CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 Witam, jakiś czas temu dostałem po kimś laptopa, przed oddaniem zostałem poproszony o zgranie kilku rzeczy na pendriva, zgrałem i go wyłączyłem, po 2 miesiącach ponownie go włączyłem, żeby go wyczyścić i taki komunikat mi wyskakuje. Co tam się podzało?
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 Wciśnij F2, ustaw bieżącą datę i godzinę. Wygląda na to, że wyczerpała się bateria podtrzymująca ustawienia CMOS. Będziesz musiał ją wymienić (najpewniej CR2032), inaczej ustawianie czeka Cię za każdym nowym uruchomieniem laptopa.
CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 Zmieniłem, a drań dalej nie chce współpracować.
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 A przy ustawieniu WinBootManager jako dysk startowy?
CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 Wybrałem W B M, dałem enter ekran zrobił się czarny i znowu to samo.
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 Całkiem możliwe też, że przy utracie ustawień CMOS tryb pracy dysku przestawił się na domyślne IDE, spróbuj AHCI, ewentualnie RAID.
CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 A można jaśniej? Jak krowie na rowie proszę.
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 (edytowane) Poszukaj w BIOS laptopa opcji, która umożliwia wybranie któregoś z tych ustawień. W dość starej Toshibie z której piszę jest to menu Advanced/System Configuration, ustawienie SATA Controller Mode. Podobnie poszukaj ustawienia BootMode i próbuj zmieniać CSM/ UEFI. Edytowane 2 Lipca 2023 przez rbx rozszerzenie informacji
CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 10 minut temu, rbx napisał: Poszukaj w BIOS laptopa opcji, która umożliwia wybranie któregoś z tych ustawień. W dość starej Toshibie z której piszę jest to menu Advanced/System Configuration, ustawienie SATA Controller Mode. Podobnie poszukaj ustawienia BootMode i próbuj zmieniać CSM/ UEFI. może to pomoże Tobie, pomóc mi.
CHVOS 1 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Opublikowano 2 Lipca 2023 coś podłubałem, ale dalej źle.. Pomogło, dzięki.
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 To w końcu pomogło, czy efekt jak na zdjęciu?
rbx 0 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 CSM/ UEFI, coś innego, czy też samo z siebie zaczęło działać?
CHVOS 1 Opublikowano 8 Września 2023 Autor Opublikowano 8 Września 2023 Dnia 2.07.2023 o 20:21, rbx napisał: CSM/ UEFI, coś innego, czy też samo z siebie zaczęło działać? Teraz stacjonarka strajkuje… pomoże ktoś?
Kendi 23 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Hej, Możesz spróbować odbudować dane konfiguracji rozruchu systemu windows. Jeśli chcesz się tego podjąć to tutaj masz ładnie pokazane krok po kroku co robić: Daj znać jak wygląda sytuacja po całej operacji.
CHVOS 1 Opublikowano 8 Września 2023 Autor Opublikowano 8 Września 2023 jie umiem nawet właczyc poerwszego kroku, tylko tyle co na zdjęciu, czegokolwiek tu nie zmienię zawsze to samo.
Kendi 23 Opublikowano 8 Września 2023 Opublikowano 8 Września 2023 Posiadasz nośnik instalatora windows?
CHVOS 1 Opublikowano 8 Września 2023 Autor Opublikowano 8 Września 2023 Nie, ale odpuszczę sobie naprawianie tego, dziękuję za pomoc. Wywalę win i zainstaluje linuxa. 1
Rekomendowane odpowiedzi