Skocz do zawartości

Była komunikacji a po "updatach" MS brak dostępu do drukarki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już kolejny raz, po kolejnym update widows traci komunikacje z drukarką z mojej sieci domowej.

Mimo że zasoby komutera gdzie jest podłączona drukarka są dostępne, (czasami po updatach te zasoy też nie są dostępne i zabawa trwa).

Co z tym badziewiem zrobić?

W sieci mam trzy komputrty Optiplex 3070 -2 szt i jeden 3090, do jednego podłaczona jest drukarka i dyski z zasobami,

Oba pozostałe mają dostęp do PC z z udostępnionymi zasobami ale obecnie brak komunikacji z tą drukarką jest po ostatnich update na obu

Zrzut ekranu 2026-08-08 13.50.32_cr.jpg

Zrzut ekranu 2026-08-08 14.00.02_cr.jpg

Opublikowano (edytowane)

Niewiele możesz zrobić, witamy w Windows 11 najlepszym systemie aka "u mnie działa". ;D

Drukarki sieciowe w tym "cudzie techniki" to całkowita loteria, czasami pomaga reinstalacja sterowników lub usunięcie i dodanie drukarki ponownie, czasami deinstalacja tej czy innej aktualizacji, innym razem cudownie zacznie działać po kolejnej aktualizacji.

"Future is Now" :E

Edytowane przez Kandelabros
Opublikowano

DO momentu wykrzaczenia po aktualizacji był sterownik zainstalowany dla HP P1005 i było OK

Obecnie poradziłem sobie, wywaliłem stare drivery i dla drukarki HP P1005 zainstalowałem drivery do HP P1006 (to chyba psikus programistów MS)
i ... działa na obu pecetach. Dzięki!

Z Windowsem zawiązałem"związek partnerski" od Windows 3.0 i od tego czasu ciągle mnie wpuszcza w maliny! ;)