Michagm Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, 539 napisał: Ok a jak By Ci ten test wywalał bluescreena albo inny błąd to co??? Miałem kilka BlueScreen'ów ale z powodu braku stabilności napięcia [z mojej winny - źle ustawiałem w BIOS'ie] a nie z powodu zagotowania CPU/przegrzewania PCB/itd.. Po BlueScreen'ie od razu poprawiłem/zmieniłem ustawienia/parametry w BIOS'ie i później chodzi normalnie. To prawda/zgodzę się z tobą: OCCT lubi VID Edytowane 1 Września 2017 przez Michagm Poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
539 Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 33 minuty temu, Michagm napisał: To prawda/zgodzę się z tobą: OCCT lubi VID A niech sobie lubi Prawda jest jednak jeszcze gdzie indziej. Stabilny test CPU OCCT po OC nie daje gwarancji na 100% stabilne OC;) Niezłe jaja;) A i z tymi syntetykami rożnymi, ciekawie bywa ;) Świetna muzyka;) Az mi się Ciśnie pytanie. Facet ma stabilne OC, czy kulawe??? Pomijając ,ze nie spotkałem i74790K , który trzymałby 4.9 w pełni stabilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) 14 godzin temu, 539 napisał: Prawda jest jednak jeszcze gdzie indziej. Stabilny test CPU OCCT po OC nie daje gwarancji na 100% stabilne OC;) Niezłe jaja;) A i z tymi syntetykami rożnymi, ciekawie bywa ;) Az mi się Ciśnie pytanie. Facet ma stabilne OC, czy kulawe??? Pomijając ,ze nie spotkałem i7 4790K , który trzymałby 4.9 w pełni stabilnie Kiedyś skończy stabilne OC i7 4790K 4.9Ghz to kwestia czasu - żywot nie jest wieczny a nawet super chłodzenie CPU nie daje gwarancji 100% na długie lata. A później mogą być dziwne anomalie np. CPU VCore & VID a nawet niewidzialny Throttling [rożnie bywa]. Po prostu loteria tak jak Totolotka. Trzeba pamiętać: że nie tylko wykańcza CPU ale też wykańcza MainBoard. Edytowane 2 Września 2017 przez Michagm Dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 20 godzin temu, 539 napisał: Gry jak gry, bluescreen w grze to co najwyżej restart plus save od punktu zapisu, a co jeśli procesor po OC chcemy wykorzystać do dłuuugich, czasochłonnych Renderów, efektów naszej ciężkiej pracy. Tu nie ma mowy o stabilnym procesorze na pół gwizdka, a po wykonaniu szeregu testów (min OCCT :)) i tak nietrudno znaleźć użytkowników którzy ceniąc sobie swój czas i komfort życia dołoży źdźbło do VID ponad wartość jaką procesor przeszedł w testach. Cała ta bitwa o jak najniższe napięcia moze być spowodowana wieloma czynnikami. Pomijając kwestie degradacji CPU , która jest czynnikiem występującym w czasie i przestrzeni w każdym przypadku nawet gdy CPU nie jest zasilany napięciem ( wszytko się w życiu zużywa co fizyczne, rozpada) dochodzi kwestia walki o jak najniższe temperatury pracy procesora. No i tu jest problem bo niektórzy nie mają absolutnie najmniejszej ochoty na kupno porządnego zestawu chłodzenia a wielki apetyt na wielkie OC. Oczywiście tam gdzie w grę wchodzi absolutnie zminimalizowanie jakiegokolwiek ryzyka niestabilnej pracy komputera nikt nie bawi się w żadne OC bo całe to OC to tak naprawdę jest komputerowa zabawa. Masz sporo racji ;') Dzięki za dyskusję ;') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapimmz Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 (edytowane) Mam podobny problem, nie wiem czy mój procek akurat jest słaby czy w ogóle uszkodzony. Mianowicie nie marze nawet o 4,5 nie moge uzyskać stabilnego 4,2 przy w miarę sensownych napięciach vcin1,8 vcore 1.2 za każdym razem wymyśla bluescreena lub sie wiesza. Jeżeli podbije v ring na 1.120 to wydaje sie być stabilny ale kończę testy po 20 min bo temperatura procka to prawie 90c. Na innym forum czytałem ze ktoś miał podobny problem i wymienili mu na nowego procka. Widze ze twórca tematu miał podobny problem. Jeżeli chodzi o mój sprzęt to praktycznie tem sam zestaw: i54690 chłodzenie dark rock 2 pasta wymieniona wczoraj na mx2 msi z97m 8gb ram ripjaws 2133 600w bequiet Sorki za pisownię tekst kleilem na tel. Pozdr Edytowane 21 Września 2017 przez Kapimmz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 @Kapimmz A czy prawidłowo ustawiasz co potrzeba w BIOSIE odnośnie OC procka ? Bo może coś źle robisz i stąd problem. A jak dobrze ustawiasz co potrzeba, to sprawdź, czy prawidłowo zamontowałeś chłodzenie na procesorze oraz czy nie dałeś za mało pasty, bo to dziwne, że taka wysoka temp na tym chłodzeniu przy takim napięciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapimmz Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Tez tak myślałem. Wczoraj wymieniłem pastę i na nowo zamontowałem chłodzenie. Sugerowałem sie poradnikiem blacka z yt. Przy ustawieniach na : 4.2 problemem jest dla niego również 4.0 4.1 vccin 1.8 vcore1.2 vring 1.050 komputer zawiesza sie po kilku sekundach occt lub prime95. Dopiero podnoszenie vring niby stabilizuje prace ale za to temperatury sa kosmiczne. Jakies pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Skoro chłodzenie i pasta są odpowiednio nałożone itp, to albo cios z płyta główna się zrąbało albo proc ;( Czy takie problemy miałeś zaraz po zakupie, czy dopiero po jakimś czasie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, fridayfunfunfun napisał: U mnie też blue screeny sporadycznie się zdarzają (raz na dwa dni przy graniu po 8h dziennie), a używam OC z płyty głównej automatycznego (1.2004V pokazuje i kręci się do 4.4k) przy i7-4790k i chłodzeniu powietrzem (które chyba nie daje rady bo potrafię po 85-90 stopni złapać i ma stopione już te miedziane "cosie" na górze radiatora). Chyba jestem w tym amatorem czyżby inny komentarz dla zmyłki? Admini i tak cię prześwietlą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi