-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez LeBomB · Opublikowano
Wyciągam wnioski na podstawie danych, a nie tego co się wydaje: A te podmioty do 9 osób to 96% firm w Polsce https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rynek-pracy/pracujacy-zatrudnieni-wynagrodzenia-koszty-pracy/rozklad-wynagrodzen-w-gospodarce-narodowej-w-marcu-2026-r-,32,27.html Nowszych oficjalnych danych z GUS póki co nie ma. Przy czym z tych danych wynika, że wynagrodzenie nieprzekraczające najniższej krajowej zarabia około 1,6 miliona osób. Natomiast to o czym piszesz, czyli oscylowanie wokół minimalnej krajowej (+400 zł ponad minimalną krajową), dotyka około 20% wszystkich pracujących, czyli właśnie około 3 milionów osób. Moje wcześniejsze szacunki są właściwe, tylko uproszczone pod względem nazewnictwa, bo obejmują tych, co zarabiają niewiele więcej ponad minimalną. Co do reszty, to powiem tak, mało widziałeś, a resztę dopowiedział @lukadd Powtórzę trzeci, ostatni raz, CPN to tylko zmniejszenie VAT i podatku paliwowego, nic więcej. Czyli twierdzisz, że zleceanie produkcji towarów w Indiach, Chinach, Turcji itd. przez firmy europejskie i sprzedawanie ich ze znaczkami tych europejskich firm jest git, a jak te same firmy chcą wejść ze swoim produktem na rynek europejski to już jest nieuczciwa konkurencja? No proszę Cię... No tak, bo wszędzie indziej fabryki powstały z powietrza, nikt przecież nie zainwestował nawet dolara. Ponadto zapłać Chińczykom więcej, to wyprodukują Ci produkt premium porównywalny z europejskim premium. Da się, tylko jakie sami jako Europejczycy zamawiamy takie mamy. Wyraźnie widać, że rynek domaga się taniego produktu, ale wyposażonego jak produkt droższy, dlatego chińskie samochody mają coraz większą popularność. Robi się obecnie dokładnie to samo co jest ze smartfonami. Kto chce kupić Apple czy Samsunga to dalej kupuje, a kogo nie stać, ale chce produkt który wcale nie jest najgorszy i ma dobry stosunek parametrów do ceny to kupuje Xiaomi, Oppo czy jakieś inne Infinixy itp. -
Przez Klima · Opublikowano
Daleko masz do Krakowa? Jakbyś był zainteresowany to mam coś takiego. 2021, 86tys km, udokumentowany serwis i gwarancja producenta. -
Przez larry.bigl · Opublikowano
Tak jako alternatywa dla Santa Fe. Generalnie jest spoko ale design Santa Fe w tych pieniądzach jest lepszy. -
Przez Kanoniers · Opublikowano
Cześć, szukam laptopa 15,6–16" w budżecie ok. 3500–4000 zł i będę wdzięczny za pomoc w wyborze konkretnego modelu. Laptop będzie wykorzystywany głównie do codziennego użytku: internet, YouTube i filmy, zdjęcia oraz standardowe programy biurowe. Nie gram w wymagające gry ani nie zajmuję się profesjonalnie grafiką, więc mocna dedykowana karta graficzna nie jest dla mnie priorytetem. Najbardziej zależy mi na: płynnym działaniu i zapasie wydajności na kilka kolejnych lat, dobrej jakości ekranie, przyzwoitym czasie pracy na baterii, dobrych i odpowiednio głośnych głośnikach – sporo oglądam filmów i YouTube bez słuchawek, dobrej jakości wykonania i bezproblemowym użytkowaniu. Obecnie korzystam z Acera Aspire 5 A515-51G (i5-8250U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, GeForce 940MX, FHD) kupionego w 2018 roku i jestem z niego bardzo zadowolony. Jak na moment zakupu był to dla mnie bardzo udany. Szukam więc czegoś podobnego w realiach 2026 roku – niekoniecznie najmocniejszego sprzętu za 4000 zł, ale modelu, który obecnie oferuje podobnie dobry stosunek jakości, wydajności, wykonania i wyposażenia do ceny, jak mój Aspire 5 w 2018 roku. Mam swojego faworyta, który wydaje się spelniac powyższe wymagania, czy Waszym zdaniem jest ok ? wiadomo, że zawsze znajdzie się jakieś wady czy niedoskonałości. Laptop ACER Aspire 16 AI A16-71M-53FK 16" IPS Ultra 5-125H 32GB RAM 1TB SSD Windows 11 Home, Funkcje AI Dzięki -
Przez Zas · Opublikowano
Tak jak pisałem, areszt nie może zastępować kary, system powinien działać tak, by go szybko skazali i wtedy może iść siedzieć. To brak odpowiedniej kary za kolejne złamania zakazu jest problemem.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi