Skocz do zawartości

Pomoc w doborze komponentów

Barcelona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie więc wypadało by się przedstawić i przywitać. Także witam wszystkich serdecznie, mam nadzieje że zostanę tutaj na dłużej ;)

Co do mojego tematu to mam już kilka podzespołów wybranych jednak brakuje mi wiedzy żeby dobrać pozostałe części.

Na chwilę obecną stoję z taką listą:

• Monitor - AOC G2460PG (24" (60cm), 1920 x 1080 Pixels);
  • Płyta główna - ASUS X99-A II (LGA 2011-v3, Intel X99, ATX);
  • Procesor - Intel Core i7 6800K (LGA 2011-v3, 3.40GHz, Unlocked);
  • Pamięć RAM - G.Skill Ripjaws V (4x, 16GB, DDR4-3200, DIMM 288);
  • Karta graficzna  - MSI GTX 1080 Founders Edition (GP104, 8GB) - eventualnie 2x w późniejszym etapie;

Jak widzicie brakuje mi jeszcze kilku rzeczy i dlatego wole się spytać mądrzejszych ode mnie. Jeżeli uważacie że któryś punkt z powyższej listy można zamienić na coś lepszego to proszę śmiało pisać.

Interesuje mnie również sprawa dwóch kart graficznych. Wiem że jedna GTX 1080 poradzi sobie bez problemu w najnowszych tytułach jednak czy muszę na coś zwracać uwagę jeżeli w przyszłości chciałbym dołożyć drugą kartę graficzną? Podejrzewam że zasilacz musi być już kupiony z myślą o przyszłych modyfikacjach.

Zastanawiam się jakie chłodzenie będzie lepsze i jestem bardziej skłonny wmontować chłodzenie cieczą.

Jak sami widzicie części swoje kosztują. Ten komputer chciałbym żeby mi posłużył przez kilka dobrych lat a planuje go stosować 50 % w grach i 50% praca w Photoshopie i Sony Vegas.

Nie interesują mnie świecidełka, teraz w każdy podzespół wpychają LED'y przez co sprzęt więcej kosztuje. Wszystko będzie zamknięte w pudle więc nie widzę sensu dobierania sprzętu tak żeby pasował kolorystycznie.

Dziękuje za uwagę :)

Edytowane przez Barcelona

Na wstępie... GTX 1080 SLI to średni pomysł: https://ithardware.pl/testyirecenzje/gtx_1080_sli_testy_wydajnosci_najpotezniejszej_konfiguracji_dwukartowej-431.html

Punkt drugi: czemu koniecznie referent? Są wydajniejsze i cichsze modele, np. https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_karty_graficznej_zotac_gtx_1080_amp_extreme_pascal_ekstremalny-451.html

Idąc dalej, nie wiem czy LGA 2011-3 to dobry pomysł. Platforma droga - do Photoshopa zbędna. W Vegasie co chcesz robić? Obróbka filmów z gier? Także styknie 6700K.

Moim zdaniem mocno przepłacony sprzęt, nieadekwatny do zastosowania.

Witam ponownie, zmieniłem tak jak napisałeś i na tą chwilę sytuacja przedstawia się następująco:

• Monitor - AOC G2460PG (24" (60cm), 1920 x 1080 Pixels);
  • Płyta główna - ASUS X99-A II (LGA 2011-v3, Intel X99, ATX);
  • Procesor - Intel Core i7 6700K BOX (LGA 1151, 4GHz, Unlocked);
  • Pamięć RAM - G.Skill Ripjaws V (4x, 16GB, DDR4-3200, DIMM 288);
  • Karta graficzna  - ZOTAC GeForce GTX 1080 AMP Extreme (GP104, 8GB);

Czy pozostałe komponenty są odpowiednie? Jeżeli tak to trzeba się teraz zastanowić nad obudową, dyskami (SSD + HDD) i chłodzeniem.

Dziękuję za pomoc.

W takim razie zmieniam płytę główną na ASUS Z170-Deluxe (LGA 1151, Intel Z170, ATX), jednak proszę mi  powiedzieć do czego służy SATA Express?

Jaki zasilacz tutaj będzie optymalny?

Kości RAM zmieniłem na G.Skill Trident Z (2x, 16GB, DDR4-3400, DIMM 288)

Co do chłodzenia to nie lepiej NH-D15S? Nie koliduje z kośćmi Ramu

• Monitor - AOC G2460PG (24" (60cm), 1920 x 1080 Pixels)
  • Płyta główna -  ASUS Z170-Deluxe (LGA 1151, Intel Z170, ATX)
  • Procesor - Intel Core i7 6700K BOX (LGA 1151, 4GHz, Unlocked)
  • Pamięć RAM -  G.Skill Trident Z (2x, 16GB, DDR4-3400, DIMM 288)
  • Karta graficzna  - ZOTAC GeForce GTX 1080 AMP Extreme (GP104, 8GB)
  • Obudowa - be quiet! Silent Base 800 Window (Midi Tower, Orange, Black)
  • Chłodzenie - Noctua NH-D15 (16.50cm)
  • Zasilacz - Corsair HX1000i (1000W)

Brakuje jeszcze dysków i jakiś napęd optyczny (aczkolwiek nad nim się zastanawiam).

Proszę o skontrolowanie powyższej listy oraz pomoc w wybraniu dysków SSD + HDD

Edytowane przez Barcelona

Ok, tak zrobiłem.

Teraz zamiast Noctua NH-D15 jest Noctua NH-D15S i zamiast Corsair HX1000i (1000W) dałem 850W (i tak podejrzewam że będę miał zapas).

Dyski to SSD - Samsung 850 Pro (512GB, 2.5") i HDD - WD Black (4000GB, 3.5", Desktop).

Myślę że taki zestaw starczy mi na min. dwa - trzy lata.

Takie jeszcze pytanie.

Póki co nie śpieszę się z kupnem sprzętu, czekam aż ceny delikatnie opadną. Z tego co wiem to najgorszy okres do kupowania jakiegokolwiek sprzętu to święta więc chciałbym to wszystko kupić albo przed albo po grudniu. Wy trochę w tym siedzicie więc może doradzicie kiedy najlepiej kupować sprzęt komputerowy.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc!

• 2 tygodnie później...