Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zainstalowanego fabrycznie W11, ale trochę zamula. Co nie jest zaskoczeniem przy tym smiesznym procesorze. Ma ktoś ten procesor i instalował Windows 10 ltsc? Ewentualnie jakiś inny windows?

Opublikowano

Mam BMAX B4Pro z N100, ale siedzi tam Debian13 z terminalem i do testów lokalnych :) IMG_20260522_104750.thumb.jpg.7204ba667531dbf9b39bdcdc360da798.jpg

swojego czasu miałem na nim Proxmoxa, ale jak mówisz - jest na to za słaby. Całkiem dobrze do użytku domowego działa na nim ZorinOS. Moim rodzicom kupiłem takiego z N150 i 12gb LPDDR5 - śmiga na ostatnim Linux Mint (moi rodzice od zawsze tylko Windows %-) ) i o dziwo od dobrych 5msc nie narzekają %-) dokumenty, Internet, Facebook, proste gierki w przeglądarce.

Opublikowano
18 godzin temu, Sidr napisał(a):

Mam zainstalowanego fabrycznie W11, ale trochę zamula. Co nie jest zaskoczeniem przy tym smiesznym procesorze. Ma ktoś ten procesor i instalował Windows 10 ltsc? Ewentualnie jakiś inny windows?

ładuj mu cachyos, przy zorinos na dysku obrotowym 2,5" 7200RPM lagował, a cachyos idzie jak wściekły. akurat u mnie działa pod i5 3210m, 8GB ddr3, HDD 7200RPM. to przy N100 i dysku ssd będzie latał

Opublikowano
24 minuty temu, wowo89 napisał(a):

na SSD Zorin lata bez problemu, na HDD nie testowałem, od lat już żadnego systemu na HDD nie instalowałem

Zorin,mint strasznie mielił i dopiero po 1,5minuty się włączał do pulpitu, uruchomienie przeglądarki było w miare szybkie, ale filmy na yt lekkie ścinki i dropy były. I to przez dłuższy czas myślałem to ten typ tak ma i tak pozostanie. Aż do czasu kiedy to tutaj na forum ktoś nie napisał że taki OS na archu istnieje, testowałem też Cachyos na starym komputerze phenomie x4 II 965,8GB, 1060 3GB, WD BLUE 500GB 16mb i nie ma problemu z długim włączaniem.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, wowo89 napisał(a):

ok, a powiedz jak na tym Cachy codzienna praca? przeglądarka, jakieś doku i ew. Youtube - daje radę chociaż 720p? działa to na starym sprzęcie i HDD?

filmy, yt przy wymienionej karcie wifi na wifi6 idą jak wściekłe, od czasu do czasu na 1080p jeden drop pójdzie ale to procesor nie wyrabia przy dwóch jajkach i HT, na 720p nie zauważyłem problemów, korzystam cały czas z tego laptopa do filmów (cda,filmann na okrągło), od czasu do czasu wleci gra ze steam, ogrywam Graveyard Keeper przy 720p 30fps'ach, Stardew Valley i od czasu do czasu Knight and Merchants

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 22.05.2026 o 10:52, wowo89 napisał(a):

Mam BMAX B4Pro z N100, ale siedzi tam Debian13 z terminalem i do testów lokalnych :) IMG_20260522_104750.thumb.jpg.7204ba667531dbf9b39bdcdc360da798.jpg

swojego czasu miałem na nim Proxmoxa, ale jak mówisz - jest na to za słaby. Całkiem dobrze do użytku domowego działa na nim ZorinOS. Moim rodzicom kupiłem takiego z N150 i 12gb LPDDR5 - śmiga na ostatnim Linux Mint (moi rodzice od zawsze tylko Windows %-) ) i o dziwo od dobrych 5msc nie narzekają %-) dokumenty, Internet, Facebook, proste gierki w przeglądarce.

Nastawiałem się na nowego Windowsa - chodź sprzęt tylko do neta i filmów, ale faktycznie możew Linuxa lepiej wrzucić. Minta mam w słabszym laptopie i jest ok. W Minipc mam 16gb ram i dysk 512 nvme.  W sumie, to nic gorzej niż W11 działać nie może.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

jak Windows, to pozostaje Ci przetestowanie tego -> https://windowsxlite.com/Micro11-24H2 powinien działać sporo lepiej niż standardowy, ale nie sprawdzałem na N100

PS> z tego co wiem da się jakoś tam doinstalować pakiet językowy, ale trzeba poszukać bo jak mówię - nie sprawdzałem, ale wiem że ludzie to jakoś robią :D 

PS2> ew. jak chcesz i tylko do neta i filmów to zainstaluj normalnego Win11 i 

skorzystaj z mojej APP i wyczyść dobrze system, oprócz mojej APP użyj jeszcze dism++ po wszystkich aktualizacjach.Zrzutekranu2026-05-24104458.png.1871605ff345b331e23266326ec01286.png

oczyszczanie -> skanuj -> czyść -> restart PC <- ale najpierw moja APP. Sam system powinien być po tym dużo lżejszy (na początku czerwca wrzucę nową wersję TuningWin11)

Edytowane przez wowo89
  • Thanks 1
Opublikowano

Nowy Windows, w sensie inny niż obecna 11. W11 nie chce, mam dość tego syfu, funkcji, programów, którymi mnie na siłę raczy MS, a których nie chce.  Poza tym, może coś źle robie, ale jak bym nie blokował aktualizacji, to i tak z czasem jakoś same sie uaktywniają. Sprawdzę W10 LTSC 2021 albo 2019. Z dism od zawsze korzystam.