Yezo Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Witam serdecznie, Nie będę ukrywał, że w temacie sprzętu jestem w zasadzie zielony. Jednak mimo to postanowiłem złożyć sobie PC, bazując na tym co wiem i czego się dowiedziałem przez ostatnie tygodnie, oraz patrząc na polecane zestawy. Bardzo bym prosił o ocene tego zestawu i byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady, co zmienić i dlaczego. Budżet powiedzmy, że jest elastyczny w granicach rozsądku. Komputer ma służyc przedewszystkim do gier i innych form rozrywki. link do zestawu: https://www.x-kom.pl/lista/42svx8y6n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Spoko ale lepiej wziąć sprawdzonego Fortisa 3, który będzie o wiele lepszy...owszem jakość wykonania gorsza ale chodzi o wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Jeżeli chcesz dobrą radę, to nie bierz RTX 2080 SUPER w wersji WINDFORCE. Wpadła mi kilka dni temu ta karta w ręce, kultura pracy tragedia Od GB minimum to GAMING OC na tym GPU, żeby dostać rozsądną konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Jak bardzo WF różni się od Gaming OC? Aż taka różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Teoretycznie tylko 1 HP mniej, w praktyce miałem jedną i drugą i jest przepaść w kulturze pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yezo Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Rozumiem, że nie popełniłem żadnego babola w stylu, że coś z czyms jest nie kompatybilne, lub gdzies się nie zmieści? Co do karty to jak najbardziej wezme to pod uwage i rozglądne się za innym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 @Yezo Patrzac na polaczenie procka i grafiki, rozumiem, ze to zestaw do wyzszej niz FullHD rozdzielosci? Polecony Fortis to sensowne minimum do 3600. Bez OC i w Regnum bedziesz mial w grach 60-70C przy przyzwoitej kulturze pracy coolera. Tylko wez do niego Kryonaut (przerabialem Fortisa z Pactum 2, przerabialem z Grizzly). Nieznacznie mocniejszy, a dwa razy cichszy jest Shadow Rock 3, ale nie wlezie do RG6V. Brakuje 1 mm, ale producenci obudow zwykle podaja zanizone wartosci wysokosci coolera na wypadek pomylek producentow coolerow. Nie wiem jednak, jak jest w przypadku SPC. Wybrana plyta nie obsluguje XMP 3600, ale nigdy nie mialem pamieci z XMP nieobslugiwanym przez plyte, wiec nie wiem, jakie to ma konsekwencje (reczne krecenie?). I czy nie ma przypadkiem drugiego profilu o nizszym taktowaniu, ale tez nizszym opoznieniu. Warto tez brac ramy z listy QVL: https://pl.msi.com/Motherboard/support/B450-GAMING-PLUS-MAX#support-mem-19 Z PNY byla dopiero co jakas afera odnosnie zmian wprowadzonych w dyskach, wiec poczytalbym o tym, bo moze dotyczy to CS3030. Obudowa odczuwalnie budzetowa (slabe, glosne smigla, cienkie blachy, wiec odpadaja mocniejsze smigla, jesli chcesz przy tym usiedziec). Chcesz cicho i bez OC czy glosno i z czestym odkurzaniem, ale z OC po calosci? Opcje pomiedzy nie maja sensu. Dla mnie nie ma tez sensu krecic tego proca i grafy. Bierzesz przedni zasilacz z zapasem mocy na Bog wie co, ale za ta cene wolalbym Corsaira RMxa - swietne bebechy, swietne wyniki, mistrzowska kultura pracy na kazdym obciazeniu i tryb polpasywny. Inna sprawa, ze czegokolwiek co jest cichsze niz te 30 decybeli na kazdym obciazeniu nigdy nie uslyszysz, a ja bym tak nie szalal z PSU w przypadku sprzetu do gier. Chyba ze chcesz kupic raz, a porzadnie i liczysz, ze na 5-10 lat. Przypuszczam, ze taki RMx 750 czy ten Seasonic starcza (moc, dlugie gwary), ale to juz zalezy od producentow kart i prockow. Jesli cos nie miesci sie w budzecie, wyluzowalbym z zasilka i wzial Bitfenix Whisper. Jesli musisz kupowac kompa teraz, wzialbym 1650 Super/ RX570 8GB i poczekal te dwa miechy na nowe grafiki Nvidii. Teraz 2080S zwyczajnie boli. Z Windforcami faktycznie ludzie skarza sie na kulture pracy wzgledem Gaming OC. Jesli mnie pamiec nie myli dziela ten sam system chlodzenia Windforce, ale pewnie sa jakies drobne roznice. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 50 minut temu, Japanese Capacitor napisał: Wybrana plyta nie obsluguje XMP 3600, ale nigdy nie mialem pamieci z XMP nieobslugiwanym przez plyte, wiec nie wiem, jakie to ma konsekwencje (reczne krecenie?). I czy nie ma przypadkiem drugiego profilu o nizszym taktowaniu, ale tez nizszym opoznieniu. Warto tez brac ramy z listy QVL: https://pl.msi.com/Motherboard/support/B450-GAMING-PLUS-MAX#support-mem-19 Skąd podejrzenie, że nie obsługuje? Normalnie będą te Patrioty śmigać z XMP, a że jakiegoś zestawu nie ma liście QVL, tym się przejmować nie ma najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 @tomcug W specyfikacji plyty w obslugiwanych profilach XMP nie ma predkosci 3600 MHz: ,,For AMD Ryzen Gen3 (R5/R7/R9) Supports 2667/ 2800/ 2933/ 3000/ 3066/ 3200/ 3466/ 3733/ 3866/ 4000/4133 MHz (by A-XMP OC MODE)". Jak to wyglada w sytuacji, gdy wybieramy pamieci o niewypisanym profilu? Nie mialem z taka opcja do czynienia, wiec stad ta watpliwosc. Trudno tez powiedziec, jak bardzo zaawansowanym uzytkownikiem jest autor tematu ( i jak bardzo zaawansowanym chce byc), wiec nie chcialbym go skazywac na wlasnoreczne krecenie, by wycisnac to, za co zaplacil. QVL to pamieci sprawdzone z plyta przez producenta, wiec tylko tyle lub az tyle. Osobiscie zawsze biore z QVL, ale Patrioty kusza cena do specyfikacji... :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Litości, specyfikacja często jest niekompletna Ta płyta normalnie ma dzielnik 3600 MHz i normalnie będzie działać po wczytaniu profilu XMP, a patrzenie na QVL to zbędne ograniczanie sobie wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Jasne to by bylo jakby XMP bylo szybsze niz najszybsze w specyfikacji, ale tutaj wypisali ich troszke, pomineli 3600, stad niepewnosc co do tego. Dobrze wiedziec, bo szukalem kiedys odpowiedzi na to i nie znalazlem : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Miałem te płyty w ręku (B450-A PRO MAX, B450 GAMING PLUS MAX i B450 TOMAHAWK to praktycznie klony), na pewno jest 3600. Także spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 A tak jest na jakichkolwiek plytach Intela/AMD co do zasady? Ze jesli specyfikacja plyty podaje obsluge XMP szybszego niz XMP naszych pamieci, to mozna byc spokojny o to, ze plyta profil zaladuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcug Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 To zależy wyłącznie od platformy, nie od konkretnej płyty głównej. Przykładowo LGA 2066 ma mniej dzielników niż LGA 1151/1200 czy AM4. W przypadku najpopularniejszych obecnie podstawek, a więc tych wymienionych na końcu, jest komplet dzielników i każdy zestaw RAM zadziała bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 @tomcug Dzieki, wlasnie to chcialem wiedziec, bo zastanawialo mnie, ale nie na tyle, by zawracac tym glowe na forach :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yezo Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 O jezuuu, ja to jednak bambik jestem jeśli chodzi o ten sprzęt. Więc może inaczej... widzę, że pojawiają się tutaj tematy z prośbą o złożenie zestawu za daną kwotę i w takim razie ja również chciałbym was prosić o to. Zestaw głównie do gier (z naciskiem na te esportowe) i zwykłego korzystania. Kwota powiedzmy 6-8 k pln. Optymalnie w okolicach 7k. Jeżeli ktoś byłby chętny pomóc w tej kwesti to zapraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) @Yezo Mozesz wydac 8 i nie chcesz czekac na nowe Nvidie? Wydaj 8, bo slabszy komputer starczy na krocej. Postawilem na mocniejszy procesor i 2070 Super. W szerszej perspektywie lepiej na tym wyjdziesz. I zamiast budzetowej karty, masz besta. Wybranych czesci nie ma sensu krecic, wiec build skupiony na cichej pracy: https://www.x-kom.pl/lista/end7nv7qd + https://www.morele.net/bitfenix-rozgaleznik-3-pin-na-3x-3-pin-60cm-oplywowy-czarny-bfa-msc-3f33f60kk-rp-493226/ Rozgaleznik do wentylatorow, by spiac je i kontrolowac jednym sygnalem (latwiej bedzie Ci ustawic ich predkosc). Dodatkowe smiglo na front. Alternatywa bez potrzeby ustawiania wentylatorow i kupowania rozgaleznika (3-stopniowy przycisk kontroli): https://www.x-kom.pl/p/450961-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-601-czarna.html + https://www.morele.net/be-quiet-pure-wings-2-140mm-bl047-601808/ (140 mm, 3-pin, 1000 rpm) Wez ta, ktora Ci sie bardziej podoba. Zblizona jakosc, zblizonej klasy wentylatory. Ja wolalbym Fractala, bo jego wentylatory startuja od nizszej predkosci obrotowej, czyli skrzynki na necie/ pulpicie raczej nie bedziesz slyszec. Rozmawialem z posiadaczem 601 i cos tam na pierwszym poziomie kontrolera slychac, ale ledwo. Dla mnie to bardzo istotny detal. Do tego wole sobie ustawic wentylatory wedle uznania, a nie skazywac sie na konroler, ktorego zwykle pierwszy stopien jest OK, drugi za slaby do grzania w grach, trzeci za glosny. No i Fractal pikny, ale to kwestia gustu. Branie wyciszanej obudowy z oknem mija sie z celem. Chlodzenie wolalbym takie: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-scythe-fuma-2-scfm-2000-6221109/ (bardziej wydajne od Dark Rocka 4, cichsze, a tansze) EDIT: do koszyka dodaje sie cos Nvidii, ale nie bedzie Cie tyle kosztowac. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Japanese Capacitor 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 +1, jak kolega wyżej. Poczekaj na nowe karty. Procesory starzeją się znacznie wolniej od kart, więc warto poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 16 minut temu, EcKo!? napisał: +1, jak kolega wyżej. Poczekaj na nowe karty. Procesory starzeją się znacznie wolniej od kart, więc warto poczekać Tylko, ze ja to juz wczesniej pisalem ;) Yezo najwyrazniej nie chce czekac, wiec jego sprawa i jego kasa, a bolal mnie glownie 3600, bo 2080 Super. Ogolem nigdy nie bylem fanem 80. 70 albo Ti, nawet przy ponad 5ce za Ti, bo kazdemu wazy inaczej. Jak zmieniasz 70/80Ti co generacje, to masz wypas caly czas. Kwestia, jaki wypas za jaki pieniadz Ci sie bardziej kalkuluje Yezo bedzie w tym przypadku generacje w dupke, ale coz - przynajmniej 10700K lepiej rokuje na przyszlosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yezo Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Nie, nie to nie tak, że nie chce poczekać. Ja dopiero ostatnio dowiedziałem się, że do premiery nowych kart już nie daleko. Poprostu próbuje wywąchać temat Bardzo Ci dziękuje, za poskładanie tego zestawu, ale skoro mówicie że warto poczekać. To chyba nie ma wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Warto bo za dwa miesiące będziesz mógł mieć w takiej samej cenie karte z 10% wydajniejszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) 57 minut temu, EcKo!? napisał: Warto bo za dwa miesiące będziesz mógł mieć w takiej samej cenie karte z 10% wydajniejszą Jesli przyjmiemy, ze bralby teraz 2070 Super, stawiam, ze dostanie karte o wydajnosci podchodzacej pod 2080 Ti. Wnioskuje to po przyroscie wydajnosci z poprzednich generacji. Do tego lepiej ogarniajaca Ray Tracing i pewnym wsparciem dla DLSS 3.0. Orientujesz sie moze, czy DLSS 3.0 poleci takze na kartach obecnej generacji? Bo nie spotkalem sie z newsami w tym temacie, przydaloby sie, ale i tak pewnie skusze sie na Ampere :> Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez Japanese Capacitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Z tego co wiem, to nie ma na razie oficjalnej informacji na ten temat, ale myślę, że wsparcie jak najbardziej będzie. Co do RT to jak najbardziej masz racje, to będzie zdecydowanie bardziej dopracowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanese Capacitor Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 25 minut temu, EcKo!? napisał: Z tego co wiem, to nie ma na razie oficjalnej informacji na ten temat, ale myślę, że wsparcie jak najbardziej będzie. Co do RT to jak najbardziej masz racje, to będzie zdecydowanie bardziej dopracowane Ja bym sie nie zdziwil, jakby wlasnie nie bylo wsparcia, a Nvidia uczynila z DLSS powod, by kupowac od nich karte co generacje Ogladalem podcast, w ktorym rozmawiali Tech Deals z jakims gosciem. Ten drugi wspominal rozmowe z technicznym Nvidii, ktory mowil, ze Ray Tracing na Turingach wzgledem Ampere, bedzie wygladal mniej wiecej tak jak na Pascalach wzgledem Turingow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Właśnie tak to będzie wyglądać, skok będzie spory...jednak myślę, że DLSS będzie na Turingach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi