Skocz do zawartości

Zwiększenie zasięgu wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mój problem polega na tym, że mam dostęp do sieci wi-fi w miejscu pracy jednak router znajduje się w biurze, które jest oddalone o ok. 100m od miejsca w którym pracuję (jestem nocnym stróżem). Od routera dzielą mnie dodatkowo 2 ściany. Czy jest możliwość uzyskania dostępu do tej sieci bez ingerowania w router? Nie mam możliwości zmiany sprzętu w biurze.

Z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawiam

Opublikowano

Teoretycznie jest możliwe przedłużenie zasięgu Wi-Fi przez zastosowanie repeaterów o których wspomniał bangibang. W praktyce większość tego typu urządzeń nie przedłuży ci tego zasięgu nawet o 20m, a co dopiero 100m i dwie ściany. Warto również wspomnieć, że przedłużenie zasięgu w ten sposób wiąże się również z znaczącym spadkiem prędkości. Dodatkowo jeśli router jest "klasy domowej" to sygnał może zdechnąć na samym wzmacniaczu. 

Najtańszym rozwiązaniem byłoby wyprowadzenie AP od routera - ingerencja w sprzęt + pociągnięcie kabla. Na twoim miejscu zagadałbym z osobą odpowiedzialną za sieć w firmie i podpytał, czy da się coś zrobić. Może admin sieci będzie w stanie znaleźć jakieś lepsze rozwiązanie (w końcu zna swoją sieć ;) )

Opublikowano

Tomek

bardzo dobra rada! Miałem pisać podobnie;)

Brawo!

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...