caleb59 1 730 Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Opublikowano 22 Listopada 2025 Znając życie na 4 zakończenia 3 będą złe a tylko 1 dobre ale aby je zobaczyć trzeba będzie zrobić minimum prestiż, kappę i ukończyć Terminal bez ani jednej śmierci. 1
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) Spokojnie. Będzie można w razie czego powtórzyć run o ile będziesz chciał jeszcze 2000 godzin rozegrać na szybko. Próbowałem AFMF i może i nie czuć laga ale za to mam na ekranie efekt motion blur Próbowałem ustawień bo jest tam z 6 różnych, ale tylko ten blur był. Ciut mniejszy ale był. Coś jakby smearing przy matrycy VA mającej słaby response time. Mega dziwne. A za to w EFT Arena trzeba włączyć limiter klatek aby dać karcie graficznej kilka % luzu, bo jak ma 99% obciążenia to input lag jest srogi. Myślę że w Arenie nie działa Anti-Lag bo Radeon Software nie skumał się że to osobna gra. Manualnie potem dodam może. Edytowane 22 Listopada 2025 przez HappyLittleGamer
caleb59 1 730 Opublikowano 22 Listopada 2025 Autor Opublikowano 22 Listopada 2025 53 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a): Coś jakby smearing przy matrycy VA mającej słaby response time. Mega dziwne. Obecnie podobny błąd trapi prawie wszystkie lunety w grze kiedy mamy włączony DLSS od Nvidii, jedyna luneta, która daje czysty render jaką znalazłem do Schmidt and Bender 1-8x. Jeśli zaś nie chodziło o obraz z lunety tylko ogólny to u mnie wszystko OK ze Smooth Motion od Nvidii, u Ciebie to może być jakaś ułomność AFMF od AMD.
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 20 minut temu, caleb59 napisał(a): Jeśli zaś nie chodziło o obraz z lunety tylko ogólny to u mnie wszystko OK ze Smooth Motion od Nvidii, u Ciebie to może być jakaś ułomność AFMF od AMD. Możliwe. Problem jest z połączeniu z TAA w grze. Z FSR3 Q AFMF robi się ze 100fps w TAA -> 320fps . I już nie ma tego problemu, i faktycznie mega płynnie jest. Ale jak się człowiek skupi to jednak czuć te 10ms laga. Miminalny ale jednak, w grach fps to zawsze czuć.
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 24 Listopada 2025 Opublikowano 24 Listopada 2025 Chyba wybrałem najlepszą ścieżkę czyli dałem Praporowi teczkę. Spoiler alert: Spoiler Przy okazji będę mógł pierwszy raz pogadać z Lightkeeperem Założę się że jeśli dużo osób wybierze tą samą ścieżkę to Nikita doda milion tasków aby utrudnić zadanie To prawie pewne. Zrobi plot twist i się okaże że wszyscy wybrali najtrudniejsza ścieżkę. Cultist Circle to niezła pomoc, a prawie nigdy z niej nie korzystałem. Mozna zamienić flashbunga na 2 żarówki. Albo dostałem 2x flash drive i gas analyzer za trade o wartości ~400K. Ciekawe co się dostaje jeśli nie potrzebuje żadnych itemow do questów.
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 27 Listopada 2025 Opublikowano 27 Listopada 2025 9800X3D jest u progu "chrupania". Coś dziwnego dzieje się z silnikiem w tej grze bo jak tylko dropnie poniżej 80 to zaczyna się stuttering. Co oznacza że 5700X3D chrupie non stop więc dlatego z niego uciekłem Jesteśmy o jeden update od śmierci 9800X3D jestem tego pewien Btw: u mnie jak włączyłem visibility na 3000 czyli na maxa, to co 5 minut crash gry i nawet bluescreen poleciał. Wróciłem do 2000 i jest spokój. 1
caleb59 1 730 Opublikowano 27 Listopada 2025 Autor Opublikowano 27 Listopada 2025 2000 za dużo - 1000-1500 max panie kolego i to na każdy sprzęt, LOD między 2-2.5 max. https://www.pcgamer.com/games/fps/escape-from-tarkov-review/ 1
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 27 Listopada 2025 Opublikowano 27 Listopada 2025 Ale shadow pop-in znika na 3000. Spróbuję 2500.
caleb59 1 730 Opublikowano 27 Listopada 2025 Autor Opublikowano 27 Listopada 2025 Zarzynasz sobie wydajność. Możesz wszystko dać na ultra ale nie zasięg widzenia oraz LOD - to są dwie najbardziej obciążające CPU opcje w grze. 1
Reddzik 2 896 Opublikowano 30 Listopada 2025 Opublikowano 30 Listopada 2025 Czy tak wygląda granie w Tarkova?
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Chłop uciekł z Tarkova. Tigz się nazywa Więc niby da się uciec w kilka tygodni, ale to jest poprzedzone latami treningu, rozkminiania map i tasków
caleb59 1 730 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2025 (edytowane) Uciekł na farcie, większość ludzi podchodzi do tego wyczynu dyskusyjnie bo akurat miał szczęście i gra mu się nie zbugowała na etapie zadań fabularnych jak u większości innych graczy więc od początku szanse na to kto pierwszy ucieknie z Tarkova były nie równe przez nieudolność BSG. Classic. Edytowane 2 Grudnia 2025 przez caleb59 2
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 (edytowane) Ja nie oglądam terminala, chcę zagrać tam bez instrukcji Ale z oddaniem teczki Praporowi to się zfrajerzyłem, bo wygląda na to że jedyne co zyskałem to więcej roboty bo muszę taski Lightkeepera robić. Ale z drugiej strony żeby dostać Savior ending to tak czy siak trzeba zrobić wszystkie side questy więc... może mała strata. Savior ending to będzie zabawa na rok czasu albo dłużej kosmos. Ale przynajmniej nie będzie wipe więc jest motywacja. Ale znając BSG będzie się opłacało zrobić wipe żeby dostać nowy content - jak nie za rok to za dwa. Edytowane 6 Grudnia 2025 przez HappyLittleGamer 1
caleb59 1 730 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2025 To w końcu lepiej tą walizkę oddać Praporowi czy nie? Logika podpowiada by oddać i nie mieć "kosy" z handlarzem ale z drugiej strony jej zawartość kusi by zostawić ją sobie.
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Dopiero teraz doczytałem że jednak nie trzeba side questów robić w ogóle. Tylko te Lightkeepera side questy są potrzebne z linii Network Provider aby odblokować do niego dostęp. Jak oddasz teczkę to musisz ją odzyskać odblokowując Lightkeepera (od razu po oddaniu teczki uzyskujesz dostęp do questów Network Provider). Oddanie teczki to jest najmniej ważny wybór bo właśnie jest opcja powrotu. Dopiero potem zaczynają się nieodwracalne wybory jak praca z Kermanem oraz oddanie mu dowodów lub nie. Ja teraz myślę że optimum to zatrzymać teczkę -> pracować z Kermanem (40 BTC trzeba mu dać) -> dać mu dowody -> zrobić wszystkie story questy -> Savior ending. Zamiast tego możesz np zatrzymać teczkę -> nie pracować z Kermanem -> zapłacić 500 mln rubli Praporowi -> Survivor ending i nie potrzeba side questów (najprostsza opcja jeśli ktoś umie farmić pieniądze, ja w sumie nie umiem i nie lubię :P). Nawet main questów nie trzeba. Albo oddać teczkę -> odzyskać od Lightkeepera -> nie pracować z Kermanem -> zapłacić 300 mln rubli Praporowi -> Survivor ending (200 mln taniej ale trzeba questy Lightkeepera robić). Możliwe że to jest najprostsza ścieżka tzn wymaga najmniej czasu, jest minimalna ilość questów, ale ending nie jest najlepszy. Pozostałe zakończenia jak Debtor i Fallen wydają mi się nieoptymalne, a Fallen to wręcz nóż w plec więc brzmi kiepsko Wygląda na to że albo płacisz minimum 300 mln rubli Praporowi albo 40 BTC Kermanowi. Spoiler 1
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Opublikowano 8 Grudnia 2025 (edytowane) Ilość graczy i oceny na steam ciągle rosną. Obecnie 34 000 graczy (sam steam bez bsg launcher), a COD BO7 spada i już tylko 48 000. Jednak nadal nikt nie testuje wydajności w Tarkovie więc zwęszam spisek A to świetna pożywka jest dla testerów, bo np na teksturach Ultra od razu zajęte jest ponad 50GB ram (Streets of tarkov), a na High 30GB. Więc tu się dzieją niebotyczne rzeczy. Mimo wszystko jakoś to działa na Ultra chociaż chyba vram mi się przepełnia to gram tak, bo na High tekstury wygladają jak..... no gorzej niż low jak na obecne standardy gier AAA. Dopiero Ultra wygląda jak takie ~Medium tekstury w innych grach. Edytowane 8 Grudnia 2025 przez HappyLittleGamer
Reddzik 2 896 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Opublikowano 27 Grudnia 2025 https://www.gry-online.pl/newsroom/gracze-w-mgnieniu-oka-stracili-wszystko-realistyczna-strzelanka-e/z32fdaf Jak tam wasze konta 1
caleb59 1 730 Opublikowano 27 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2025 W porządku. Exploit zastosowany jeśli ktoś miał podłączone konto główne gry ze Steam. Do tej pory z tego co wiem sprawa załatwiona, a cały atak nie miał na celu destrukcji całego systemu tylko to był trolling na niektórych streamerach z Twitcha.
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Pograłem cały dzień wczoraj z nowym DLSS 4.5 i wreszcie naprawili blur z lunet na presecie M. Dobrze to teraz wygląda i to jest fajne że preset performance da się normalnie używać. Także pierwszy raz ma DLSS przewagę. A FSR3.1 nadal nie dali do gry xD. To jest zabawne jak Nikita pytany o to kiedy FSR4 dodadzą, wygląda na zdezorientowanego jakby nie wiedział co to jest. Miesiąc temu wręcz jakby się cofnął z wiedzą, i mówił ze on nic nie wie i musi zapytać głównego grafika Sprawiał wrażenie jakby pierwszy raz slyszał to pytanie, aż trudno uwierzyć To jest dobra firma dla pracowników bo chyba wszytko robią na pełnym luzie bez presji, jak zrobimy to będzie jak nie to zrobimy wkrótce. I fajnie. W sumie w ferworze walki nie zwraca sie aż tak uwagi a FSR3 Q + sharpen daje radę bo grafika i tak nie jest zbyt piękna tutaj. Mapa shoreline w zimie wygląda ekstremalnie biednie. Btw ostatnio mapka Lighthouse tętni życiem. Podczas gdy zwykle to było rat-city to teraz wszyscy szukają zaczepki i przybiegają wszędzie gdzie są strzały nawet o 3ciej w nocy Nie trzeba szukać graczy tylko postrzelać kolo Chaletu i za 2 minuty się ludzie zlatują jan mrowki Nie da sie ciał lutować, a jak chłop leży na skarpie i jest na niego widok zza głównej ulicy to jest pewna śmierć przy lutowaniu. Edytowane 16 godzin temu przez HappyLittleGamer 1
caleb59 1 730 Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Moim zdaniem po prostu mają wolną rękę i Nikita nie wywiera żadnej presji by tego typu technologie były w grze/zostały zaktualizowane. Ogólnie mam wrażenie, że "stare" BSG wróciło, czyli idą w nowy content zamiast łatać błędy i znowu mamy zamiatanie pod dywan ważnych problemów "ale patrzcie gracze - dodaliśmy zimę, event świąteczny" i zaraz odpalą kolejny, tym razem... Nie mówię, że to źle - rozumiem, że zainteresowanie graczy należy podtrzymywać ale mają ponad 400 osób w zespole i serio nie mogą oddelegować grupki do łatania tego co zostało zepsute razem z 1.0? Nie chcę też pisać czarnego scenariusza bo gra jest grywalna ale jak widzę, że znowu zamiast naprawiać grę oni dodają content to mną rzuca - szczególnie kiedy ich durne aktualizacje wymagają 6h lub dłużej czekania na instalację po stronie serwerów, które to z kolei dalej zapychają się w ułamku sekundy i gra wywala errory połączenia. Ostatnio chwalili się aktualizacją systemu matchmakingu, że niby 20-30% krótsze czasy oczekiwania - ta, jasne - jedyne co się zmieniło to wizualny pasek postępu a czas jaki był taki został, nie znam nikogo kto by to chwalił - nadal zdarza się czekanie po 3-4 minuty na rajd, na PvP bywa jeszcze dłużej. Edytowane 15 godzin temu przez caleb59 1
HappyLittleGamer 224 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Myślę że właśnie priorytet to podtrzymanie uwagi graczy i dopiero jak im wystarczy czasu to naprawiają stare rzeczy. Z tym czekaniem na mecz no to faktycznie lata świetlne za takim Battlefieldem który natychmiast Cię wrzuca do gry. Ale szczerze mówiąc to po 30 min raidu i 10 minutach tetrisa w menu w przygotowaniu do nowego raidu, te 3-4 minuty przerwy jest super żeby wstać od kompa, a nawet czasem to dla mnie za krótko W takim Battlefieldzie mam zawsze problem bo nie wiem kiedy zrobić przerwę Przerwy 6h przy aktualizacji serwerów to przegięcie. Oni mają taki mindset że nie będziemy dokładać infrastruktury skoro po 1 dniu już nie będzie potrzebna bo ruch opadnie. Odwrotnie niż robią inne gry. Ale matchmaking jest szybki w porównaniu tego co bylo 3 lata temu. Miesiąc po wipe już bywały takie pustki że 10 min się czekało na graczy. A mają zrobić chyba tak żeby serwer startował zanim zaczniesz szukać gry. To może skrócić czas do minuty, bo reszta czasu to jest czekanie na ten serwer i graczy. Podoba mi się też frostbite effect bo dużo ludzi biega bez hełmów w tym ja. Można grać MP5 z gównianym ammo nawet. I ten pomysł z seasonal character w którym będą takie smaczki jak wybór perków i dylemat czy wybrać secure container czy coś innego to będzie super fajne, bo będzie można po zabiciu gracza wreszcie coś wartościowego zebrać z niego.
Rekomendowane odpowiedzi