Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam problem z laptopem. Nie ładuje się. Jak teraz sprawdzić czy to zasilacz czy wejście w laptopie. Drugiego zasilacza nie mam od kogo pożyczyć. Dioda ładowania w laptopie się świeci na pomarańczowo. Czy to oznacza, że wejście w laptopie jest sprawne? Dioda zmieniała się na biała, jak podłączałem zasilacz, teraz nie.

IMG_20260328_173708.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.03.2026 o 17:57, szczurodaktyl napisał(a):

Hej, mam problem z laptopem. Nie ładuje się. Jak teraz sprawdzić czy to zasilacz czy wejście w laptopie. Drugiego zasilacza nie mam od kogo pożyczyć. 

Bez pomiarów multimetrem w takich przypadkach zostaje ci tylko podmiana części  ;) bateria wygląda jak wygląda ale w cale nie musi być uszkodzona czy zablokowana, tego typu baterie posiadają swoją płytkę z bezpiecznikiem i całą elektroniką sterującą, w razie wykrycia jakiegoś problemu np kiepskiego stanu ogniw zostaje zablokowana, czasami też bezpiecznik na płytce baterii się przepala. Bateria może też przestać się ładować jak zostanie rozładowana do 0 i poleży w takim stanie jakiś czas wtedy zasilacz od laptopa jej nie ruszy ale jest spora szansa że zacznie się ładować "gdy się jej pomoże" omijając cały układ wpinając się bezpośrednio do wtyczki baterii zasilaczem laboratoryjnym. W twoim przypadku jednak to nie wygląda na problem z baterią bo ten model lenovo powinien normalnie działać na samym zasilaczu po wypięciu baterii (nie każdy sprzęt jest w stanie się tak uruchomić bez) pisałeś że po wyjęciu baterii nie działa więc poruszaj przewodem od zasilacza w okolicach wtyczki w różne strony, możesz też spróbować zagiąć kabel przy końcówce w różnych kierunkach, jak chwilowo załapie i zacznie się ładowanie to możliwe że sama żyła jest naderwana w przewodzie i wystarczy wymienić tylko kabel idący  zasilacza do laptopa (dość częsty przypadek)

Jak coś to chodzi o tego typu przewód https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-do-zasilacza-hp-compaq-4-8-1-7-zolty-wtyk-7532150559 tylko też trzeba mieć czym wylutować stary i wlutować nowy :E 

Edytowane przez Send1N