Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Jako że zamówiłem właśnie  Sapphire RX 9070XT Nitro+ chciałbym się zapytać o rozmiar i grubość termopadów.

Wiem ,że karta jest świeża , ale to tak na przyszłość , kiedy oryginalne termopady stracą swoją przewodność i nie 

będą spełniały swojej funkcji ,chciałbym wiedzieć wtedy jakie termopady kupić i wymienić?

1) Czy sapphire wysyła rozmiary i grubość dotyczące termopadow na prośbę ,tak jak np.Msi   ?

2) Czy ktoś może wie skąd takie dane wziąć ?

3) Czy thermall putty nadaje się do takiej karty ?

Czytałem ,że ktoś stosował taką pastę na RTX 5090 oraz w innym źródle , że taka pasta w ogóle nie nadaje 

się do tak prądożernych kart i że będzie się topić.

Edytowane przez Greenfreelancer
Poprawa błędów
Opublikowano

Naprawdę nie powinieneś myśleć o termopadach w takiej karcie. Założę się, że fabryczne przeżyją trzykrotność gwarancji i tam masz jeszcze PTM na rdzeniu.
Najlepszy sposób na dobranie termopadów, to rozkręcenie karty i własne pomiary. Thermal putty rozwiąże temat - większość dostępnych na rynku nie przewodzi prądu więc jest pod tym względem bezpieczna.
Kwestia ilości, bo trochę tego może pójść. Na taką kartę pewnie kupiłbym ok. 24g, bo trochę tego pójdzie patrząc na mosfety, cewki i vram - może też skusi Cię backplate mod.

Na mój gust powinieneś olać to... prędzej tą kartę sprzedasz jak będziesz zmuszony wymieniać materiały termoprzewodzące.
Skup się na realnym problemie - dziadowskiej wtyczce i gnieździe 12V-2x6. Ja osobiście mimo sympatii do Sapphire nie kupiłbym Nitro+ ze względu na tą wtyczkę tylko szedłbym bardziej w Pulse/Pure.

Opublikowano
20 minut temu, Greenfreelancer napisał(a):

A co do wtyczki czy przewód  ThermalProtect Corsair pasowałby do zasilacza

Cytat ze strony producenta odnośnie tego produktu:

Cytat

Zgodność z dowolnym natywnym zasilaczem 12V-2x6

Co do tych wszystkich kabelków, zabezpieczeń... lepiej mieć jak nie mieć ale to tak naprawdę leczenie skutków, a nie przyczyny.
Z tego co der8auer liczył, to zapas na pinach jest taki niewielki (~10%), że problemy zawsze będą nawracać. 
Jest po prostu męski wtyk 12V-2x6 wlutowany w PCB karty graficznej i tego nie przeskoczy.
Ja ze swojej strony mogę co najwyżej polecić unikanie 12V-2x6 wszędzie gdzie się da - np. po stronie zasilacza możesz użyć klasycznych 8PIN.
Dodatkowo polecam przy kartach jak Twoje nitro+ pójść w undervolting. Tu masz mój poradnik:

Sam siedzę na 9070 XT z obniżonym power limitem do 212W ;)