Skocz do zawartości

ASRock A520M-HVS + Ryzen 5 5600 – po wyłączeniu CSM i próbie Secure Boot płyta nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przychodzę dziś z następującym problemem, ponieważ już zaczyna brakować mi pomysłów. Zawsze wszystkie problemy starałem się rozwiązywać sam i myślę, że mam jakąś wiedzę na temat komputerów, lecz z tym nie wiem, czy sobie poradzę, dlatego zdecydowałem się założyć post na forum i zapytać ludzi, którzy również siedzą w tematyce komputerów.

Około 2 tygodni temu zakupiłem wyżej wymienione części, żeby trochę zupgradować komputer. W planach mam zmienić jeszcze resztę części później (kartę graficzną, obudowę, chłodzenie, monitor).

Gdy miałem już wszystkie części zakupione, postanowiłem zamontować płytę z procesorem i RAM-em w komputerze. Pierwszy problem był z włożeniem procesora do socketa na płycie i stwierdziłem, że nie będę tego robił – zaniosłem do serwisu, żeby mi to zamontowali. Jak się okazało, procesor miał lekko wygięte piny na bokach (możliwe, że przy próbie wkładania pogiąłem je jeszcze bardziej). Serwis wyprostował mi piny w 30 minut i złożył płytę z procesorem, RAM-em i chłodzeniem.

Przyszedłem do domu, włożyłem wszystko do komputera, włączyłem i było wszystko okej… do czasu. Komputer normalnie się uruchomił, wykrywał procesor, RAM i wszystko działało jak powinno, do momentu aż chciałem zainstalować Windows 11. Wyskoczył błąd, że musi być włączony bezpieczny rozruch. Wszedłem więc do BIOS-u, żeby włączyć Secure Boot. Najpierw musiałem kliknąć coś w stylu „Install Key Secure” (tak mi się wydawało) i zrobiłem to. Wyskoczyło, że opcja CSM musi być wyłączona. Nie wiedząc, co to robi (mój błąd), wyłączyłem ją, zresetowałem komputer i na monitorze wyskoczył błąd „Input Not Supported”.

Zacząłem czytać, dlaczego taki błąd i okazało się, że jest to wsparcie dla starszego sprzętu, w tym mojej karty graficznej. Przeczytałem, że muszę wyciągnąć baterię BIOS, żeby zresetować ustawienia. Po czym komputer już się nie chciał uruchomić – zero reakcji na przycisk POWER. Próbowałem zrobić zworkę Clear CMOS na płycie (bezskutecznie, oczywiście na odłączonym zasilaczu i wyłączonym). Później próbowałem rozładować kondensatory na płycie, trzymając przycisk power przez 30 sekund – też bezskutecznie. Na wszelkie sposoby odłączałem wszystko, czekałem parę minut i próbowałem uruchomić samą płytę z RAM-em (bez karty, tylko z zasilaniem) i nadal nic.

Zadzwoniłem nawet do wuja, który zajmuje się sprawami komputerowymi, i sam stwierdził (jak mu powiedziałem, co się stało), że wina płyty na 90%. Po rozmowie włożyłem z powrotem moją starą płytę główną z procesorem i RAM-em i komputer bez problemu od razu ruszył, więc to nie wina zasilacza, tylko płyty.

Z tego, co czytałem, przez to że nie zrobiłem aktualizacji BIOS-u na płycie, podobno w kodzie BIOS-u jest taki błąd na tych płytach ASRocka, że płyta wpadła w jakąś pętlę coś z NVRAM-em i jedynym sposobem jest przeprogramowanie BIOS-u w serwisie lub oddanie na gwarancję. Gdybym zaktualizował wpierw BIOS, prawdopodobnie problem mógłby nie wystąpić, ale tego nie jestem pewien.

Wydaje mi się, że zrobiłem totalnie złą kolejność – z tego, co czytałem, najpierw próbowałem włączyć Secure Boot, a powinienem przygotować system pod partycję GPT i tryb UEFI.

Odesłałem płytę na gwarancję (koszt w serwisie przekraczał cenę płyty – powiedzieli mi 200–300 zł za przeprogramowanie) do sklepu, w którym kupiłem, i już do nich dotarła, więc teraz czekam na decyzję. Dostałem maila, że płyta jest weryfikowana i przyjęta na reklamację. (W formularzu zgłoszeniowym zaznaczyłem wymianę na nową).

I teraz pytanie: co dalej?

Czekam na nową płytę. Jeśli przyjdzie, po prostu nie chcę powtórzyć tego błędu. To, co chcę osiągnąć, to zainstalować Windows 11 z włączonym UEFI, partycją GPT i włączyć w BIOS-ie Secure Boot tak, żeby na mojej karcie graficznej był obraz normalnie.

Sprawdzałem kartę programem GPU-Z i pokazuje, że wspiera UEFI, a także wersję vBIOS-u karty – mam najnowszą, więc nie powinno być problemu z wyświetleniem obrazu (wrzucę zdjęcie z programu). Głównie mi chodzi o to, żeby skonfigurować BIOS i komputer tak, żeby wyświetlał normalnie obraz na mojej karcie i był zainstalowany Windows 11 z włączonym Secure Boot (wymóg dla antycheatów w grach).

Póki co wiem, że ten błąd (że płyta nie wstała) był już spowodowany prawdopodobnie złą sekwencją ustawień i tym, że nie zaktualizowałem BIOS-u – na wcześniejszych wersjach taki problem występuje w tym modelu z tego, co czytałem. Nawet nie wiem, jaką wersję BIOS-u miała, bo nie sprawdziłem przy pierwszym uruchomieniu, a minimum taką, która wspiera Ryzen 5 5600, bo inaczej w ogóle by się nie uruchomiła za pierwszym razem.

I teraz nie wiem, czy błąd (że płyta się nie uruchomiła) był spowodowany złą konfiguracją BIOS-u, czy dostałem wadliwą sztukę. Nawet jeśli dostanę nową i będę próbował sam to zrobić na własną rękę, obraz może znów się nie pojawić – nie wiem, czy to wina karty graficznej, czy może monitora, a może ustawień monitora. Również może to być wina portu HDMI w karcie.

Chciałbym, żeby ktoś, kto się zna dobrze na tym temacie, wytłumaczył mi, jaką powinienem zrobić kolejność, czy ja zrobiłem coś źle i żeby nie było znów takiej sytuacji, jak dostanę nową płytę. Również czytałem, że nawet jeśli wyskoczy mi znów ten błąd, to mogę podłączyć komputer do telewizora i obraz powinien być – wtedy zmienić opcję CSM z powrotem (ale pewności nie mam).

Nie bardzo chcę płacić serwisowi za konfigurację tego, bo nawet jeśli ustawią i u nich będzie działać, jaką mam pewność, że u mnie z moim monitorem ten problem nie wystąpi? Widziałem, że to również może być przypadłość tych monitorów Acera i już nie wiem, co mam zrobić. Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać ten problem lub coś doradzić?

------------------------------------------------------------------------------------------------

Pełna Specyfikacja Aktualnego Komputera:

Procesor: Intel Core i5-3570 3.4 GHz
Chłodzenie: BOX Intel
Płyta główna: MSI H61M-P20 (G3)
Pamięć RAM: GoodRam 2x8 GB (16 GB) DDR3 1333 MHz
Karta graficzna: Gigabyte Radeon RX 570 GAMING 4 GB GDDR5
Dyski: Crucial 500 GB 2,5" SATA SSD BX500 i Sandisk 240 GB 2,5" SATA SSD Plus
Zasilacz: FSP/Fortron FSP500-60APN 500 W (9PA5005601)
Obudowa: Stary Logic (AI podaje, że to Concept B21)
System operacyjny: Windows 10 z modyfikacją AtlasOS, partycja MBR

Peryferia:

Monitor: Acer Nitro VG240YBMIIX czarny 75 Hz
Myszka: SteelSeries Rival 3
Klawiatura: Dark Project KD87A Violet/White G3MS Sapphire
Mikrofon: MOZOS MKIT-700 Pro V2 kardioidalny

Nowe części:

Procesor: AMD Ryzen 5 5600 (używany, kupiony za 300 zł z odbiorem osobistym)
Chłodzenie: BOX AMD (nowe)
Płyta główna: ASRock A520M-HVS (nowa)
Pamięć RAM: SK Hynix 2x8 GB (16 GB) DDR4 3200 MHz HP OEM (kupiona za 250 zł z odbiorem osobistym)

GPU-Z.png

vBIOS werrsje.png