie chodzi.

Co to ten profil pamieci gdzie to sie wlaczyc

Edytowane przez Zbyl88
Opublikowano
13 minut temu, Zbyl88 napisał(a):

Drugie pytanie czemu windows tak halasuje non stop tak slychac wiatraki czy cos , to stary tak glosno nie chodzi.

bo to windows. windows ma byc glosny i nieprzyjemny. to linux jest wspanialy. /s

moze glosne bo duzo procesow w tle, wszystko sie instaluje etc. jak masz za glosn to mozesz zmienic TRYB PRACY WENTYLATOROW -> z standard na SILENT MODE w biosie

13 minut temu, Zbyl88 napisał(a):

Co to ten profil pamieci gdzie to sie wlaczyc

gdzies na glownych stronach biosu - wpisz w internet nazwe twojej plyty glownej i how to enable AMD EXPO - lepsze wyniki dostaniesz wpisujac to po angielsku

Opublikowano
27 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

bo to windows. windows ma byc glosny i nieprzyjemny. to linux jest wspanialy. /s

moze glosne bo duzo procesow w tle, wszystko sie instaluje etc. jak masz za glosn to mozesz zmienic TRYB PRACY WENTYLATOROW -> z standard na SILENT MODE w biosie

gdzies na glownych stronach biosu - wpisz w internet nazwe twojej plyty glownej i how to enable AMD EXPO - lepsze wyniki dostaniesz wpisujac to po angielsku

Zainstalowalem stery nvidia i do to tego chipset amd drivers do B850 moja plyta glowna.

Chyba okej bo to dzieki temu chipsetowi lepiej procka wykorzystuje?

Opublikowano

mozesz jeszcze wejsc na strone producenta twojej plyty glownej korzystajac z tej formuly

<nazwa plyty glownej> homepage download

i sprawdzic czy masz jeszcze jakies rzeczy do pobrania (raczej nie)

Godzinę temu, Zbyl88 napisał(a):

Chyba okej bo to dzieki temu chipsetowi lepiej procka wykorzystuje?

tia